barbara84
Aktywna w BB
Nie wiem, czy poruszałyście już ten temat...
Ale chciałam się Was zapytać, czy Wasze Kochane dzieciaczki z lipca korzystają już z nocnika i nie używają pieluszek?
Przyznam się, że mam sprzeczne informacje: 1- jedni mi mówią, ze powinno się dziecko sadzać od 6 miesiąca, 2- drudzy, że koło 2 lat można uczyć dziecko korzystania z nocnika...
Czytałam gdzieś, że w okolicach 14-18 miesiąca życia można spróbować oduczać Maluszka od pampersa (bo dopiero w tym czasie maluszek powoli zaczyna kojarzyć, że nocnik jest do robienia kupki i siusiu- jeśli jest młodsze to nauka może trwać okropnie długo :-() i właśnie zamierzam Małej kupić nocnik i ją uczyć
Zobaczymy czy się uda
.
Napiszcie mi, czy macie już jakieś doświadczenia z oduczaniem od pieluszek :-)
Ale chciałam się Was zapytać, czy Wasze Kochane dzieciaczki z lipca korzystają już z nocnika i nie używają pieluszek?
Przyznam się, że mam sprzeczne informacje: 1- jedni mi mówią, ze powinno się dziecko sadzać od 6 miesiąca, 2- drudzy, że koło 2 lat można uczyć dziecko korzystania z nocnika...
Czytałam gdzieś, że w okolicach 14-18 miesiąca życia można spróbować oduczać Maluszka od pampersa (bo dopiero w tym czasie maluszek powoli zaczyna kojarzyć, że nocnik jest do robienia kupki i siusiu- jeśli jest młodsze to nauka może trwać okropnie długo :-() i właśnie zamierzam Małej kupić nocnik i ją uczyć
Zobaczymy czy się uda
.Napiszcie mi, czy macie już jakieś doświadczenia z oduczaniem od pieluszek :-)
cos nikt mu nie wierzy ale zapewne kazde dziecko jest inne. Jedne troche wczesniej drugie pozniej. Mojej kolezanki synek zaczal siusiac na nocnik jak mial 3 lata, moja córcia kilka dni po swoich 2 urodzinach. Jej tez tak na sile nie uczylam. Co jakis czas wyciagalam nocnik i ona siadala sobie ot tak ale akurat w wtedy na poczatku maja byly straszne upaly i malej sie odparzyly plecki (taka odparzona kreske miala na pleckach tam gdzie konczy sie pampek) i sama powiedziala ze nie chce juz pampka. Liwcia tez wolala robic siusiu na nakladke i tez krotko uzywalismy nocnika (glownie wieczorem jak chciala siusiu a byla zbyt spiaca zeby isc do lazienki)