• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Nieprawidlowe tsh

Neff

Zaciekawiona BB
Jak to mozliwe aby w tak krotkim czasie TSH sie tak bardzo roznilo wynikiem. Okolo 3 mcy temu tsh wyszlo ponad 5.3, miesiac pozniej bylam juz w ciazy tsh 2.3, natepny miesiac pozniej 4.94 a aktualne wyniki po poronieniu ponad. 5.5.
Ktos moze sie na tym zna?

reklama
Tsh dla starających się o ciążę powinno być 1 max 1,5. Twoje ponad 2 to za dużo . W ciaży jak najbardziej tsh nie leczone i niekontrolowane może skakać jak u Ciebie . Ja na początku ciąży miałam 2 brałam leki mi tsh skakało aż do 30 tygodnia ciąży ciągle musiał mi lekarz zwiększać dawkę leku. Zdecydowanie przed 2 ciąża powinnaś tsh unormować i znaleźć endokrynologa który będzie Cię prowadził

Tsh należy badać zawsze rano najlepiej do godz 9, bo później zmienia swoje wartości, po przespanej nocy tzn. trzeba byc wypoczetym, w dniu badania (przed pobraniem krwi) nie zazywamy leków na tarczyce. W pierwszym trymestrze i gdy planuje sie ciaze tsh nie powinno przekraczac 2.5. Jezeli do tej pory nie leczylas sie na tarczyce to idź do dobrego endokrynologa, zbadaj tsh, ft3, ft4 i anty TPO. Dalej lekarz Cię pokieruje. Powodzenia

Tsh należy badać zawsze rano najlepiej do godz 9, bo później zmienia swoje wartości, po przespanej nocy tzn. trzeba byc wypoczetym, w dniu badania (przed pobraniem krwi) nie zazywamy leków na tarczyce. W pierwszym trymestrze i gdy planuje sie ciaze tsh nie powinno przekraczac 2.5. Jezeli do tej pory nie leczylas sie na tarczyce to idź do dobrego endokrynologa, zbadaj tsh, ft3, ft4 i anty TPO. Dalej lekarz Cię pokieruje. Powodzenia

Nie mialam badanej rano. Prawie wszystkie po poludniu. Jest mozliwe aby przez to taka znaczna roznica byla jak 2.3 i ponad 5?

Mialam badane wszystko , tylko tsh wyszlo niewlasciwe. Moja ciaza sie z jakiegos powodu nie rozwinela i dlatego tak szukam przyczyny w tarczycy.
Mam lamliwe wlosy, wiecznie napuchniete palce, sucha skore, jestem zmeczona, wiecznie poirytowana , czasami mysle ze brak mi piatej klepki z tego powodu...

Mialam badane wszystko , tylko tsh wyszlo niewlasciwe. Moja ciaza sie z jakiegos powodu nie rozwinela i dlatego tak szukam przyczyny w tarczycy.
Mam lamliwe wlosy, wiecznie napuchniete palce, sucha skore, jestem zmeczona, wiecznie poirytowana , czasami mysle ze brak mi piatej klepki z tego powodu...
Wszystko tzn? Caly panel tarczycowy? Jak w normie ft3 i 4? Przy dolnej czy górnej granicy? Takie objawy to często też sprawa niedoborów. Ferrytyna, żelazo, b12, Wit D
Z resztą samo tsh też wskazuje ze coś jest na rzeczy. To ze spadło w ciąży to norma bo hcg je zbija. I tak zbite nadal było wysokie.

Ja bym jeszcze zadała homicysteinę ja Ci się przyswaja kwas foliowy i właśnie b6 i b12. Może trombofilie wrodzoną. Niestety wysokie tsh powodować może poronienie ale to może być jedna ze składowych.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry