reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Popieram Jole co do Johnson'a! Moje male przez dlugi czas mialy suche lokcie, az skorupy takie sie robily, nozki tez.. myslalam ze to alergia pokarmowa jakas! glowilam sie dlugo az kolezanka powiedziala mi ze byla u dermatologa ze swoimi malymi i powiedziala dermatolog ze najbardziej uczulajace kosmetyki dla dzieci to wlasnie te Johnson'a. Odstawilam, kupilam inne i od razu zeszlo!

reklama
No widze ze jednak nie jestem sama z opinia o kosmetykach Johnson.

Gastone..ja tez mam Oilatum ale u nas nas GP powiedzial nam ze absolutnie tych kosmetykow nie mozna uzywac do codziennej pielegnacji. To sa kosmetyki typowe do skory z problemami. Ja dwa razy w tygodniu smaruje Ali policzki i lokcie wlasnie Oilatum bo szybko jej sie wysuszaja...Amelcia ma piekna mieciutka skore po Magic Cream'ie..:tak:

Gastone, ja uzywam dla Julki teraz oliatum bo ona ma bardzo sucha skore... ale wiesz mysle sobie,ze moze nie powinnam przyzwyczajac maluszkow do takich kosmetykow na skore z problemami, bo potem bede miala to co z Julka... no nie wiem juz sama, dzieki dziewczyny za rady ;) jeszcze pomysle nad Aventem i Mustela mam troszke czasu jeszcze ;);-)

Ale ja nie powiedzialam ze uzywalam codziennie.:zawstydzona/y:Uzywalam napewno olivki do kapieli na poczatku bo nie ukrywajmy ze wiekszosc noworodkow na poczatku ma sucha skore...No i na buzke tez na poczatku uzywalam krem z oilatum.Potem przeszlam na bambino i kosmetyki z firmy Elave.

ja zakupilam juz kosmetyki po dlugiej debacie wybralam sie do boots i zakupilam serie BURT'S BEES 99% natural. ale to tylko na poczatek, pewnie to starczy na 4-5 mies. pozniej sie zobaczy. gastone ja tez bardzo chwale sobie oiliatum ;)
i jeszcze jedno pytanko, napewno nie badano Was tu za bardzo ginekologicznie bo wiadomo jak to jest... to wiedzialyscie np czy szyjka wam sie skracala itp?? ja mam strasznie duzo skurczy i twardnien brzucha, a jedyna odp jaka dostaje od nich to -' to jest normalne' albo wez paracetamol i podpoczywaj! a ja juz cala znerwicowana jestem...

Ostatnia edycja:
Milena mi lekarz badal szyjke za kazdym razem i wpisywal w karte. Brzuch tez troche mi twardnial jak siedzialam zwlaszcza i wstawalam to mialam tak ze wyprostowac sie nie moglam bo od spodu tak mi twardnial. Skurczy jako takich nie mialam, nawet nie wiem w sumie jak skurcze wygladaja:) skoro Ci lekarz mowi ze tak ma byc to moze tak jest:)

U nas dzisiaj duze zmiany. Az weszlam sie pochwalic! Przestawilam lozeczka dzisiaj do pokoju dziewczynek wkoncu! Odwazylam sie wkoncu i male zmeczone padly, obojetne im bylo gdzie takie padniete byly. Ciekawe jak sie obudza co bedzie..w nocy ciemno ale czy rano nie bedzie placzu.
No i jeszcze z tych dobrych rzeczy to znalazlam autko na allegro i M pojechal zobaczyc, okazalo sie ze super jest i mamy nowy rodzinny woz, peugeota 807 - vana! Najgorsze ze Majka ma chorobe lokomocyjna i za duzo podrozowac nie mozemy ale moze w nowym aucie jej bedzie lepiej:)

Anulka u nas na wyspach nie badaja szyjki:-(
Milena ja ci nic nie doradze i jola pewnie tez nie..Ja podchodzilam od poacztku do tego tak ze wiedza co robia.Dzieci irodzila
Zdrowe i sie nie stresowalam sie czy szyjke mam taka czy siaka.Ja przyznam szczerze ze nawet nie wiem o co chodzi z tymi centymetrami,milimetrami skracaniem...Taka jest tu opieka i ja zaufalam i sie nie zawiodlam.Im mniej wiem tym lepiej.Wystarczylo mi czeste badania krwi,moczu,cisnienie i usg co dwa tygodnie.I nie martwil sie wcale ze nikt mi nie grzebie miedzy nogami:-)Przeszlsm dwie ciaze,uridzilam zdrowe dzieci.Mialam w obu ciazach incydenty ze szlitalem,stan przedrzucawkowy,infekcje nerek i to duza i wszystko w porzadku.
Milena albo bedziesz korzystala z Polskiego lekarza zeby sie uspokOic albo przestaw umysl na tutejszy system bo zamartwianie ci nic nie da a oni i tak cie nie zbadaja bo takie maja procedury.Zrelaksuj sie,bedzie dobrze:-)

Ostatnia edycja:
Milena Gosia długość szyjki oceniana jest też za pomocą USG. Nie jest to tak dokładne badanie jak "ręczne" ale pewnie w UK i IRL stosują taki rodzaj określania długośći. Na pewno lekarze wiedzą co robią:tak: Niektórzy uważają że dotykanie szyjki macicy może stanowić wrota zakażenia, niestety w Polsce miałam to miłe badanie na każdej wizycie :(

reklama
Milena..Gosia ma racje..Musisz przywyknac do tego ze tu tak jest a nie inaczej. Oni podchodza tu tak do tego ze badania wogole narzadow podczas ciazy moze wywolac przedwczesne skurcze zwlaszcza w ciazy zaawansowanej.
Ja mialam badanie tylko raz w 10 tygodniu bo krwawilam i wyobraz sobie jakie bylo moje zdziwienie jak lekarz zapytal czy wyrazam zgode na badanie dopochwowe..:sorry2: Musialam podpisac papierek. Dla mnie to bylo oczywiste ale dla niego nie bo wyjasnil mi ze w ciazy o ile nie istnieje potrzeba nie powinno sie tam "wkladac rak"..oo tak mi powiedzial..
Przy badaniu byl lekarza i polozna ...

Ja tak naprawde nie wiedzialm ile ma moja szyjka do 28 tygodnia bo wtedy bylismy w Polsce i poszlam do lekarza..No i oczywiscie mialam badanie...a po badaniu wyszlam zalana lzami z gabinetu bo lekarz powiedzial ( dodam ze jeden z bardzo znanych i cenionych w Warszawie dr Miecula) ze szyjka jest bardzo krociotka i mam sie przygotowac na to ze w ciagu dwoch tygodni urodze...
A przeciez my bylismy w Polsce na wakacjach..nie usmiechalo mi sie rodzic tam ...przyjal mnie jak najszybciej na oddzial do swojego szpitala w celu zalozenia pessara...mialo to byc w sobote. Dzwonili od rana do mnie ze szpitala a ja nie odbieralam telefonow...nie to ze nieodpowiedzialna jestem ale nie czulam ze cos jest zle ...Oczywiscie mialam na tym etapie bardzo czeste skurcze...tak jak piszesz..co kilka minut nawet ale pamietalam ze moja polozna mi wyjasniala ze tych skurczy w ciazy blizniaczej jest wiecej i sa silniejsze..No a po drugie to byl dzien slubu mojego brata...:sorry2:
Po powrocie do uk pokazalam wszytkie badania mojemu lekarzowi i tylko usmiech zobaczylam na jego twarzy. Powiedzial mi wtedy zebym sie nie martwila..zrobil typowe badania, krew, mocz, cisnienie, posluchal dzieciaczkow, zrobil ktg
A z szyjka 8 milimetrow powiedzial ze niektore chodza w calej ciazy bo tak naprawde uklad rozrodczy kazdej z nas jest inny i to wcale nie jest wyznacznik tego czy kobieta donosi czy nie...
Dodam ze urodzilam w 39 tygodniu a ostatnie 5 to kazdego dnia sie modlilam zeby to juz byl ten dzien...

Jedyny sposob zebys sie uspokoila to to poprostu wybrac sie na badanie ale czy to cos zmieni?

Anulka..jak to po pierwszej nocce?

A moje dziewczyny dzis wstaly i normlanie od rana zbieram szczeke z podlogi bo tyle nowych slow dzis zaczely mowic...:-) A ja tak sie ciesze...
A moze ktoras chcetna zeby mi pomoc w pakowaniu??;-):-)
Tak mi sie nie chce zwlaszcza ze u nas dzis cuudna pogoda...:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry