reklama

Nurofen a początek ciąży

KatKos

Zaangażowana w BB
Cześć wszystkim,
W sumie to szukam pocieszenia lub rady osób, którym się to też zdarzyło...
Wczoraj wzięłam 2 x Nurofen (400 mg Ibuprofenu) w odstępnie ok. 3 h - ponieważ męczył mnie spory ból głowy. W ogóle tego nie przemyślałam. Jestem w ok. 5-6 tygodniu ciąży (byłam już u lekarza i mam kartę ciąży, ale na razie stwierdził, że trudno określić tydzień - następna wizyta 31 grudnia, będzie większa pewność).
Rozmawiałam z lekarzem ginekologiem telefonicznie (innym niż prowadzący) - zachwycona nie była, doradziła, aby dużo pić, jak najszybciej się wypróżnić itd. Już wiem, że zrobiłam źle i drugi raz tego nie zrobię. Rozumiem, że na tym etapie trudno coś stwierdzić.

Czy Wam też się to zdarzyło? Czy było wszystko dobrze z maluszkami? To moja pierwsza ciąża. Emocje wzięły górę i bardzo się martwię.

reklama
Cześć wszystkim,
Wczoraj wzięłam 2 x Nurofen (400 mg Ibuprofenu) w odstępnie ok. 3 h - ponieważ męczył mnie spory ból głowy. W ogóle tego nie przemyślałam. Jestem w ok. 5-6 tygodniu ciąży (byłam już u lekarza i mam kartę ciąży, ale na razie stwierdził, że trudno określić tydzień - następna wizyta 31 grudnia, będzie większa pewność).
Rozmawiałam z lekarzem ginekologiem telefonicznie (innym niż prowadzący) - zachwycona nie była, doradziła, aby dużo pić, jak najszybciej się wypróżnić itd. Już wiem, że zrobiłam źle i drugi raz tego nie zrobię. Rozumiem, że na tym etapie trudno coś stwierdzić.

Czy Wam też się to zdarzyło? Czy było wszystko dobrze z maluszkami? To moja pierwsza ciąża. Emocje wzięły górę i bardzo się martwię.
Nie panikuj, ja brałam na początku ciąży lek na opryszczkę i też parę razy ibuprom, nie wiedziałam, że jestem w ciąży jeszcze ale lekarz stwierdził, że nie miało to wpływu. Ale polecił potem brać tylko paracetamol jakby co.

Nie panikuj, ja brałam na początku ciąży lek na opryszczkę i też parę razy ibuprom, nie wiedziałam, że jestem w ciąży jeszcze ale lekarz stwierdził, że nie miało to wpływu. Ale polecił potem brać tylko paracetamol jakby co.
Dzięki bardzo za podzielenie się Twoim doświadczeniem. ❤️

W sumie wzięłam też wczoraj Xylorin na zatkany nos (aerozol do nosa taki jak Sudafed), i dziś doczytałam, że też nie powinnam brać. (Taką mam naturę, że dość często mam katary, jak mnie przewieje).

;/ W każdym razie już nie mam siły się tym przejmować i nie tykam tego.
Liczę, że będzie dobrze...

Ja zrobiłam gorszy numer. Wypiłam szklankę piwa nie wiedząc o ciazy.
Dziecko zdrowe właśnie ciosa ojcu kołki na głowie.
Ja na imprezie firmowej 9dni przed dowiedzeniem się, że jestem w ciąży (po wysokości beta HCG i USG wyszło mi że byłam około 10dnia ciąży - licząc od owulacji)... A na imprezie wypiłam przez wieczór 6slodkich drinków (nie wiem ile miały %, ale po nawet podpita jakoś szczególnie nie byłam)

A na katar i zapchane zatoki/nos pomaga mi irigasin - do płukania nosa - jedną dziurką wlatuje, drugą wylatuje, więc raczej nie ma ogólnego wpływu na organizm...

Cześć wszystkim,

Jeśli byłaś już u lekarza i masz potwierdzoną ciążę to musisz uważać jakie leki przyjmujesz- nie bez powodu na co poniektórych także tych ziołowych jest napisane, że nie są odpowiednie dla kobiet w ciąży. Są leki, które mogą kobiety w ciąży zażywać przy przeziębieniu, chociażby te z serii Pren a len gardło, nos itd. Po jednorazowym wzięciu czegoś Ci raczej nic nie powinno być, ale musisz być świadoma tego, że będąc w ciąży musisz leki, które bierzesz konsultować ze swoim ginekologiem- lub chociażby w aptece zapytać, czy to jest bezpieczne w ciąży.

Ja w ciąży brałam Gripex na początku jakoś w pierwszych tygodniach i na szczęście nic nie było ale tak na prawdę nie wiemy co komu zaszkodzi i czy konkretna późniejsza wada płodu jest spowodowana właśnie tym, że wzięliśmy raz czy dwa jakiś lek.
Często też firmy farmaceutyczne zabezpieczają się klauzulą w recepcie bo jednak badań na ciężarnych nie przeprowadzają i wolą się zabezpieczyć a po rozmowie z rozsądnym lekarzem czy położną czasami usłyszymy, że lepiej sobie zaaplikować jakiś spray do nosa, który potencjalnie nie jest zalecany niż mordować się i nie spać całą noc z powodu zapchanego nosa :) ale ilu lekarzy tyle opinii. Niektórzy nawet paracetamolu i no spy nie zalecają. My jako mamusie zawsze będziemy panikować i wszystko przeżywać :)

reklama
Ja w ciąży brałam Gripex na początku jakoś w pierwszych tygodniach i na szczęście nic nie było ale tak na prawdę nie wiemy co komu zaszkodzi i czy konkretna późniejsza wada płodu jest spowodowana właśnie tym, że wzięliśmy raz czy dwa jakiś lek.
Często też firmy farmaceutyczne zabezpieczają się klauzulą w recepcie bo jednak badań na ciężarnych nie przeprowadzają i wolą się zabezpieczyć a po rozmowie z rozsądnym lekarzem czy położną czasami usłyszymy, że lepiej sobie zaaplikować jakiś spray do nosa, który potencjalnie nie jest zalecany niż mordować się i nie spać całą noc z powodu zapchanego nosa :) ale ilu lekarzy tyle opinii. Niektórzy nawet paracetamolu i no spy nie zalecają. My jako mamusie zawsze będziemy panikować i wszystko przeżywać :)
Mi kobieta w aptece poleciła wodę morską do nosa- super pomaga na zatkany nos. Pren alen nos jest spray. Można robić inhalacje z szałwii. Plus standardowe rzeczy typu mleko z czosnkiem, herbata z miodem i imbirem itd. Iść w naturalne składniki i leki. Ja bym wolała jednak wziąć ten paracetamol niż Gripex, moja ginekolog paracetamol poleca przy gorączce. Ja mam 33+4 tc dziś i dziwi mnie bardzo to lekkie podejście do leków w ciąży, bo ja to brałam je jeśli już nie widziałam innego wyjścia. Przy ataku kolki nerkowej dokładniej mówiąc. Głowa mnie też bolała, szczególnie na początku ciąży, ale wtedy piłam dużo wody i szłam spać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry