reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

yennefer - dziękuję :-) ubranka - leginsy i koszulki są z H&M z działu dla niemowląt. Bardzo podobają mi się ubranka tej firmy, są dobre jakościowo i w promocji się opłaca kupować:tak:
Dziewczynki ważą odpowiednio: Marika 6kg Angelika 5,65kg - wagi z dziś, bo ważę je w domu przed kąpielą często. początkowo karmiłam piersią obie, stopniowo przechodząc na mleko modyfikowane, także do ukończenia 3 miesiąca były jeszcze na piersi. Noszą rozmiar 68 czyli odpowiedni do wieku, bo ten przewidziany jest na 3-6 miesiąc. Co do wielkości porcji mleka, to martwi mnie ta ilość -90ml jedzonego przez Angelikę, bo ona jadła tyle jak miała miesiąc, bo dokarmiałam je raz dziennie butelką... Zresztą często nie dojadają tych 90 nawet, a dziś np zamiast 90 zjadła 30.... może to upały? Za to dużo wypiła :) a ile karmień macie? 6 czy 7? Ja karmię 7 razy bo tak mi wychodzi... no i dziewczyny często nie dojadają porcji więc wolę je jeden raz więcej nakarmić ;) Co do rozszerzania diety, to Sinlac i kleik ryżowy zaczęłam podawać dwa tygodnie temu natomiast soczki tydzień temu. Sama miałam dylemat kiedy zacząć to robić, bo w niektórych źródłach podawano, ze dietę powinno rozszerzać się po 4 miesiącu (tak jak Ty to zrobiłaś) - czyli po skończonym 4 miesiącu, w innych, że od 4 miesiąca (tak jak ja to zrobiłam), czyli po skończonym 3 miesiącu. Zapytała swojej pediatry i doradziła, że najlepiej zacząć od 3,5 miesiąca, tak też zrobiłam. a ile ważą Twoje córcie? Chętnie zobaczę Je - to zdjęcie na awatarze bardzo malutkie.
Gratuluję pierwszego ząbka! :-D Co do łapania moczu - ja tez badałam jednej z dziewczynek, bo straciła apetyt i dr zaleciła zbadać mocz. I o dziwo złapałam za pierwszym razem :tak:

justyś80 witaj! Dziękuję za miłe przyjęcie na wątku. No i komplementy pod adresem córeczek :-)

pauli1983 jasne, że Cię pamiętam! Też myślałam o Tobie, ale bodajże 25 lutego jeszcze się odezwałam na wątku a już 27 znalazłam się w szpitalu i nie miałam jak się odezwać. Spuchłam wtedy ogromnie i tyłam 2 kg na dzień, to woda zatrzymywała się w organizmie, do tego potworny ból głowy z powodu wysokiego ciśnienia i zabrało mnie pogotowie do szpitala. Udało się opanować gestozę i ciśnienie ale rano 2 marca na ktg wyszyły skurcze i tachykardia u dwojga dzieci, zadecydowano o cc, jako pierwsza poszłam od nóż na cały oddział. No ale grunt, że dobrze się skończyło. A jak poród wyglądał u Ciebie? Pamiętam, że dr zalecał Ci poród siłami natury, udało się? Twoje córeczki jak moje chyba dwujajowe nie? Bo bardzo różne z buziek :) Śliczne pływaczki :laugh2: Ile ważyły przy porodzie? Ile ważą teraz? Postaram się odzywać częściej!

ale miałam ciężki wieczór. Angelika od 16 nie spała i była juz tak zmęczona, że nie mogła zasnąć, pomógł jej dopiero mój cycek, pomemłała go i usnęła w ciągu 3 minut, a ja na to nie wpadłam, dawałam dziecku wody, nawet viburcol, sama już nie wiedziałam co robić, bo bidulka chciała spać a nie mogła - takie przemęczanie.... uciekam na ostatnie karmienie dziś ;)

i słodki sen.....

Dobranoc

Ostatnia edycja:
reklama
iza nasze dzieciaczki możesz oglądać w osobnym wątku z fotkami, więc zapraszam. Wstawię tutaj jedno zdjęcie takie najbardziej aktualne.
attachment.php

Po lewej Maja, po prawej Lenka

Moje córy to istne klopsiki! Maja waży 6800g, Lena 6880. Jeszcze niedawno było między nimi zawsze 200g różnicy, ale Maja postanowiła nadrobić. Oj ja biedna - mam co dźwigać:-D

Ubranka też kupuję w h&m i potwierdzam są bardzo fajne i dobrej jakości. Niestety takich myszek nie widziałam.

pauli1983 :-) ale super pływaki-robaki!! A wiesz że ja tak nigdy nie próbowałam żeby ich przekręcić w wodzie na brzuszek? Muszę dziś spróbować (a właściwie mąż bo to on do tej pory ma monopol na kąpanie :tak:)

Witam nową mausię tymbardziej że wiekiem zblizone dzieciaczki do moich. ;-)
ja tez przekrecalam maluchy na brzuch, chyba im sie podobalo, bo mi bardzo!!! teraz kiedy sie nie drą to uwielbiam ich kąpac, taki bezpośredni kontakt, gołe ciałko, a i one czasami sie zaśmieją w wodzie, juz nie moge sie doczekac żeby im kaczuchy wrzucic do wanny. Teraz kapie je juz codziennie, bo jest cieplo, a po drugie po jedzeniu lyzka to az sie keją.
Jutro idziemy na szczepienie, planuje isc sama, bo juz glupio mi zaciążoną siostre ciągle werbowac, ale jak mi to wypali to niewiem.:dry:
W nastepny weekend robie chcrziny, tak sie ciesze, bo juz dochodze do siebie, to moge wyjsc ze skorupy i cieszyc sie zyciem, mam tyle energi, juz wszytsko rozplanowalam, pierwszy raz robie większą impreze, także od następnego poniedziałku wielkie przygotowania.:happy2:

Luckaa u mnie też na tapecie temat chrzcin. tylko ze ja dopiero wszystko zamawiam. najtrudniej z kościołem, bo tam gdzie chciałam chrzcić to w tą akurat niedziele co wybraliśmy nie ma chrzcin. U mnie w parafii nie mogę dotrzeć do księdza bo okres wakacyjny i tylko 2 dni kancelaria czynna. Jak już wybrałam się tam we wtorek (najpierw musiałam zorganizować opiekę) to okazało się że wyszłam na bezbożnicę bo okazało się że to było święto Piotra i Pawła a wtedy kancelaria nieczynna:wściekła/y: Mówię Wam, wszystko mam dograne tylko został Kościół...ech

A w czym wystąpią Twoje niunie? Ja wypatrzyłam na allegro recznie robione sukieneczki - słodkie! Na ile osób robisz przyjęcie? W domku czy w restauracji? Przepraszam że się dopytuję ale ja też teraz tym żyję.

IZA ja rodzilam jednak silami natury i ciesze sie , ze wyszlo jak wyszlo, w sensie , ze tak musialam. dziewczyny urodzly sie o 1:15 i 1:20 w nocy. porod trwal nie cale 2h. owszem lezalam na porodówce od przed 22, ale skorcze zaczely mi sie dopiero przed 12 w nocy. ja przeciez mialam dotrwac do piatku 5 marca , a czop sluzowy odszedl mi 3 marca w srode;) jak dojechalam na porodówke sprawdzic, czy to rzeczywiscie czop to tak bylam nafaszerowana fenoterolem, magnezem i nospa , ze nie czulam nic, ani pol skurczu wiec balam sie, ze bedzie to trwalo ponad 12h zanim urodze;) jednak wystarczylo opuszczenie jednej dawki leków o 22 i sie wszytsko rozkrecilo. porod sn tobyl pikus. jeszcze na samym jego pcozatku mowilam do siostry mojej , ze chcialam bym tak tylko steknac "pierdnac"" i zeby wyszly i tak tez bylo;) nie nameczylam sie zbytnio. Lena ważyla po porodzie 1950 a Oliwia 2700. roznica byla duza, ale dziewczyny nie wymagaly żadnej opieki intensywnej terapii. urodzily sie dokladnie miesiac przed terminem bo termin z OM mialam na 4 kwietnia. same oddychaly, ze wszystkim swietnie dawaly sobie rade. lezaly tylko nocke w cieplarce poki ich do mnie nie przywiezli, ale byly na normalnym oddziale noworodkowym. ja tez czulam sie super. do 3 w nocy mnie zszywali itd, a juz o 6 sama szlam do toaletki;) a jak przeszlam juz na zwykla sale i dostalam dzieci to juz w ogole o wszystkim zapomnialam i nic mnie nie bolalo. niestety schody zaczely sie pozniej. szpital strasznie kladl nacisk na karmienie piersia. mi nie wystraczalo niestety mleka i dziewczyny zaczely spadac ostro z wagi. lena az do 1840 spadla i niestety musiala przelezec w szpitalu 14 dni zanim dobila z powrotem do 2k. taki byl warunek, zeby wypuscili ja ze szpitala. Oliwia wyszla ze mna w 5 dobie bo ona miala grubo ponad 2 kg. to byl dramt jak patrzylam na tego mojego okruszka w tym szpitalu. jak przyjezdzalam to ciagle nad nia plakalam. Lena dostala w koncu mleko wysokokaloryczne dla wczesniaków i dopiero wtedy ruszyla z waga. jeszcze w domu musielismy ja nim karmic do osiagniecia 3 kg. teraz tez utrzymuje sie miedzy nimi roznica ok 1kg. na 7 czerwca czy prawie 4 tyg temu Oliwia ważyla 5700 a Lena 4700. teraz napewno maja w kolejnosci grubo ponad 6 i 5 bo czuje jak na rece probuje wziac. idziemy na bilans w przyszlym tygodniu to sie dowiemy;) dziewczyny sa dwujajowe zupelnie rozne. jedna ma ciemne wloski ( ktore teraz wszystkie zrzucila na poduszke:)) druga ma blond. charakterki tez inne. Lena to anioleczek w ogole nie ma dziecka. sama sie soba zajmie gada sobie z zabawkami, scianami i czasami tv;) , a oliwka to diabeł wcielony. ciagle tylko nosic , zeby ogladac swiat, mowic do niej, przekladac a to z hustawki do fotelika bujaczka i na odwrot. masakra;) a tak poza tym to zdrowe rybki (odpukac). ze wzgledu na wczensiactow pediatra kazala nam poczekac do skonczenia pelnych 4 miesiecy z rozszerzeniem diety. wiec jeszcze tydzien i zaczniemy jesc marchewki jablka i soczki. teraz jemy 6 razy na dobe melko. nie jakies mega wielkie porcje bo max po 140 wieczorami po 160 sie zdarzy, ale tez nie zawsze. na te upaly tez kreca glowami i zjadaja kolo 100. nie maja zageszczanego mleka , ale dobrze przybieraja na wadze wiec lekarka nie kazala zageszczac. pieknie za to spia musze sie pochwalic. kapiemy sie juz po 18 bo takie marudne i zmeczone, ze dluzej nie da sie ich trzymac. zjadamy po kapieli kolo 19 pare minut po i spimy do minimum 5 rano;) dzis obudzilysmy sie dopiero o 5 45;) nie narzekam wyspac sie mozna;)

YENEFER kapie dziewczyny na brzuszkach od urodzenia. tzn obracam je w polowie kąpieli, zeby im plecki umyc i pupki. świetne cwiczenie na trzymanie glowy. bardziej im sie to podoba niz normalnie jak na brzuchach leza na lóżku bo maja jak nogami machac i ciesza sie , zeim pluska. zreszta ciagle probuja wypatrzec co jest za wanna i wyciagaja sie jak żyrafy;)

yenefer - dzięki za informację odnośnie wątku z fotkami chętnie go przejrzę wieczorem :-) Masz zabójcze córeczki, siostry ksero. Cudnie się śmieją. Rozróżniasz je? ;-) Mają faktycznie sporą wagę, moje ważą znacznie mniej a jednak stosowne fałdki mają, wiec sobie wyobrażam jak wyglądają Twoje nago :) Co do chrzcin, to i ja wyprawiam je wkrótce, bo 25 lipca. Na tą datę zamówioną mamy już restauracje. Jestem na etapie kupowania zaproszeń :-) bo sukienki już kupiłam, wybraliśmy takie:Ubranko do chrztu firmy Krasnal 62 B007 CHRZEST (1092674609) - Aukcje internetowe Allegro i do tego taką opaskę OPASKA OBŁOCZEK nowe kolory ZDOBIONA 3 ROZYCZKAMI (1088141940) - Aukcje internetowe Allegro Dziewczynki wyglądają w nich uroczo, bo suknie już przymierzone :-D Właśnie położyłam je naprzeciw siebie a obok mnie na łóżku i gadają ze sobą jak stare :szok::happy2:

Luckaa
- witaj :)

Dla kluseczki mamy taki kpl Ubranko do chrztu firmy Krasnal 74 B006 CHRZEST (1092674495) - Aukcje internetowe Allegro, a dla robaka nie moge znalesc na allegro, ale błekitne sztruksowe spodnie i marynarke, satynową kamizelke, błekitną muszke i biała koszule. Odkupilam to od znajomej która tez ma pare 2 msce starsze, ona miala je tylko na chrzest, takze sprzedala mi polowe taniej. Chrzciny robimy w domu, bo az tylu gosci nie mam zeby zamawiac sale, bedzie 15 osoób, moje i męża rodzice, rodzeństwo, nasi dziadkowie i to wszystko.

iza spoko, odróżniam, bo choć jednojajowe to nie są identyczne. Ostatnio wyczytałam że dzieci z ciąż jednoowodniowcy jednokosmówkowych nie są identyczne ze względu na to że do podziału komórki jajowej dochodzi późno po 7 dniu od zapłodnienia. Wobec tego szansa na uzyskanie dwóch identycznych kopii jest mniejsza.
Super te wasze ubranka. Nad tymi z Krasnala sama sie zastanawialam, ale w końcu wybrałam CHRZEST KMPL. 5CZĘŚCI REKODZIEŁO SZYDEŁKO (1076757864) - Aukcje internetowe Allegro Chcę żeby było skromnie.

reklama
Yenefer, fajne te kply, a takie drogie bo recznie robione, jakbym kupowala nowe to agatce tez kupilabym cos skoromniejszego, no ale jak jest okazja. Ona musi miec skromne bo jest malutka (wazy 5,500), drobniutka, ma małą głowke, wiec jak bym jej założyla beze to by zle wyglądała, a mój przystojniaczek hmmm, jak przymierzalam to az sie wzruszylam, tak fajnie wygladal w tej muszce, tak mu pasuje bo on blondynek.
I tak jeszce musze kupic, opaske, rajstopy, buty itd to jeszcze koszty dojdą, a ciekawe ile impreza mnie wyniesie.:confused:
Sobie tez zafundowalam kreacje :-)

Do góry