reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Nocnik

Ayashi86

Zaangażowana w BB
Witajcie drogie mamy. Powiedzcie mi prosze od kiedy zaczeliscie sadzac swoje pociechy na nocnik?? Ja mam 8,5 misiecznego chlopca i sie zastanawiam czy to juz czy moze jeszcze poczekac??

Sent from my ONE A2003 using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Pewnie ze poczekać gdzie 8 miesięczne dziecko na nocnik ....
Dzieci dopiero koło 2 roku wiedzą do czego służy nocnik
Wczensiej traktują jak zabawkę albo sikaja bo mama posadzi.

To ja się może podobne pod temat. Moja córka ma prawie 2 lata i powoli próbujemy ją uczyć ( wysadzam ją rano po spaniu i po południu po drzemce i staram się też wysadzać ją 30 min po wypiciu czegoś ) na razie marne efekty... przypominamy żeby mówiła kiedy chce siku albo kupkę ale jej standardową odpowiedzią jest "nie". Czy macie może jakieś rady jak najlepiej się zabrać do nocnikowania? (Dodam że próbujemy juz ją "wysadzać" 1,5 miesiąca)

@MaryH Daj jej czas. Ze swoimi robiłam próby jak skończyli 1,5 roku. Bez żadnego spinania się itp. Oboje odpieluchowali się w wieku 2,5 roku. To był ich czas. Odpuść jej na miesiąc i spróbuj ponownie. A rano ma mokrą czy suchą pieluchę (jeśli jest mokra, to musisz poczekać).

Wg mnie za wcześnie. Mojemu jak miał rok kupiłam i gdzieś sobie tam stał, czasem sobie siadał na niego- taka forma przyzwyczajenia się do nocnika. Jak miał 1.5 to zaczęłam go sadzac kilka razy dziennie, niekiedy cos zrobił . A już na poważnie, zaczęliśmy jak 22msc. Poprostu pozwijalam dywany w domu, przygotowałam ścierki a on chodził bez majtek i spodni. Jak wiedział o co chodzi to już w spodniach ,ale zdarzało się posikac. Teraz ma 2 i 3msc tylko na noc pampers, a w dzień sam chodzi na nocnik.

Hubert 18.02.2015
Wiktoria 06.06.2017

Nie znam się ale w szkole rodzenia położna mówiła że jak tylko dziecko zaczyna siadać to należy podejmować pierwsze próby z nocnikiem. Aby powoli się przyzwyczajało. Jak zaczynamy dopiero ok 2 roku to robi się duży problem.

Może ja też się nie znam ale dziecko to nie małpa czy pies i nie ma sie przyzwyczajać tylko zrozumieć swoje potrzeby i nauczyć sie świadomie je załatwiać. Poniżej roku nie próbowałabym wogóle. Może w pierwsze lato po pierwszych urodzinach.

reklama
@MaryH Daj jej czas. Ze swoimi robiłam próby jak skończyli 1,5 roku. Bez żadnego spinania się itp. Oboje odpieluchowali się w wieku 2,5 roku. To był ich czas. Odpuść jej na miesiąc i spróbuj ponownie. A rano ma mokrą czy suchą pieluchę (jeśli jest mokra, to musisz poczekać).
Po nocy ma mokrą, ale po drzemce z reguły suchą. Do nocnika przyzwyczajalismy ją od około 14-15 miesiąca ale na zasadzie raz dziennie żeby się nie bala co to jest. Czasem zdarzały się nam dłuższe przerwy w sadzenie bo nie czulam presji żeby uczyć roczne dziecko nocnikowania na poważnie (jakoś wydaje mi się nie możliwe żeby tak małe dziecko umiało w jaki kolwiek sposób sygnalizowane swoje potrzeby) jak miała 21 miesięcy zabraliśmy się za to na poważnie, teraz ma 23 miesiące i efektów brak. Ale może rzeczywiście spróbuję jej po prostu ściągać pampersa chociaż jak jesteśmy na podwórku.

Do góry