reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Nowa praca a ciąża

reklama
Jeżeli chodzi o czepianie się zusu, to oprócz dowodów wykonywania pracy jest jeszcze ważny szerszy obraz sytuacji, której tutaj nie znamy. Jeżeli wcześniej pracowałaś na podobnym stanowisku, za podobne pieniądze, płaciłaś składki przez ileś lat, przerwa między starą i nową pracą była krótka, a teraz będziesz normalnie pracować, to trudno doszukiwać się tutaj wyłudzania świadczeń.
Ja wróciłam z zagranicy ponad roku temu i to moja pierwsza praca po przerwie bo siedziałam w domu z dzieckiem. Tam wykonywałam podobna pracę

Jeżeli są podstawy to jak najbardziej jest to proste. Wystarczy nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy i już jest podstawa.

Autorka jest w ciazy.
Mała szansa, zeby miała nieusprawiedliwiona nieobecność. W Polsce gdzie prawie od testu zwolnienie to nie problem.

U mnie firmie ktoś chodzi na zwolnienie co jakiś czas (1 dzien orzychodzi 3 dni zwolnienia i tak w kółko) Powiedział ze nie specjalnie jest wstanie cos robic bo ma taki a nie inny styl pracy. Rozwala to prace całemu zespołowi ale uwierz mi zwolnienie teraz tej osoby nie jest proste 🤷‍♀️

Autorka jest w ciazy.
Mała szansa, zeby miała nieusprawiedliwiona nieobecność. W Polsce gdzie prawie od testu zwolnienie to nie problem.

U mnie firmie ktoś chodzi na zwolnienie co jakiś czas (1 dzien orzychodzi 3 dni zwolnienia i tak w kółko) Powiedział ze nie specjalnie jest wstanie cos robic bo ma taki a nie inny styl pracy. Rozwala to prace całemu zespołowi ale uwierz mi zwolnienie teraz tej osoby nie jest proste 🤷‍♀️
A nie można coś zmienić mu w warunkach pracy? Obniżyć wynagrodzenie czy coś? Skoro pracuje mniej :p jak nie przyjmie porozumienia to wypowiedzenie pójdzie

Ogólnie na razie znowu jest na zwolnieniu więc ciężko mu cokolwiek wręczyć 🤣
Ale zwolnienie dyscyplinarne można wręczyć pracownikowi nawet jak jest na chorobowym. I częste chodzenie na L4 jak najbardziej może być przesłanką do takiego wypowiedzenia. Zwłaszcza, że dezorganizuje pracę całego zespołu.

reklama
Do góry