reklama
Weroniczka
Klub grudniówek'07
Dziewczyny poratujcie mnie. W czwartek Staś ma urodziny i muszę mu upiec tort. Macie jakieś przepisy fajne? A może znacie jakiś fajny przepis na masę do biszkopta?
stefanka
CENTRUM DOWODZENIA NICZYM
- Dołączył(a)
- 5 Lipiec 2007
- Postów
- 4 625
droga weroniczko !! ja bym ci polecila cos z bita smietana. biszkopt z bita smietana jest ok tylko ze z biszkoptem jest taki problem ze jak sie chce to zawsze upiecze sie za plaski
dlatego polecam ci to cisto z wiorkami kokosowymi bo jest naprawde dobre tylko ciezko bedzie ci przybrac.
ale jesli tak jak piszesz chcesz zrobic biszkopt to bardzo fajnie wychodzi w bita smietana w srodku wymieszana z jakimis owocami: jagodami, jezynami, truskawkami. cos swiezego jak powiew lata
ale jesli tak jak piszesz chcesz zrobic biszkopt to bardzo fajnie wychodzi w bita smietana w srodku wymieszana z jakimis owocami: jagodami, jezynami, truskawkami. cos swiezego jak powiew lata
U mnie w domu zawsze hitem jest masa ze zmielonych (slonych !!!) orzeszkow ziemnych. Ta masa nie jest mdla i ogolnie u mnie w rodzinie smakuje wszystkim.
A "baze" do masy robie z mieszanki (pl na pol) masla i dobrej margaryny + zimny budyn i oczywiscie ucieranie.
Dodam, ze nie uzywam do tego polskich budyniow (choc ich smak lubie) ale sa "ciagnace" i masa lubi sie zwazyc. Najlepsze sa budynie niemieckie jak dla mnie, albo kazdy inny(nawet wlasnej roboty), ktory da sie po odtudzeniu w miseczce pokroic.
Aaa i budyn zawsze z mniejszej ilosci mleka niz w przepisie.
A potem do takiej masy wystarczy dodawac powoli zmielone orzeszki (ja miele 3 krotnie) mala puszeczka wystarczy. Pewnie rownie dobre byloby maslo orzechowe, ale chyba jednak warto samemu zmielic i zreszta pewnie taniej wyjdzie;-)
Polecam ta mase do sprobowania, naprawde pychotka zwlaszcza dla amatorow wszelkich orzechow !:-)
A "baze" do masy robie z mieszanki (pl na pol) masla i dobrej margaryny + zimny budyn i oczywiscie ucieranie.
Dodam, ze nie uzywam do tego polskich budyniow (choc ich smak lubie) ale sa "ciagnace" i masa lubi sie zwazyc. Najlepsze sa budynie niemieckie jak dla mnie, albo kazdy inny(nawet wlasnej roboty), ktory da sie po odtudzeniu w miseczce pokroic.
A potem do takiej masy wystarczy dodawac powoli zmielone orzeszki (ja miele 3 krotnie) mala puszeczka wystarczy. Pewnie rownie dobre byloby maslo orzechowe, ale chyba jednak warto samemu zmielic i zreszta pewnie taniej wyjdzie;-)
Polecam ta mase do sprobowania, naprawde pychotka zwlaszcza dla amatorow wszelkich orzechow !:-)
sprawdzone !! dla smakoszy makaronu i pomidorów
1 puszka/słoik SUSZONYCH pomidorów
1 duża sebula
3 ząbki czosnku
ser feta
20 dk boczku ale niekoniecznie
natka pietruszki
makaron - najlepiej jak jest z dziurkami by sos sie nimi napełnił czyli muszelki rurki ale nie za duze itp.
przyprawy - sół, pieprz, bazylia - może byc swieża jak i suszona ale swieża jest lepsza.
cebulę i czosnek kroimy w kosteczke i przysmazamy na patelni. mozna tez dodac boczek pokrojony w kostke. natke pietruszki i pomidory tez kroimy w kostke i wrzucamy na 5 minut na patelnie do cebulki. wszystko razem podsmazamy.
gotujemy makaron, jak jest juz miekki odlewamy wodę ale zostawiamy 1/2 litra.
jak pomidorki juz sie troszke podsmazą dodajemy do tego ugotowany makaron, razem podsmazamy jeszcze chwile i calość zalewamy zostawioną wodą z ugotowanego makaronu.
dodajemy pokrojony w kostke ser fete, wszystko mieszamy aż feta zmieknie troszke sie rozpuści.
pyszne!!!!

1 puszka/słoik SUSZONYCH pomidorów
1 duża sebula
3 ząbki czosnku
ser feta
20 dk boczku ale niekoniecznie
natka pietruszki
makaron - najlepiej jak jest z dziurkami by sos sie nimi napełnił czyli muszelki rurki ale nie za duze itp.
przyprawy - sół, pieprz, bazylia - może byc swieża jak i suszona ale swieża jest lepsza.
cebulę i czosnek kroimy w kosteczke i przysmazamy na patelni. mozna tez dodac boczek pokrojony w kostke. natke pietruszki i pomidory tez kroimy w kostke i wrzucamy na 5 minut na patelnie do cebulki. wszystko razem podsmazamy.
gotujemy makaron, jak jest juz miekki odlewamy wodę ale zostawiamy 1/2 litra.
jak pomidorki juz sie troszke podsmazą dodajemy do tego ugotowany makaron, razem podsmazamy jeszcze chwile i calość zalewamy zostawioną wodą z ugotowanego makaronu.
dodajemy pokrojony w kostke ser fete, wszystko mieszamy aż feta zmieknie troszke sie rozpuści.
pyszne!!!!
grzechotka
Grudniowa mamusia Kubusia
weronika ja lubie taki tort z biszkoptu i masy budyniowej z truskawkami
robisz biszkopt zwykły
masa budyniowa
na litr mleka musisz odlać pół szkalnki mniej nie może być całego litra
ugotuj budyń np śmietankowy albo waniliowy na tym mleku i go posódz
jak budyń wystygnie to rozcierasz kostkę masła razem z budyniem i jeszcze schładzasz i gotowe
potem możesz przekładać biszkopt masą budyniową i truskawkami na wierzch jeszcze ja daję masę i tez truskawki
tort jest efektowny nie jest super słodki ale orzeżwiający
moja mama wylewa na to jeszcze na górę galaretkę truskawkową ale ja wolę bez
robisz biszkopt zwykły
masa budyniowa
na litr mleka musisz odlać pół szkalnki mniej nie może być całego litra
ugotuj budyń np śmietankowy albo waniliowy na tym mleku i go posódz
jak budyń wystygnie to rozcierasz kostkę masła razem z budyniem i jeszcze schładzasz i gotowe
potem możesz przekładać biszkopt masą budyniową i truskawkami na wierzch jeszcze ja daję masę i tez truskawki
tort jest efektowny nie jest super słodki ale orzeżwiający
moja mama wylewa na to jeszcze na górę galaretkę truskawkową ale ja wolę bez
joanna30055
mama Ksawka 07
VIKI dzięki za że podałaś ten przepis dzisiaj nie wiedziałam co zrobić na obiadek a tu proszę :-):-) Dzisiaj wyprubuję;-);-)
joanna30055
mama Ksawka 07
VIKI wypróbowane,przepysznie i szybko
:-):-) Polecam
:-):-)




grzechotka
Grudniowa mamusia Kubusia
a ja dzis podam wam przepis na mój dzisiejszy obiadek
szaszłyczki z ryżem curry
smarzyć przez chwilkę z obu stron na oliwie przed podaniem wstawić na 10-15 min do piekarnika
ryż ugotować wystudzić a nastepnie przed podaniem podsmarzyć na patelni w czasie smarzenia dodać łyżkę curry i troszkę tłuszczyku ze smarzenia szaszłyków
i gotowe
pychotka ja dodaję do tego sos czosnkowy na jogurcie naturalnym z bazylią i oregano
smacznego
szaszłyczki z ryżem curry
- mięsko np polędwiczki wieprzowe (ale może być schab albo kurczak) zamarynowac w przyprawie do gyrosa pokroić w kostkę
- cebule pokroić w kwadraty
- paprykę w kwadraty
- pieczarki obrać pokroić w kwadraty
- można dodac oliwki albo pomidorka koktajlowego
smarzyć przez chwilkę z obu stron na oliwie przed podaniem wstawić na 10-15 min do piekarnika
ryż ugotować wystudzić a nastepnie przed podaniem podsmarzyć na patelni w czasie smarzenia dodać łyżkę curry i troszkę tłuszczyku ze smarzenia szaszłyków
i gotowe
pychotka ja dodaję do tego sos czosnkowy na jogurcie naturalnym z bazylią i oregano
smacznego

reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 21
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 45
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 343
- Wyświetleń
- 98 tys
Podziel się: