reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Niejednorodna tarczyca

bleucoco

Fanka BB :)
Dziewczyny, potrzebuję porady od osób doświadczonych w temacie tarczycy, zanim udam się do endokrynologa na kolejną wizytę. W 2016 r. miałam stwierdzoną subkliniczną niedoczynność - tarczyca była malutka, ok. 6 ml pojemności. Miałam dawkę Euthyroxu 50. W pierwszej ciąży dawka wzrosła do 100, w drugiej do 75. Przed drugą ciążą zrobiłam ponownie USG tarczycy - tarczyca trochę urosła, obraz prawidłowy, TSH, ft3 i ft4 prawidłowe. Lekarz nic się nie czepiał. Po drugiej ciąży nie wróciłam do dawki 50, a do 37,5 z zalecenia lekarza. TSH miałam około 1,8. Więc zdecydowałam się na próbę zmniejszenia dawki leku w porozumieniu z lekarzem - zmniejszyliśmy do 25. TSH wzrosło do 2,8, ft4 w normie (1,20 a norma bodajże do 1,40). Zbadałam przeciwciała - ujemne. Natomiast tym razem USG kontrolne wyszło nieciekawie. Tarczyca znów urosła w stosunku do ostatniego USG w 2023 r. Teraz ma już około 12 ml a w 2016 r. miała jeszcze około 6 ml.

W opisie USG mam:

Tarczyca położona typowo, tchawica nieprzemieszczona.
Tarczyca o prawidłowej, granicznej echogeniczności i wyraźnie niejednorodnej budowie, rysunek naczyniowy w opcji CD/PD niewzmożony.
Nie uwidoczniono zmian ogniskowych.
Na szyi podejrzanych onkologicznie węzłów chłonnych okołotarczycowych nie uwidoczniono.
EU-TIRADS-PL 1. AITD? - prawidłowa, graniczna echogeniczność i wyraźnie niejednorodna budowa Kontrola USG wg zaleceń lekarza prowadzącego.

No i tu mam zagwozdkę. Lekarz, który wykonywał badanie, nie był zachwycony obrazem. Powiedział, że coś ewidentnie jest nie tak, że ona jest wyraźnie niejednorodna. Jeszcze w 2023 nic takiego nie było. TSH delikatnie tylko wzrosło po zmniejszeniu dawki leków. Przeciwciała są ujemne.

Czekam na kontrolę u lekarza i chciałabym się podpytać, czy któraś z Was miała taki przypadek, że tarczyca tak wyglądała a przeciwciała były ujemne? O czym to może świadczyć? Czy choroba Hashimoto jest w ogóle możliwa przy negatywnych przeciwciałach? Czy jakieś jeszcze badania może albo powinien zlecić lekarz celem dalszej diagnostyki?

AITD ze znakiem zapytania w opisie to chyba autoimmunologiczne zapalenie?

EDIT: Znalazłam badania z 2020 r. Prawidłowa echogeniczność i jednorodna struktura, pojemność 7 ml. Teraz graniczna echogeniczność, wyraźnie niejednorodna struktura a pojemność 11,19 ml. Co to może oznaczać? :(

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry