reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
zbliza sie dluuuugi weekend to moze bedziecie mialy czas na zrobienie czegos pysznego. Ja polecam na slodko
Pyszne ciasto kokosowe :))
10 białek
20 dkg cukru pudru
szczypta sody oczyszczonej
30dkg wiorek kokosowych
ok 1 litra smietanki 30%
smietan fix
Bialka ubic na sztywna piane pod koniec dodac cukier puder i szczypte sody. Na koncu dodac wiorki delikatnie mieszajac. mase wylozyc na pergamin i piec ok 30 - 40 min. na ok 180 stopni.
Upieczone wystudzic i wylozyc na nie ubita smietane :) Latwe i pyszne.

Paczki chińskie.
1.5 szklanki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
0.25 lyzeczki sody oczyszczonej
0.25 lyzeczki soli
0.75 szklanki wody
ok 10 dojrzalych bananow
wymieszac skladniki do uzyskania masy gesciejszej niz nalesnikowa, obtaczac w niej banany i smazyc na glebokim tluszczu. polecam :))
 
ale mi teskno za ciastem Stefcia a Ty czytasz w moich myślach.
muszę poczekać do jutra bo u mnie w szafkach wiatr chula :sorry2:
 
no ja w sobote szaleje w kuchni :)) zrobie jakies ciasto no i obiecalam J ze zrobie mu jego ulubiony sos pieczarkowy no i chce zrobic do tego klopsiki czy pulpety ale nie wiem jak!!! w naszym regione sie tego nie robi ale J jadl je ze sloika Pudliszki...no i teraz ja musze glowkowac jak to sie robi...
magdalenka ja uwielbiam piec ciasta :)) jak upieke to nie dajemy rady zjesc calego i wtedy J zanosi do pracy. jak pod koniec ciazy siedzialam w domu to duzo pieklam i jak spotykalismy J kolegow z pracy to sie pytali jakie teraz bedzie ciasto :))
 
a to ja zdecydowanie wolę gotować obiadki,robić sałatki niż piec ( bo ciasta mi rzadko wychodzą ;-) )
ale pulpetów nigdy nie robiłam, jedynie kotlety mielone, ale to chyba inaczej się robi ( chyba )
 
Stefanko ja pulpety robie tak jak kotlety mielone tylko że do wody wrzucam. Dla urozmaicenia robie raz w sosie pomidorowym, raz w koperkowym i raz w sosie chrzanowym mhmm mniam mniam:tak:
A do sosu pieczarkowego to robię kotlety z piersi z kurczaka ale takie bez panierki. Smażone w samych przyprawach:tak:
 
a u nas byly dzis kluski slaskie z sosem pieczarkowym, przepyszne, a ciasta uwielbiam piec a moj maz uwielbia je jesc
 
reklama
stefanka ja pulpety robie rzadko..jadłam jak mały mial podejrzenie skazy bo to gotowane miesko... a moi chłopcy to jednak smażone wolą... a pulpety robilam podobnie jak mielone, tzn przyprawiałam i formowałam kuleczki, pozniej wsadzałam do garnka i zalewałam wodą tak by nie do konca zostały przykryte. do wody wrzycałam kostke drobiowa bądź inną - tak do smaku , przykrywałam garnek pokrywka i się dusiło z 30 minut. no i na koniec na tej wodzie robiłam sosik.:tak:
 
Do góry