reklama

no to gotujemy ;)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2007' rozpoczęty przez AneczkaK, 8 Sierpień 2007.

  1. AneczkaK

    AneczkaK mama bambulinkow

    Zakladam nowy watek zgodnie z pomyslem kolezanek;-):-):-)
    Jak macie jakies fajne pomysly na obiad i nie tylko to wrzucajcie tutaj:tak:
     
  2. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    dziekuje wam bardzo za ten watek :)
    oto moja potrawa ( tylko prosze sie nie nabijac )
    MAKARON TAGIATELE Z SOSEM TUNCZYKOWYM
    1 opakowanie makaronu tagiatele
    2 puszki tunczyka w oleju (osobiscie odsaczam przed dodaniem)
    szklanka slodkiej smietanki
    1 cebula
    pietruszka
    makaron gotujemu :)
    sos:
    smazymy cebulke na oleju do zeszklenia
    dodajemy smietanke
    dodajemy tunczyka
    na koniec duuuzzzoo pietruszki pieprz i sol
    sos gotujemy az zgestnieje
    I JUZ GOTOWE- POLECAM PYSZNE
     
  3. reklama
  4. Ataata

    Ataata Grudniowa Mama '07

    Oki to ja przenosze tu tą Koperkową (żeby było w jednym miejscu)

    ZUPA KOPERKOWA
    Wrzucić do garnka z wodą:
    - ze 2-3 garście włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paseczki (ja daje Hortex), no albo świerze jarzynki...
    - ze 2 skrzydełka,
    - kostka rosołowa lub 2 (ja daje Knorr kurczakową)
    - przyprawy (sól, pieprz, wegeta, maggie)
    Pogotować z 10 minut, potem dodać posiekany świerzy koperek i gotować jeszcze ze 3 minutki, potem dolać śmietanki 18% i jeszcze ze 2 minutki. I Gotowe.
    No i oczywiście makaron, ryż lub lane kluski do tego, -ja polecam ryż;-)
    .

    A tu moja zmyślanka nawet niewiem jak ją nazwać...

    SMAŻONE M. MIELONE Z RYŻEM I JAJECZNICĄ (porcja na 2 os.)
    - mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) ok. 250gr
    - 2 woreczki ryżu,
    - ze 3 jajka,
    - cebula,
    - przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka z rożna!)
    Cebule pokroić w drobną kostke i zeszklić na oleju lub maśle, dodać mięso mielone i podsmażyć... (na dużej patelni!)
    Między czasie ugotować ryż, a na drugiej patelni zrobić jajecznice, taką bardzo mocno zciętą!!!
    Z patelni z mięsem odlać prawie cały tłuszcz z mielonego, powstały podczas smażenia, bo innaczej bedzie strasznie tłuste to danie, ryż nasiąknie olejem i bedzie niedobre... Wrzucić ryż do tego mięsa, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku wedle życzenia (ja daje dużo wegety i przyprawy do kurczaka). Podsmażyć jeszcze chwilke i dodać tą jajecznice. Znowu wszystko wymieszać dobrze i jeszcze chwilke smażyć, żeby sie wszystko zmieszało.
    No i tyle, szybkie proste i smaczne;-)
     
  5. pryzybela

    pryzybela Mama Kayi i Maxia

    Stefanka, to nie bylo smieszne, raczej wyglada na bardzo smakowite i proste danie:-) Jeszcze wiecej takich pomyslow prosze, bo zamierzam troche poeksperymentowac na mezu:D
    A co do tunczyka, to w sosie wlasnym, czy oleju ma byc?:)

    A ja zaproponuje KURCZAKA Z RYZEM I CURRY
    Poniewaz gotuje "na oko", to nie podam proporcji skladnkikow, ale w duzej mierze zaleza one od upodoban.
    Piers z kurczaka kroje na paseczki, sole, pieprze i wrzucam do miseczki z rozmieszanym wczesniej bialkiem jajka z maka ziemniaczana. Kurczaka smaze i odstawiam
    Podobnie smaze na oleju i odstawiam pokrojona w talarki mloda cukinie posypana vegeta
    W glebokiej patelni z pokrywka dusze do miekkosci cebulke, do tego wsypuje ryz (najlepiej typu parboiled - moze ciut mniej smaczny ale nigdy sie nie klei:)), chwile podsmazam, a potem zalewam woda lub bulionem. Doprawic mozna vegeta lub sola i na ostrosc jak kto lubi, ale przede wszystkim wsypuje do tego ok lyzeczki curry. W trakcie gotowania ryz wchlania wode (mozna dolewac, jak jest za malo) i gdy ryz juz zmieknie,a woda odparuje (ale nie do konca), dodaje kurczaka i cukinie, mieszam i dusze jeszcze jakies 15 minut. I gotowe:) To moja ulubiona potrawa, a jak ktos lubi ryz i curry, to tez mu powinna posmakowac:-)
     
  6. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    pryzybela gotowanie ''na oko'' jest dla mistrzow. ja musze miec podane bo inaczej cos na bank zepsuje:-)
     
  7. Ataata

    Ataata Grudniowa Mama '07

    FASOLKA PO BRETOŃSKU
    - groch Jasiek: suchy 0,5kg lub mokry (moczony) 1kg
    - boczek wędzony 30 dkg
    - laska kiełbasy
    - cebula
    - ze 2 marchewki
    - koncentrat pomidorowy
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka, maggie, wegeta)
    Groch zalać wodą, wrzucić pokrojone marchewki, sól, pieprz, papryka, wegeta i gotować.
    Boczek i kiełbase pokroić w kostke i na cebuli usmażyć.
    Jak groch będzie już "na wpół" ugotowany, to wrzucić do niego boczek z kiełbasą, dodać koncentrat i gotować dalej. Doprawiać do smaku, wedle życzenia i uznania.
    Pod sam koniec gotowania dodać do fasolki zasmażke!!!

    Zasmażka:
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki
    Zeszklić to w rondelku i zalać wodą (ma być gęstość śmietany)

    Aha JASIEK jeśli jest moczony/mokry (bo taki też można kupić) to od razu do garka i gotować jak w przepisie, a jesli JASIEK jest suchy to trzeba go wcześniej moczyć całą noc!!

    SMACZNEGO
     
  8. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    ataata ale ta fasola ma byc namoczona wczesniej??
     
  9. viki31

    viki31 mama Damiana i Pabla:)

    stefanka ja dodaje do fasolki jeszcze mięso, i najpierw je podsmarzam na patelni, zresztą boczek i kiełobasę równiez.
    kupuję tez gotową przyprawę do fasolki po bretonsku i powiem ci ze jest rewelacyjna ale cięzko ją dostać.
    przecier pomidorowy tez dodaję na oko.

    jesli kupuję fasole świeżą taką w woreczkach siatkowych, gotuję ja od razu, a jesli kupuje suchą moczę całą noc.

    i tak jak agata napisała fasolkę mozna zamrażac. ja zawsze tak robię i jest zawsze super;-)
     
  10. reklama
  11. AneczkaK

    AneczkaK mama bambulinkow

    A ja powiem wam w sekrecie ,ze od dawna robie sobie ulatwienie i kupuje fasolke w puszce.Daje cala razem z zalewa i dodaje tylko skladniki typu koncentrat, cebulka, boczek i kielbaska(jak trafie chudy boczek to daje sam boczus ale wiecej)
     
  12. dotaZ

    dotaZ Fanka BB :)

    Podam Wam przepis na sernik z brzoswiniami, ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo łatwy:-)
    Robie go zawsze na oko, więc dokładnie nie znam gramatur;-)

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny(używam Kasi)
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa:
    1 kg twarogu(fajny jest taki w wiadereczku juz zmielony)
    1 jajko
    1 duży budyń śmietankowy
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklani oleju

    Do tego puszka brzoskwiń.

    Składniki należy połączyć, brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry. Na blaszke wyłożyć ciasto (zostawić 1/5 ciasta i włożyc do lodówki), następnie masę serową i na to położyć brzoswinie.

    5 białek ubić z 1/4 szklani cukru, to wylać na brzoskwinie.Na sam koniec potarkować kawałek ciasta z lodówki.

    Samcznego!!!:tak:
     

Poleć forum