Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Tsh należy badać zawsze rano najlepiej do godz 9, bo później zmienia swoje wartości, po przespanej nocy tzn. trzeba byc wypoczetym, w dniu badania (przed pobraniem krwi) nie zazywamy leków na tarczyce. W pierwszym trymestrze i gdy planuje sie ciaze tsh nie powinno przekraczac 2.5. Jezeli do tej pory nie leczylas sie na tarczyce to idź do dobrego endokrynologa, zbadaj tsh, ft3, ft4 i anty TPO. Dalej lekarz Cię pokieruje. Powodzenia
Tsh potrafi sie wahac z bardzo wielu powodów. Dlatego warto badać cały panel bo to daje pełny obraz.Nie mialam badanej rano. Prawie wszystkie po poludniu. Jest mozliwe aby przez to taka znaczna roznica byla jak 2.3 i ponad 5?
Wszystko tzn? Caly panel tarczycowy? Jak w normie ft3 i 4? Przy dolnej czy górnej granicy? Takie objawy to często też sprawa niedoborów. Ferrytyna, żelazo, b12, Wit DMialam badane wszystko , tylko tsh wyszlo niewlasciwe. Moja ciaza sie z jakiegos powodu nie rozwinela i dlatego tak szukam przyczyny w tarczycy.
Mam lamliwe wlosy, wiecznie napuchniete palce, sucha skore, jestem zmeczona, wiecznie poirytowana , czasami mysle ze brak mi piatej klepki z tego powodu...
I szczesliwie donosilas? Gratulacje bo ja w 11 tyg siw dowiedzialam i bralam letrox 25 potem 50 ale niestety poronilam w 13Ja dopiero w ciąży dowiedziałam się że mam niedoczynność tarczycy. Koło 10 tygodnia wyszło mi prawie 11.