reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nowa praca a ciąża

reklama
Tak, jak pensja

Kosiniakowe 1000zł miesięcznie jest dla osób nie mających prawa do zasiłku/urlopu macierzyńskiego
Tu prawo jest bo w dniu porodu jest aktywna umowa

To mnie zaskoczyłaś, myślałam zawsze, że zasiłek macierzyński jest normalnie tylko jeśli po porodzie dalej trwa umowa, zaś że przy wyjaśnięciu z dniem porodu to zostaje ew. kosiniakowe 🤔

To mnie zaskoczyłaś, myślałam zawsze, że zasiłek macierzyński jest normalnie tylko jeśli po porodzie dalej trwa umowa, zaś że przy wyjaśnięciu z dniem porodu to zostaje ew. kosiniakowe 🤔

Nie :)

W przypadku umowy zlecenia jest tak samo - jeżeli masz aktywną umowę dniu porodu i płacisz składki to nabywasz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Tylko w przypadku zlecenia nie ma zakazu zwolnienia ciężarnej więc mało która ma te umowę aktywną w tym momencie

Nie :)

W przypadku umowy zlecenia jest tak samo - jeżeli masz aktywną umowę dniu porodu i płacisz składki to nabywasz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Tylko w przypadku zlecenia nie ma zakazu zwolnienia ciężarnej więc mało która ma te umowę aktywną w tym momencie

Bez tego forum to jak bez nogi czasem, naprawdę. 🤣

Tak, generalnie nawet jak będziesz całe 9 miesięcy to może się przyczepić.
Dlatego tak ważne jest byś miała jak najwięcej dowodów, że naprawdę pracowałaś i nie chciałaś wyłudzić świadczeń
Jeżeli chodzi o czepianie się zusu, to oprócz dowodów wykonywania pracy jest jeszcze ważny szerszy obraz sytuacji, której tutaj nie znamy. Jeżeli wcześniej pracowałaś na podobnym stanowisku, za podobne pieniądze, płaciłaś składki przez ileś lat, przerwa między starą i nową pracą była krótka, a teraz będziesz normalnie pracować, to trudno doszukiwać się tutaj wyłudzania świadczeń.

Jeśli popracuje do 2 miesiąca a jest to praca stojąca ,produkcyjna ,gdzie pracuje dużo ludzi to ZUS może się do tego przyczepić?
Może ale nie musi, ja miałam identyczna sytuacje, pracowałam miesiąc, poszłam na l4 od razu po miesiącu pracy jak się dowiedziałam o ciąży, bo tam były szkodliwe warunki, też produkcja, umowa się kończyła parę dni po 12tc tym samym została przedłużona do porodu.
U mnie zus się nie przyczepił, ale może być różnie 🤷‍♀️

Umowa trwa do dnia porodu. Zatem ostatni dzień trwania umowy będzie pierwszym (i zarazem ostatnim) dniem urlopu macierzyńskiego. Dalej po rozwiązaniu umowy kobieta nie ma już prawa do urlopu macierzyńskiego, ale zachowuje prawo do zasiłku i to liczonego od podstawy z wynagrodzenia za pracę.

Dziękuję wam, bo się sama już ostatnio pociłam na myśl co ja za waciki sobie kupię za ten 1000zł. 🤣
Mądrych to dobrze poczytać. 😁

reklama
Oki dziękuję ale jak to inaczej udowodnić niz pracując? Co więcej mogę zrobić
Miałam podobną sytuację. Poszłam na chorobowe w 7 tygodniu ciąży, umowa skończyła mi się w 11. Do porodu miałam chorobowe z ZUS, ale się przyczepił. Wstrzymali mi zasiłek do momentu wyjaśnienia. Nie wiem, co wyjaśniali, bo robili to z moim pracodawcą. Ode mnie nie chcieli nic. W zakładzie pracy mieliśmy czytniki na wejściu, monitoring i miałam listę obowiązków. Wcześniej pracowałam na podobnym stanowisku. Zasiłek mi wypłacono z wyrównaniem, ale kilka miesięcy musiałam czekać.

Do góry