To dla amatorek szarlotki mam jeszcze jeden przepis. Przepis dla leniwych cukiernikow Znacie moze szarlotke sypana? To taki moze malo efektowny placek i sa rozne opinie na temat tego ciasta. Ja jeszcze nie robilam sama,ale jadlam u babci i bardzo mi smakowalo, a podobno najsmaczniejsze jest na cieplo z lodami lub sosem waniliowym A oto przepis (ktorego rozne modyfikacje mozna tez w internecie znalezc):
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy mannej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(mozna tez dodac cukier waniliowy)
wszystkie suche składniki wymieszać i podzielić na dwie części
ok 1-2kg jabłek, obrać i zetrzeć na grubej tarce (jablka powinny byc soczyste i nie odciskajcie soku)
Okrągłą tortownicę ok 25cm wyłozyć pergaminem(lub wysmarowac tluszczem i obsypac maka albo bulka tarta),
na to wysypac połowe porcji ciasta.
na to wylozyc potarkowane jabłka (mozna posypać cynamonem)
na to druga porcja ciasta
na wierzch zetrzec kostkę mocno schlodzonego masła(albo dobrej margaryny), lub rownomiernie na wierzchu rozlozyc cieniutkie plastry tego maselka(max 200g)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50min w temp. 175s
Mi tam to ciacho bardzo smakowalo, a ze sie latwo robi, to polecam przynajmniej wyprobowac ten przepis (chocby dlatego, ze jest niegrogi i bardzo malo czasochlonny)
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy mannej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(mozna tez dodac cukier waniliowy)
wszystkie suche składniki wymieszać i podzielić na dwie części
ok 1-2kg jabłek, obrać i zetrzeć na grubej tarce (jablka powinny byc soczyste i nie odciskajcie soku)
Okrągłą tortownicę ok 25cm wyłozyć pergaminem(lub wysmarowac tluszczem i obsypac maka albo bulka tarta),
na to wysypac połowe porcji ciasta.
na to wylozyc potarkowane jabłka (mozna posypać cynamonem)
na to druga porcja ciasta
na wierzch zetrzec kostkę mocno schlodzonego masła(albo dobrej margaryny), lub rownomiernie na wierzchu rozlozyc cieniutkie plastry tego maselka(max 200g)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50min w temp. 175s
Mi tam to ciacho bardzo smakowalo, a ze sie latwo robi, to polecam przynajmniej wyprobowac ten przepis (chocby dlatego, ze jest niegrogi i bardzo malo czasochlonny)