reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
Dziewczyny poratujcie mnie. W czwartek Staś ma urodziny i muszę mu upiec tort. Macie jakieś przepisy fajne? A może znacie jakiś fajny przepis na masę do biszkopta?
 
droga weroniczko !! ja bym ci polecila cos z bita smietana. biszkopt z bita smietana jest ok tylko ze z biszkoptem jest taki problem ze jak sie chce to zawsze upiecze sie za plaski :) dlatego polecam ci to cisto z wiorkami kokosowymi bo jest naprawde dobre tylko ciezko bedzie ci przybrac.
ale jesli tak jak piszesz chcesz zrobic biszkopt to bardzo fajnie wychodzi w bita smietana w srodku wymieszana z jakimis owocami: jagodami, jezynami, truskawkami. cos swiezego jak powiew lata :)
 
U mnie w domu zawsze hitem jest masa ze zmielonych (slonych !!!) orzeszkow ziemnych. Ta masa nie jest mdla i ogolnie u mnie w rodzinie smakuje wszystkim.
A "baze" do masy robie z mieszanki (pl na pol) masla i dobrej margaryny + zimny budyn i oczywiscie ucieranie.
Dodam, ze nie uzywam do tego polskich budyniow (choc ich smak lubie) ale sa "ciagnace" i masa lubi sie zwazyc. Najlepsze sa budynie niemieckie jak dla mnie, albo kazdy inny(nawet wlasnej roboty), ktory da sie po odtudzeniu w miseczce pokroic.:) Aaa i budyn zawsze z mniejszej ilosci mleka niz w przepisie.

A potem do takiej masy wystarczy dodawac powoli zmielone orzeszki (ja miele 3 krotnie) mala puszeczka wystarczy. Pewnie rownie dobre byloby maslo orzechowe, ale chyba jednak warto samemu zmielic i zreszta pewnie taniej wyjdzie;-)
Polecam ta mase do sprobowania, naprawde pychotka zwlaszcza dla amatorow wszelkich orzechow !:-)
 
sprawdzone !! dla smakoszy makaronu i pomidorów:tak:

1 puszka/słoik SUSZONYCH pomidorów
1 duża sebula
3 ząbki czosnku
ser feta
20 dk boczku ale niekoniecznie
natka pietruszki
makaron - najlepiej jak jest z dziurkami by sos sie nimi napełnił czyli muszelki rurki ale nie za duze itp.
przyprawy - sół, pieprz, bazylia - może byc swieża jak i suszona ale swieża jest lepsza.

cebulę i czosnek kroimy w kosteczke i przysmazamy na patelni. mozna tez dodac boczek pokrojony w kostke. natke pietruszki i pomidory tez kroimy w kostke i wrzucamy na 5 minut na patelnie do cebulki. wszystko razem podsmazamy.
gotujemy makaron, jak jest juz miekki odlewamy wodę ale zostawiamy 1/2 litra.

jak pomidorki juz sie troszke podsmazą dodajemy do tego ugotowany makaron, razem podsmazamy jeszcze chwile i calość zalewamy zostawioną wodą z ugotowanego makaronu.
dodajemy pokrojony w kostke ser fete, wszystko mieszamy aż feta zmieknie troszke sie rozpuści.

pyszne!!!!
 
weronika ja lubie taki tort z biszkoptu i masy budyniowej z truskawkami

robisz biszkopt zwykły

masa budyniowa

na litr mleka musisz odlać pół szkalnki mniej nie może być całego litra
ugotuj budyń np śmietankowy albo waniliowy na tym mleku i go posódz

jak budyń wystygnie to rozcierasz kostkę masła razem z budyniem i jeszcze schładzasz i gotowe

potem możesz przekładać biszkopt masą budyniową i truskawkami na wierzch jeszcze ja daję masę i tez truskawki
tort jest efektowny nie jest super słodki ale orzeżwiający

moja mama wylewa na to jeszcze na górę galaretkę truskawkową ale ja wolę bez
 
a ja dzis podam wam przepis na mój dzisiejszy obiadek

szaszłyczki z ryżem curry

  • mięsko np polędwiczki wieprzowe (ale może być schab albo kurczak) zamarynowac w przyprawie do gyrosa pokroić w kostkę
  • cebule pokroić w kwadraty
  • paprykę w kwadraty
  • pieczarki obrać pokroić w kwadraty
  • można dodac oliwki albo pomidorka koktajlowego
wszystko nadziać na patyczki do szszłyków w dowolnej kolejności
smarzyć przez chwilkę z obu stron na oliwie przed podaniem wstawić na 10-15 min do piekarnika

ryż ugotować wystudzić a nastepnie przed podaniem podsmarzyć na patelni w czasie smarzenia dodać łyżkę curry i troszkę tłuszczyku ze smarzenia szaszłyków

i gotowe
pychotka ja dodaję do tego sos czosnkowy na jogurcie naturalnym z bazylią i oregano

smacznego:-D
 
reklama
Do góry