reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, umiera młoda mama. To koleżanka jednej z naszych moderatorek @89katia. Być może uda sie ocalić jej życie, ale (jak zawsze) potrzba na to pieniędzy. I to nie za miesiąc, nie za dwa, tylko teraz. Dorzuć się do zbiórki. Każda wpłata, nawet ta symboliczna daje jej większą nadzieję, że wróci do swoich maluszków. Dziękuję. aniaslu Poznaj Anię i jej dzieci. I podejmij decyzję.

reklama

no to gotujemy ;)

AneczkaK

mama bambulinkow
Dołączył(a)
4 Październik 2005
Postów
5 069
Rozwiązania
0
Zakladam nowy watek zgodnie z pomyslem kolezanek;-):-):-)
Jak macie jakies fajne pomysly na obiad i nie tylko to wrzucajcie tutaj:tak:
 
reklama

stefanka

CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
Dołączył(a)
5 Lipiec 2007
Postów
4 625
Rozwiązania
0
dziekuje wam bardzo za ten watek :)
oto moja potrawa ( tylko prosze sie nie nabijac )
MAKARON TAGIATELE Z SOSEM TUNCZYKOWYM
1 opakowanie makaronu tagiatele
2 puszki tunczyka w oleju (osobiscie odsaczam przed dodaniem)
szklanka slodkiej smietanki
1 cebula
pietruszka
makaron gotujemu :)
sos:
smazymy cebulke na oleju do zeszklenia
dodajemy smietanke
dodajemy tunczyka
na koniec duuuzzzoo pietruszki pieprz i sol
sos gotujemy az zgestnieje
I JUZ GOTOWE- POLECAM PYSZNE
 

Ataata

Grudniowa Mama '07
Dołączył(a)
18 Luty 2007
Postów
3 607
Miasto
Chyba w końcu znalazłam swoje miejsce...
Rozwiązania
0
Oki to ja przenosze tu tą Koperkową (żeby było w jednym miejscu)

ZUPA KOPERKOWA
Wrzucić do garnka z wodą:
- ze 2-3 garście włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paseczki (ja daje Hortex), no albo świerze jarzynki...
- ze 2 skrzydełka,
- kostka rosołowa lub 2 (ja daje Knorr kurczakową)
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, maggie)
Pogotować z 10 minut, potem dodać posiekany świerzy koperek i gotować jeszcze ze 3 minutki, potem dolać śmietanki 18% i jeszcze ze 2 minutki. I Gotowe.
No i oczywiście makaron, ryż lub lane kluski do tego, -ja polecam ryż;-)
.

A tu moja zmyślanka nawet niewiem jak ją nazwać...

SMAŻONE M. MIELONE Z RYŻEM I JAJECZNICĄ (porcja na 2 os.)
- mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) ok. 250gr
- 2 woreczki ryżu,
- ze 3 jajka,
- cebula,
- przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka z rożna!)
Cebule pokroić w drobną kostke i zeszklić na oleju lub maśle, dodać mięso mielone i podsmażyć... (na dużej patelni!)
Między czasie ugotować ryż, a na drugiej patelni zrobić jajecznice, taką bardzo mocno zciętą!!!
Z patelni z mięsem odlać prawie cały tłuszcz z mielonego, powstały podczas smażenia, bo innaczej bedzie strasznie tłuste to danie, ryż nasiąknie olejem i bedzie niedobre... Wrzucić ryż do tego mięsa, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku wedle życzenia (ja daje dużo wegety i przyprawy do kurczaka). Podsmażyć jeszcze chwilke i dodać tą jajecznice. Znowu wszystko wymieszać dobrze i jeszcze chwilke smażyć, żeby sie wszystko zmieszało.
No i tyle, szybkie proste i smaczne;-)
 

pryzybela

Mama Kayi i Maxia
Dołączył(a)
17 Maj 2007
Postów
2 398
Miasto
Mtl Qc
Rozwiązania
0
Stefanka, to nie bylo smieszne, raczej wyglada na bardzo smakowite i proste danie:-) Jeszcze wiecej takich pomyslow prosze, bo zamierzam troche poeksperymentowac na mezu:D
A co do tunczyka, to w sosie wlasnym, czy oleju ma byc?:)

A ja zaproponuje KURCZAKA Z RYZEM I CURRY
Poniewaz gotuje "na oko", to nie podam proporcji skladnkikow, ale w duzej mierze zaleza one od upodoban.
Piers z kurczaka kroje na paseczki, sole, pieprze i wrzucam do miseczki z rozmieszanym wczesniej bialkiem jajka z maka ziemniaczana. Kurczaka smaze i odstawiam
Podobnie smaze na oleju i odstawiam pokrojona w talarki mloda cukinie posypana vegeta
W glebokiej patelni z pokrywka dusze do miekkosci cebulke, do tego wsypuje ryz (najlepiej typu parboiled - moze ciut mniej smaczny ale nigdy sie nie klei:)), chwile podsmazam, a potem zalewam woda lub bulionem. Doprawic mozna vegeta lub sola i na ostrosc jak kto lubi, ale przede wszystkim wsypuje do tego ok lyzeczki curry. W trakcie gotowania ryz wchlania wode (mozna dolewac, jak jest za malo) i gdy ryz juz zmieknie,a woda odparuje (ale nie do konca), dodaje kurczaka i cukinie, mieszam i dusze jeszcze jakies 15 minut. I gotowe:) To moja ulubiona potrawa, a jak ktos lubi ryz i curry, to tez mu powinna posmakowac:-)
 

stefanka

CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
Dołączył(a)
5 Lipiec 2007
Postów
4 625
Rozwiązania
0
pryzybela gotowanie ''na oko'' jest dla mistrzow. ja musze miec podane bo inaczej cos na bank zepsuje:-)
 

Ataata

Grudniowa Mama '07
Dołączył(a)
18 Luty 2007
Postów
3 607
Miasto
Chyba w końcu znalazłam swoje miejsce...
Rozwiązania
0
FASOLKA PO BRETOŃSKU
- groch Jasiek: suchy 0,5kg lub mokry (moczony) 1kg
- boczek wędzony 30 dkg
- laska kiełbasy
- cebula
- ze 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (sól, pieprz, papryka, maggie, wegeta)
Groch zalać wodą, wrzucić pokrojone marchewki, sól, pieprz, papryka, wegeta i gotować.
Boczek i kiełbase pokroić w kostke i na cebuli usmażyć.
Jak groch będzie już "na wpół" ugotowany, to wrzucić do niego boczek z kiełbasą, dodać koncentrat i gotować dalej. Doprawiać do smaku, wedle życzenia i uznania.
Pod sam koniec gotowania dodać do fasolki zasmażke!!!

Zasmażka:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
Zeszklić to w rondelku i zalać wodą (ma być gęstość śmietany)

Aha JASIEK jeśli jest moczony/mokry (bo taki też można kupić) to od razu do garka i gotować jak w przepisie, a jesli JASIEK jest suchy to trzeba go wcześniej moczyć całą noc!!

SMACZNEGO
 

stefanka

CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
Dołączył(a)
5 Lipiec 2007
Postów
4 625
Rozwiązania
0
ataata ale ta fasola ma byc namoczona wczesniej??
 

viki31

mama Damiana i Pabla:)
Dołączył(a)
27 Kwiecień 2007
Postów
3 657
Miasto
łódz
Rozwiązania
0
stefanka ja dodaje do fasolki jeszcze mięso, i najpierw je podsmarzam na patelni, zresztą boczek i kiełobasę równiez.
kupuję tez gotową przyprawę do fasolki po bretonsku i powiem ci ze jest rewelacyjna ale cięzko ją dostać.
przecier pomidorowy tez dodaję na oko.

jesli kupuję fasole świeżą taką w woreczkach siatkowych, gotuję ja od razu, a jesli kupuje suchą moczę całą noc.

i tak jak agata napisała fasolkę mozna zamrażac. ja zawsze tak robię i jest zawsze super;-)
 

AneczkaK

mama bambulinkow
Dołączył(a)
4 Październik 2005
Postów
5 069
Rozwiązania
0
A ja powiem wam w sekrecie ,ze od dawna robie sobie ulatwienie i kupuje fasolke w puszce.Daje cala razem z zalewa i dodaje tylko skladniki typu koncentrat, cebulka, boczek i kielbaska(jak trafie chudy boczek to daje sam boczus ale wiecej)
 
reklama

dotaZ

Fanka BB :)
Dołączył(a)
19 Grudzień 2006
Postów
4 412
Rozwiązania
0
Podam Wam przepis na sernik z brzoswiniami, ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo łatwy:-)
Robie go zawsze na oko, więc dokładnie nie znam gramatur;-)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny(używam Kasi)
3 łyżki cukru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:
1 kg twarogu(fajny jest taki w wiadereczku juz zmielony)
1 jajko
1 duży budyń śmietankowy
3/4 szklanki cukru
2/3 szklani oleju

Do tego puszka brzoskwiń.

Składniki należy połączyć, brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry. Na blaszke wyłożyć ciasto (zostawić 1/5 ciasta i włożyc do lodówki), następnie masę serową i na to położyć brzoswinie.

5 białek ubić z 1/4 szklani cukru, to wylać na brzoskwinie.Na sam koniec potarkować kawałek ciasta z lodówki.

Samcznego!!!:tak:
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry