reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze samopoczucie, nasze dolegliwości

no dobrze, to rozumiem, że jeśli kogoś stać to chce najdroższe szczepionki dać - tylko teraz jak to wygląda technicznie? kupuje się takie szczepionki gdzies wcześniej i zabiera ze sobą do szpitala? czy w szpitalu posiadają takie i się dopłaca do tych lepszych? właśnie nie wiem jak to wygląda... a poza tym to ja nawet nie wiem jakie szczepionki się dziecku podaje i ile...

reklama
tu macie kalendarz szczepień
http://www.szczepienia.pl/mmw/img/kal_normal.gif

Po urodzeniu dziecko jest szczepione na gruźlice i wzw b.

Po 6 tygodniach od urodzenia idzie się do przychodni na pierwsze szczepienie na tężec, błonnice i ksztusiec. My braliśmy tą 5w1 i tam też jest hib. My płaciliśmy 180 zł a na rotawirusy nie szczepiliśmy.

Ostatnia edycja:
Hallo
ja szczepilam syna zgodnie z kalendarzem szczepien tyle ze szczepionkami skojarzonymi bo mniej klucia. Nie znam sie na tym, pediatre mam dobrego to wierze ze jakby byly jakies lepsze szczepionki to by powiedzialam Tym bardziej ze lekarka wie ze nam kasy an to nie szkoda.
Na pneumokoki i meningokiki tez zaszczepilam jak szedl do przedszkola. Bylam spokojniejsza. A tym bardziej ze nigdy nie wiadomo co w zyciu czeka. Pol roku po szczepieniu moj maz wyjezdzal sluzbowo do Sudanu na 2 tygodnie. W medycynie tropikalnej dowiadywalismy sie co moze ewentualnie przywiezc na nas a zwlaszcza na Michasia. Bylo tysiac nerwow bo lekarz wymienil nam chyba z 15 chorob w wiekszosci smiertelnych a na koncu dodal "chyba ze byl szczepiony na meningokoki bo teraz zaszczepic to juz za pozno". praiwe go po rekach calowalam....
Wiec generalnie zgadzam sie z opinia nagonki medialnej firm farmaceutycznych ale swoj mozg tez trzeba miec i umiec samemu decydowac co warto co nie. Ale to dotyczy moim zdaniem szczepien dodatkowych bo mysle ze w sumie te obowiazkowe to po cos ktos wymyslil...
Ale znam ludzi ktorzy wogole nie szczepia dzieci bo"statystycznie jest mniejsze prawdopodobienstwo ze zachoruje niz prawdopodobienstwio wystapienia powiklan po szczepieniu". Nie wiem jakie jest prawdopodobienstwo faktu ze maja cos z glowa...
Ale mam nadzieje ze nikogo nie urazilam...

Rondzia myślę,że nikogo nie uraziłaś, zreszta każdy zrobi jak będzie chciał. Ja mam zamiar szczepić dziecko, ale po prostu nie mam pojęcia jak i co. Ale skoro mówisz,że pediatra będzie informował, to już połowa sukcesu. Trzeba znależć tylko dobrego pediatrę :)

Leika a ta niemiecka jest lepsza?? bo ja najchętniej w ogóle bym nie szczepiła ale pewnie uznają mnie za wariatkę albo jak już szczepić ale z wielkim opóźnieniem.

W szpitalu podają refundowane wzw b produkcji koreańskiej - Euvax b. Było już mnóstwo afer związanych z tą szczepionką, wielokrotnie została wstrzymywana, bo były podejrzenia co do jej jakości, ale zawsze potem przywracano ją do obiegu. Jest refundowana właśnie ta, bo wygrała przetarg 4 lata temu, jako najtańsza... :no:
Jest też podejrzewana o spowodowanie śmierci kilku noworodków...
Dlatego z dwojga złego (bo w wielu krajach nie szczepi się noworodków tuż po urodzeniu, tylko po kilku miesiącach a nawet latach dopiero) wolę już pewniejszą, niemiecką szczepionkę, zwłaszcza, że potem i tak będę małą szczepić skojarzonymi Infanrixami (a to ten sam producent, więc będzie kontynuacja).

reklama
Do góry