reklama

Niskorosłość - Hormon wzrostu

Hej,

Dziś dowiedziałam się że mój synek jest poniżej 3 centyla, ma 70 cm, waga 10 kg. 15 września skończył rok. Rozwija się normalnie, na nogi poszedł przed roczkiem.
Zawsze był mniejszy ale ostatnio coraz wolniej rośnie od pół roku urósł tylko 2 cm.
Mam dawać mu tran przez 3 msc, później pediatra zobaczy czy przyniosło to jakieś efekty.
Strasznie się martwie o niego.

reklama
Witam,widze że od jakiegoś czasu jest tutaj cisza.Wiekszość rodziców i o zgrozo lekarzy niski wzrost zwala na wzrost rodziców,typu"eee pani taka niska to dziecko nie będzie wysokie."Niestety nic bardziej mylnego.Moja córcia jest już po najważniejszych badaniach.Od 2 miesiecy czekamy na wyniki DNA i kariotypu w kierunku Zespołu Turnera i zespołu Noonan.Siedzimy jak na igłach,bo boimy sie co usłyszymy.Wyniki miały byc 28 maja ...Oliwia ma 7 lat i 6 miesiecy mierzy 112 cm ,waży 21 kg.Mimo że ja jestem dość niska,nie ma to znaczenia.Wazne jest to jak dziecko rosło do 2 roku życia,czy nie nastąpiło zahamowanie,spowolnienie.Warto to sprawdzic ,dla dobra dziecka.A Regli bardzo dużo wie ;)

witajcie

od kiedy byłam mała zawsze w karcie zdrowia (na róznych bilansach)
mam napisane niskorosłość i niedowaga

obecnie mam 28 lat i 149 cm

nikt nigdy mnie nie leczył (było to dawno hehe)
lekarze mówili ze taki mój urok
bardzo sie bałam jak "urośnie " moje dziecko
mój maz ma 196 cm :-)
i córeczka poszła w jego ślady :-D
każdy sie dziwi ze ona taka duza i długie nogi ma
Nicolka ma 17 miesiecy 86cm

Pchełka ja też miałam niskorosłość i małą wagę, bilans w wieku 18 lat - 150cm, 40kg, bilans 28 lat, 152cm, 57kg :D Mój mąż też kurdupel bo jedynie 160cm, ja zawsze poniżej 3 centyla byłam, mąż też. A Julka 2 latka, 85cm, 9700. Więc chyba ok?

Dziewczyny spokojnie.Ja zawsze miałam nieskorosłość cz y tam jak to sie nazywa i nie dowage.w 2 klasie podstawówki byłam najmniejsza i wazyłam 15 kilo! nic mi sie nie dzieje ani nie działo .Jedynie co miałam to cholerny problem z donoszeniem ciazy.ciagłe skurcze gdyz jak zaszłam wazylam 36 kilo.udało sie donosić ale z cała dawką szpitalna leków(30 pare na dobe i 2 kroplówki za 2 rece) teraz waze 40.a mam 23 lata/mój wzrsot to 153

mam 18lat miałem ten sam problem i taki sam wzrost rodziców mam młodszego brata ma 17lat on normalnie rósł a ja bardzo mało byłem najniższy z klasy i w wieku 16 lat brałem chormon wzrostu i mialem niecale 157cm a teraz mam 189 jestem wyższy od brata:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry