reklama

no to gotujemy ;)

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2007' rozpoczęty przez AneczkaK, 8 Sierpień 2007.

  1. AneczkaK

    AneczkaK mama bambulinkow

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Zakladam nowy watek zgodnie z pomyslem kolezanek;-):-):-)
    Jak macie jakies fajne pomysly na obiad i nie tylko to wrzucajcie tutaj:tak:
     
  2. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    dziekuje wam bardzo za ten watek :)
    oto moja potrawa ( tylko prosze sie nie nabijac )
    MAKARON TAGIATELE Z SOSEM TUNCZYKOWYM
    1 opakowanie makaronu tagiatele
    2 puszki tunczyka w oleju (osobiscie odsaczam przed dodaniem)
    szklanka slodkiej smietanki
    1 cebula
    pietruszka
    makaron gotujemu :)
    sos:
    smazymy cebulke na oleju do zeszklenia
    dodajemy smietanke
    dodajemy tunczyka
    na koniec duuuzzzoo pietruszki pieprz i sol
    sos gotujemy az zgestnieje
    I JUZ GOTOWE- POLECAM PYSZNE
     
  3. reklama
  4. Ataata

    Ataata Grudniowa Mama '07

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Oki to ja przenosze tu tą Koperkową (żeby było w jednym miejscu)

    ZUPA KOPERKOWA
    Wrzucić do garnka z wodą:
    - ze 2-3 garście włoszczyzny mrożonej pokrojonej w paseczki (ja daje Hortex), no albo świerze jarzynki...
    - ze 2 skrzydełka,
    - kostka rosołowa lub 2 (ja daje Knorr kurczakową)
    - przyprawy (sól, pieprz, wegeta, maggie)
    Pogotować z 10 minut, potem dodać posiekany świerzy koperek i gotować jeszcze ze 3 minutki, potem dolać śmietanki 18% i jeszcze ze 2 minutki. I Gotowe.
    No i oczywiście makaron, ryż lub lane kluski do tego, -ja polecam ryż;-)
    .

    A tu moja zmyślanka nawet niewiem jak ją nazwać...

    SMAŻONE M. MIELONE Z RYŻEM I JAJECZNICĄ (porcja na 2 os.)
    - mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) ok. 250gr
    - 2 woreczki ryżu,
    - ze 3 jajka,
    - cebula,
    - przyprawy (sól, pieprz, wegeta, przyprawa do kurczaka z rożna!)
    Cebule pokroić w drobną kostke i zeszklić na oleju lub maśle, dodać mięso mielone i podsmażyć... (na dużej patelni!)
    Między czasie ugotować ryż, a na drugiej patelni zrobić jajecznice, taką bardzo mocno zciętą!!!
    Z patelni z mięsem odlać prawie cały tłuszcz z mielonego, powstały podczas smażenia, bo innaczej bedzie strasznie tłuste to danie, ryż nasiąknie olejem i bedzie niedobre... Wrzucić ryż do tego mięsa, dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku wedle życzenia (ja daje dużo wegety i przyprawy do kurczaka). Podsmażyć jeszcze chwilke i dodać tą jajecznice. Znowu wszystko wymieszać dobrze i jeszcze chwilke smażyć, żeby sie wszystko zmieszało.
    No i tyle, szybkie proste i smaczne;-)
     
  5. pryzybela

    pryzybela Mama Kayi i Maxia

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Stefanka, to nie bylo smieszne, raczej wyglada na bardzo smakowite i proste danie:-) Jeszcze wiecej takich pomyslow prosze, bo zamierzam troche poeksperymentowac na mezu:D
    A co do tunczyka, to w sosie wlasnym, czy oleju ma byc?:)

    A ja zaproponuje KURCZAKA Z RYZEM I CURRY
    Poniewaz gotuje "na oko", to nie podam proporcji skladnkikow, ale w duzej mierze zaleza one od upodoban.
    Piers z kurczaka kroje na paseczki, sole, pieprze i wrzucam do miseczki z rozmieszanym wczesniej bialkiem jajka z maka ziemniaczana. Kurczaka smaze i odstawiam
    Podobnie smaze na oleju i odstawiam pokrojona w talarki mloda cukinie posypana vegeta
    W glebokiej patelni z pokrywka dusze do miekkosci cebulke, do tego wsypuje ryz (najlepiej typu parboiled - moze ciut mniej smaczny ale nigdy sie nie klei:)), chwile podsmazam, a potem zalewam woda lub bulionem. Doprawic mozna vegeta lub sola i na ostrosc jak kto lubi, ale przede wszystkim wsypuje do tego ok lyzeczki curry. W trakcie gotowania ryz wchlania wode (mozna dolewac, jak jest za malo) i gdy ryz juz zmieknie,a woda odparuje (ale nie do konca), dodaje kurczaka i cukinie, mieszam i dusze jeszcze jakies 15 minut. I gotowe:) To moja ulubiona potrawa, a jak ktos lubi ryz i curry, to tez mu powinna posmakowac:-)
     
  6. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    pryzybela gotowanie ''na oko'' jest dla mistrzow. ja musze miec podane bo inaczej cos na bank zepsuje:-)
     
  7. Ataata

    Ataata Grudniowa Mama '07

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    FASOLKA PO BRETOŃSKU
    - groch Jasiek: suchy 0,5kg lub mokry (moczony) 1kg
    - boczek wędzony 30 dkg
    - laska kiełbasy
    - cebula
    - ze 2 marchewki
    - koncentrat pomidorowy
    - przyprawy (sól, pieprz, papryka, maggie, wegeta)
    Groch zalać wodą, wrzucić pokrojone marchewki, sól, pieprz, papryka, wegeta i gotować.
    Boczek i kiełbase pokroić w kostke i na cebuli usmażyć.
    Jak groch będzie już "na wpół" ugotowany, to wrzucić do niego boczek z kiełbasą, dodać koncentrat i gotować dalej. Doprawiać do smaku, wedle życzenia i uznania.
    Pod sam koniec gotowania dodać do fasolki zasmażke!!!

    Zasmażka:
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki
    Zeszklić to w rondelku i zalać wodą (ma być gęstość śmietany)

    Aha JASIEK jeśli jest moczony/mokry (bo taki też można kupić) to od razu do garka i gotować jak w przepisie, a jesli JASIEK jest suchy to trzeba go wcześniej moczyć całą noc!!

    SMACZNEGO
     
  8. stefanka

    stefanka CENTRUM DOWODZENIA NICZYM

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    ataata ale ta fasola ma byc namoczona wczesniej??
     
  9. viki31

    viki31 mama Damiana i Pabla:)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    stefanka ja dodaje do fasolki jeszcze mięso, i najpierw je podsmarzam na patelni, zresztą boczek i kiełobasę równiez.
    kupuję tez gotową przyprawę do fasolki po bretonsku i powiem ci ze jest rewelacyjna ale cięzko ją dostać.
    przecier pomidorowy tez dodaję na oko.

    jesli kupuję fasole świeżą taką w woreczkach siatkowych, gotuję ja od razu, a jesli kupuje suchą moczę całą noc.

    i tak jak agata napisała fasolkę mozna zamrażac. ja zawsze tak robię i jest zawsze super;-)
     
  10. reklama
  11. AneczkaK

    AneczkaK mama bambulinkow

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    A ja powiem wam w sekrecie ,ze od dawna robie sobie ulatwienie i kupuje fasolke w puszce.Daje cala razem z zalewa i dodaje tylko skladniki typu koncentrat, cebulka, boczek i kielbaska(jak trafie chudy boczek to daje sam boczus ale wiecej)
     
  12. dotaZ

    dotaZ Fanka BB :)

    Najlepsze odpowiedzi:
    0
    Podam Wam przepis na sernik z brzoswiniami, ten sernik zawsze wychodzi i jest bardzo łatwy:-)
    Robie go zawsze na oko, więc dokładnie nie znam gramatur;-)

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny(używam Kasi)
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa:
    1 kg twarogu(fajny jest taki w wiadereczku juz zmielony)
    1 jajko
    1 duży budyń śmietankowy
    3/4 szklanki cukru
    2/3 szklani oleju

    Do tego puszka brzoskwiń.

    Składniki należy połączyć, brzoskwinie odsączyć, pokroić w grube plastry. Na blaszke wyłożyć ciasto (zostawić 1/5 ciasta i włożyc do lodówki), następnie masę serową i na to położyć brzoswinie.

    5 białek ubić z 1/4 szklani cukru, to wylać na brzoskwinie.Na sam koniec potarkować kawałek ciasta z lodówki.

    Samcznego!!!:tak:
     

Poleć forum