reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

witajcie
korzystam z okazji mimo,że powinnam położyć się spać bo nocka była z głowy, ale wolę zajrzeć do Was.
Milenka faktycznie super waga.

Co do kolek. Pani Dr dziś stanowczo stwierdziła poprzez mój opis co się dzieje z maluchami,że to kolki, mały wył wczoraj cały dzień,aż zachrypł biedak. Powiedziała,że szczyt przypada właśnie na 6 tydzień życia, także mamy wesoło.

Pytanie do mam starszych maluchów, czy kolkii faktycznie ustąpią po 3-4 miesiącu, czy może to być wcześniej?

No i oczywiście za winę kolek uznala obżarstwo moich maluchów, kazała karmić je co 4 nawet 5 godzin. Mały waży 3600, mała 3500, jak dla mnie nie dużo, ale dla niej stanowczo. Jest jeden plus dłużej pośpimy w końcu nie trzeba będzie ich zrywać co 2-3 godziny.

Co do usg głowy kazała się nie marwtić podobnie jak pisałyście, torbiel sama się wchłonie, ale dała w razie czego skerowanie do neurologa jakbym chciała się upewnić,czy napewno wszystko ok. Słuch małego do powtórki bo taki wiercipięta,że 3 godziny siedzieliśmy i wchodziliśmy a on zero snu i spokoju. Mam dośc tych badań.

My dziś też byliśmy na szczepieniu 5 w jednym, czy u was też 120zł. za łeb, totalna paranoja, jak za darmo to kłucie do bólu zapłacisz 2 kłucia. Czy zawsze może być gorączka po szczepieniu?

Co myślicie o szczepieniach dodatkowych?szczepiłyście na Rota i Pnumokoki. Bo ja nie mogę się zdecydować.

Tak poza tym u mnie beznadziejna pogoda. Jutro moze uda sie wyjśc na spacer, też budzicie takie zdziwienie na ulicy jak idziecie z wózkiem. Trochę mnie to wkurza nie lubię być w centrum uwagi.

Kochane miłego dnia, weekendu zajrze jak tylko się uda.

reklama
gosia-u nas kolki sie skaczyły po 4 miesiacu.ja nie słyszałam zeby kolka mineła wczesniej niz w 3-4 miesiacu.
a co do tego ze ludzie sie gapia to musisz sie przyzwyczaic.
ja przestałam sie tym przejmowa ale dalej mnie to denerwóje jak czasem jestem w przychodni i takie wredne baby zagladaja do fotelika,i beznadziejnie komentuja.raz jedna tak chamsko zagladała ze juz nie wytrzymalam i jej powiedziałam.......:"a kuku"tak sie na mnie wtedy popatrzyla i mówi'to juz nie można zobaczyc"a ja mówie że to nie jest wystawa i nie życze sobie zagladania do moich dzieci.
a na pnełmokoki i rota nie szczepiłam-jednak na dwójke dzieci to jest spory wydatek.

GOSIA a dzieci ci wytrzymaja na 4 lub 5 godzinnej przerwie? moja Oliwia tez wazy 3500 i nikt mi nie powiedzial, zeby ograniczac jej jedzenie i wydluzac czas miedzy posilkami, zreszta u nas bylo by to nie wykonalne. ona teraz zjada 100-120 i trudno jej wytrzymac 3h najchetniej jadla by co 2 wiec godzine musimy ja zabawiac jak marudzi.
ja dzis jechalam do pediatry naszym kombajnem przez 3 osiedla ;) kazdy sie patrzyl a co poniektorzy wrecz sie odrwracali zebyy do gondolek zajrzec jak nas mijali. najlepiej bylo jednak w autobusie jak nas deszc zlapal po drodze i postanowilam podjechac 2 przystanki;) przez drzwi weszlismy bez problemu, ale pozniej w miejsce dla wozkow sie nie zmiescilismy i tarasowalismy cale przejscie na srodku;) trudno mogli myslec o blizniakach;)

dziewczyny czy ktoras z was miala problemy z obfitym ulewaniem lub wrecz chlustajacymi wymiotami u swoich dzieci na poczatku? u mnie Lena tak ma. moze nie czesto sie to zdarza bo zwraca raz na 3 lub 4 dni, ale wyglada masakrycznie jak juz zygnie. zdarza jej sie to odrazu po jedzeniu i pozniej domaga sie znowu , a ja nie wiem co robic czy jej znowu butle dac czy przetrzymac do nastepnego karmienia.

Ostatnia edycja:
Gosiu ja szczepiłam na rotawirusy i pneumokoki. Dziadek ufundował wnusiom wszystkie szczepienia, te dodatkowe też. Gdybym miała płacić z własnej kieszeni, to pewnie bym się nie zdecydowała. Ceny są okrutne :no:

Milenka waga super! :tak: Moje jak miały 5 miesięcy, to ważyły 6100 i 6300 (ur. 2200 i 2100). Jak skończą pół roczku muszę zabrać je do ważenia - coś ostatnio maleńko mi przybierają. Wiem, że to normalne w ich wieku, ale wolę sprawdzić. Strasznie mi ostatnio ulewają :-(

U nas dzisiaj było pięknie, więc calutki dzień spędziłyśmy z dziewczynkami poza domem. Pierwszy raz karmiłam je w parku, było fajnie :happy:
Mnie też wkurza to zaglądanie do wózka, a szczególnie pytania czy to chłopcy, czy dziewczynki. Mam granatowy wózek i choćbym ubrała małe w możliwie najbardziej różowe sukienki, to wszyscy pytają, czy to chłopcy :crazy:
Jedna baba prawie mnie dzisiaj ochrzaniła, bo nie mam przy wózku czerwonych kokardek. Kazała mi koniecznie założyć :eek:
Spotkałam też mamę chłopaków - bliźniaków, jak zobaczyła podwójny wózek, to mówi "o, kolejna tragedia" :-D Oczywiście żartowała. Stwierdziła, że bliźniaki są super, ale moment kiedy zaczynają chodzić jest straszny (każdy w inną stronę i jak tu ich złapać?). A młodzi widać, że tylko patrzyli co by tu zmajstrować :laugh2:

A ja tak nie lubię rzucać się w oczy! No ale co poradzić - bliźniaki wzbudzają sensację, na szczęście rodzi się ich coraz więcej, więc może niedługo to będzie normalne...

GEMELO poprosze linki na justyna.wsb@poczta.fm ;)) z góry dziekuje.
GOSIA my szczepilismy na rota. I tez wzbudzamy takie zainteresowanie na ulicy. Mowie zawsze ze po 5zł za ogladanie dzieci pobieram... zbieram na pieluchy:) I juz nie patrza:tak: ale tez mnie wkurzają ludzie - patrza jak na małpy w zoo...:wściekła/y:
BURA masz racje, ze niedługo bliźniaki beda na tapecie non stop. Pojedyncze sztuki beda wzbudzac zdziwienie:))) ufff
PAULA u nas tez było takie chlustanie. To jest normalne... samo przejdzie! Nie dokarmiaj po pawiu!!! Czekaj na kolejna porę karmienia. Kup dziewczynom poduszki-kliny, zeby im w czasie ulewania jedzenie nie wpadało do ucha (od tego sie robi zapalenie ucha).
Fajnie, ze zablokowałaś pół autobusu:))) Brawo dla was!!!!
LIDKA 3mam kciuki, zeby wszystko wypaliło! Udanej imprezki:) Czekam na fotki:) Jakiego ciorta zamowiłas??
MILENKA popatrzyłam w dzieci kalendarz, żeby sprawdzić ile moje wazyły po 5 mż. I wazyły po 7 kg. wiec podobnie.
ZOŚKA idz z nimi do lekarza i niech zbadają poziom bilirubiny, żeby nie było kłopotów...

Ja juz dzisiaj odzyskałam głos:) Mogłam dzieciom czytac baje. A poza tym nic u nas sie nie dzieje, wiec nie bede smecic...
Miłego weekendu:)

Gosiu u nas zauwazylam ze ostatnio jakby kolki po kapaniu- kiedy to byly najwieksze ataki sie uspokoily ale za to dziewczyny w dzien strasznie marudza, placza..juz nie wiem czy je cos boli czy one poprostu tak maja. Kolka trwa 3 mies a wiekszosc z blizniakow jest urodzona przed terminem to wtedy sie dolicza ten czas..w naszym przypadku prawie 3 tyg!
Co do spacerkow to u nas sa rownie meczace. Wozek strasznie rzuca sie w oczy. wogole bardzo duzo ludzi sie zatrzymuje i mowi ze jaki sliczny wozek. Mamy Tako Jumpera szaro rozowego i rzeczywiscie robi wrazenie:) no i oczywiscie do malutkich tez mi zagladaja:/
Co do szczepien: robilismy platne. 130zl u nas kosztuja. Rotawirusy sobie podarowalismy a na pneumokoki bedziemy szczepic po 6 mies albo pozniej. Podobno niedobrze jest robic wszystkie szczepienia razem bo skutek moze byc odwrotny..

Lidka udanej imprezki!!!:)

Bura my mamy czerwone kokardki w gondolkach:)znajoma krawcowa nam przyczepila jak zobaczyla ze nie mamy:) wlasnie przeraza mnie to jak mowia ze jak zaczynaja chodzic jest najgorzej bo ja sobie nie wyobrazam ze moze byc gorzej jak teraz:B

Ostatnia edycja:
DZIEWCZYNY... JAKA KATASTROFA:no:
NIE JESTEM W STANIE NIC ZROBIC...
TYLE OSÓB ZGINĘŁO!
NIE PRZEPADAŁAM ZA PREZYDENTEM
ALE NIE ZASŁUŻYŁ NA TAKI KONIEC...

[*]

reklama
Masakra... prezydent, prezes NBP, dowództwo WP
[*]... abstrahując od tragedii ludzkich, które są ogromne, to teraz dopiero możemy się spodziewać kryzysu gospodarczego i militarnego.

Do góry