reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

o badanich hormonalnych dla starających się...

dziewczyny byłam po poradę u gina
jem kwas foliowy od 01.07
chce zajsc w ciaze
lekarka powiedziala ze oprocz usg i cytologii nie musze robic zadnych badan
moge sie starac i przyjsc jak zajde....
czy uwazacie ze skoro zadnych badan mi nie kazala robic podchodzi lekcewazaco do mojej planowanej ciazy?

reklama
Witam serdecznie mam wielka prosbe o interpretacje wyników robiłam wszystkie w 19 dc wiem że na niektóre było za pózno ale takie zalecieni gina :blink: chce zrobic jeszcze raz ale musze poczekać bo to początem mojego cyklu 5 dc
1. TSH -4.61 mikrounit /ml
2. FSH-2.54 mlU/ml
3. LH-2.81 mlU/ml
4. Tyroksyna FT4 – 10.73 pmol/l
5. PROLAKTYNA TEST metoklopramidem’
Prolaktyna test 8.28 ng/ml
po 1 godzinie 53.5 ng/ml
po 2 godzinach 35.3 ng/ml
6. PROGESTERON-11.8 ng/ml
7. Estradiol-122 pg/ml
8. TESTOSTERON-72,3 ng/dl

to te badania są z 5 czy z 19 dnia cyklu? badania powinno się robić
1-3 dzień cyklu (5 za późno!!)
11-12 dzień cyklu
21-22 dzień cyklu (19 za wczesnie)

teraz mogę powiedzieć, ze Prolaktyna jest w porządku, testosteron mógłby być niższy.
TSH jest leciutko podwyższone.
FT4 jest ok

dziewczyny byłam po poradę u gina
jem kwas foliowy od 01.07
chce zajsc w ciaze
lekarka powiedziala ze oprocz usg i cytologii nie musze robic zadnych badan
moge sie starac i przyjsc jak zajde....
czy uwazacie ze skoro zadnych badan mi nie kazala robic podchodzi lekcewazaco do mojej planowanej ciazy?

w zasadzie ma rację, ale możesz jeszcze zrobić morfologię i badanei ogólne moczu. jesli się zagłębiać, to można zrobić mnóstwo badań. ale jak bardoz chcesz, to możesz zrobić toxoplazmozę IgG i IgM, cytomegalię IgG i IgM, HBS

witam
Pani Elzbieto jesli bylaby pani mi w stanie pomoc bede bardzo wdzieczna. Staramy sie o dziecko juz ponad rok. Bezskutecznie. Dzis zrobilam badania oto moje wyniki
2dc

FSH- 7.33
Estradiol - 159.1
testosteron - 1.59
LH - 4.8

Będą bardzo wdzięczna za interpretacje tych wynikow. Pozdrawiam

Elzbietko - napisalam :) w 2 dniu cyklu. Licze na szybką odpowiedz bardzo mi na tym zalezy

Podam jeszcze raz wyniki z jednostkami bo zapomnialam dopisac

FSH 7.33 mIU/ml
Estradiol 159.1 pmol/l
Testosteron 1.59 nmol/l
LH 4.8 mIU/ml

Ostatnia edycja:
edda, sorki, urlopowe słońce wypaliłomi troszke inteligencji;-)
juz pisze
LH i FSH masz teoretycznie w normie, ale... wyniki tych badań na początku cyklu powinny być zbliżone. u ciebie jest spora rozbiegłość, bo FSH masz 7.33 mIU/ml, a LH 4.8 mIU/ml, czyli FSH jest prawie 2 razy większe. (wskazane usg jajników)
testosteron bardzo ładny :-)
estradiol też ok

jak masz możliwosć, to zrób se jeszcze badanie prolaktyny (na czczo, dzień cyklu nie ma zanczenia), oraz:
estradiol, LH i FSH w 11-13 dniu cyklu
progesteron w 20-22 dniu cyklu
to taki minimalny profil hormonalny.
możesz jeszcze zrobić badania tarczycy, TSH, T3, T4

Dziekuje za odpowiedz. Co moze oznaczać taka róznica miedzy LH i FSH ?

Prolaktyne i TSH zrobie w 8dc , niestety tak pracuje ze nie bede miala mozliwosci zrobic badan w 11-13 dc ( 11 to akurat sobota, 12 niedziela a 13 mam na 6 rano ) :-(

Ostatnia edycja:
Droga Elzbietko

Poniewaz nie bede miala mozliwosci zrobic badan w 11-13 dc zrobilam dzis - czyli w 9dc. Mam nadzieje, ze da to jakis obraz

TSH - 1.420 uIU/ml
FSH - 4.70 mIU/ml
PRL - 18.82 ng/ml
estradiol - 478.7 pmol/l
LH -12.1 mIU/ml

Bede wdzieczna za interpretacje

reklama
LH zaczyna ci rosnąć, co może świadczyć o zbliżającej sie owulacji. trudno jednak na tej podstwie powiedzieć kiedu bedzie owu, bo skok LH może byc bardzo nagły. ale rośnie w stosunku do badania w 2 dniu cyklu, i bardzo dobrze ze rośnie :-)

estradiol też masz ładny, tak jak na okres okołoowulacyjny przystało. może nawet dwa jajeczka będą :)

prolaktyna w zasadzie dobra, mogła by być ciuteńkę niższa (do 15), ale wynik prolaktyny zalezy od wielu czynników i moim zdaniem jest w porządku

FSH w tym momencie nie ma znaczenie, ale miesci sie w normie

TSH jest w porządku

Do góry