• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Nazwisko

reklama
W dokumentach, szkołach i urzędach musi być tak jak na akcie urodzenia. Ale jak będziesz odbierać dziecko ze świetlicy to nikt Ci nie będzie robił problemów jak powiesz, że przyszłaś po Jasia Kowalskiego a nie po Jasia Nowak-Kowalskiego. Ale jeśli będziesz do systemu rekrutacji zgłaszać Kowalskiego a potem podczas weryfikacji z aktem ur. okaże się, że to jest Nowak-Kowalski, to mogą być nieprzyjemnosci.

Czy dziecko może mieć zapisane nazwisko ojca i matki a używać tylko jednego na codzień ? Na przykład w szkole albo urzędach
Ja mam dwa nazwiska i ogólnie na co dzień używam tylko jednego, ale we wszystkich dokumentach, urzędach muszę używać obu.
Jeśli nie planujecie mieć z ojcem dziecka tego samego nazwiska to chyba warto żeby dziecko miało oba. Przykładowo jeśli będziesz chciała z dzieckiem polecieć na wakacje zawsze lepiej patrzą przy kontroli jak mama i dziecko mają takie samo nazwisko ( lub chociaż jeden czlon), że nie porywasz obcego dzieciaka ;)

Uważajcie tez z dwoma imionami. O ile w PL rzadko kiedy używałam drugiego imienia tak za granicą dwa imiona traktują jak jedno i wszędzie musze je podawac 🤷🏽‍♀️

Uważajcie tez z dwoma imionami. O ile w PL rzadko kiedy używałam drugiego imienia tak za granicą dwa imiona traktują jak jedno i wszędzie musze je podawac 🤷🏽‍♀️
Wlasciwie we wszystkich pismach urzędowych podaję oba :) Dobrze ze nazwisko po mężu krótkie bo panieńskie było długie i pierwsze imię do krótkich tez nie należy ;)

Przecież w Polsce też trzeba je wszędzie podawać xd
Tak? U lekarza wołają podwójnym imieniem? W mailu służbowym masz 2 imiona? Na karcie z banku mialam zawsze jedno imię- dziwnym trafem za granicą juz nie... karnet na siłownię tez nie wymagał podania drugiego imienia a za granicą juz tak. Więc nie, w Polsce nie musisz go wszędzie podawać 🤷🏽‍♀️ żyłam 28 lat w PL mając 2 imiona i od 4 lat używam go częściej niż w swoim kraju 🤷🏽‍♀️

Nie wołają u lekarza, ale w dokumentach muszę je wypisać, to samo w banku i w karnecie na siłowni. Tak naprawdę za granicą różni się tylko tym, że wypełnia się tak samo dokumenty, a mogą wołać nas drugim imieniem, więc żadna różnica.
Z resztą mieszkając w Polsce i myśleć o tym jak jest za granicą jest moim zdaniem bez sensu. W Rosji kobiety woła się od imienia ojca, nikt o tym nie myśli nadając dziecku w Polsce imię.
W sumie nie pamietam żebym na karnecie miała drugie imię

Nie wołają u lekarza, ale w dokumentach muszę je wypisać, to samo w banku i w karnecie na siłowni. Tak naprawdę za granicą różni się tylko tym, że wypełnia się tak samo dokumenty, a mogą wołać nas drugim imieniem, więc żadna różnica.
Z resztą mieszkając w Polsce i myśleć o tym jak jest za granicą jest moim zdaniem bez sensu. W Rosji kobiety woła się od imienia ojca, nikt o tym nie myśli nadając dziecku w Polsce imię.
No więc znowu powtórzę że nie, nigdy na siłowni nie wpisywałam drugiego imienia, u lekarza tez rejestrowałam się tylko z pierwszym 🤷🏽‍♀️ jedynie w pismach urzędowych czy w podaniach do szkoły itp wpisywałam pelne imiona więc jest DUŻA różnica.

Moi rodzice tez myśleli że zyjac w Polsce nadadzą polskie imię, ba! Ja do 26 roku życia tez myslalam ze bede zyci w Polsce. Świat idzie do przodu i nasze przyszle czy obecne dzieci będą mogły żyć gdzie tylko będą chciały na świecie. Widzę jak bardzo imiona mogą sprawiać trudności wiec po prostu nie chciałabym tego dla mojego dziecka 🤷🏽‍♀️ Ale jak chcesz to możesz wołać tak jak w Rosji, wolny wybór 🤷🏽‍♀️

reklama
Nie mówię, że chce tylko gdyby moja hipotetyczna córka miała wyjechać do Rosji, to mialqby problem żeby ją tam wołali, bo stary ma polskie imię. Dlatego myślenie o madawaniu dziecku imienia, bo hipotetycznie może wyjechać za granicę jest głupota.
Hipotetycznie jakoś sobie z tym radzili pod rosyjskim zaborem ;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry