reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

O wszystkim i o niczym, czyli jak dobrze być w ciąży :)

No wiem,ze to juz prawie koniec. A tak na marginesie to nie wiem dlaczego na suwaczku zostalo mi 20 dni?41 tydzien ciazy-nie mam zamiaru tak dlugo czekac!!!!!!!
ide dalej lezec!;-)

bo pewnie wpisałaś termin porodu, który na początku podał ci lekarz - czyli ten marcowy - i wtedy suwaczek podaje ci dokladne dni ciąży od ostatniej miesiączki, ale jednocześnie pokazuje ile dni zostało do wyznaczonego terminu :-)
sprawdziłam właśnie na stroni z tymi suwaczkami i faktycznie tak jest....wpisałam sobie termin na 8 marca i pokazał dni ciąży jak teraz ale także, że 30 dni jeszcze do porodu :-)

a co do 41 tygodnia to mam przeczucie, że ja będę wtedy dopiero rodzić :yes: ;-)

reklama
no wiecie zaskoczyłyście mnie z tym kiwi ono ma kwaskowy smak ale podobno jest owocem które nie uczula lekarz mi mówił że po porodzie (jeśli karmi się piersią ) można jeść jabła kiwi gruszki jagody porzeczkiwiśnie czereśnie ale też w rozsądnych ilościach bo zńow mogą u dzieci wystąpić wzdęcia; także ja bym raczej stawiała na pomarańcze

Popatrzcie co znalazłam o uczulajacych pokarmach:

Alergiczne rośliny

Wszystkie pokarmy pochodzenia roślinnego zawierają substancje mające potencjalną zdolność do alergizacji. Właściwości te mogą ulec zmianie w wyniku przechowywania, konserwowania, gotowania. Najczęściej alergizują:
  • białka zbóż (gluteny)
    Alergen ten odpowiada za chorobę trzewną (trwałą nietolerancję glutenu, enteropatię glutenozależną), wymagającą leczenia dietetycznego przez całe życie, przejściową nietolerancję glutenu, wymagającą diety eliminacyjnej przez około 2 lata, i wreszcie alergię na gluten;
  • soja i inne motylkowe (groch, fasola, soczewica, bób);
  • orzechy arachidowe;
  • psiankowate - pomidor, ziemniak, papryka;
  • baldaszkowate - seler, marchew, pietruszka, kminek;
  • gorczyczne - kapusta, kalafior, rzodkiewka, chrzan, rzepa;
  • niektóre owoce - jabłka (?!?!), cytrusy, ananasy, banany.
O częstości występowania alergii na dany składnik pokarmowy decydują w dużym stopniu zwyczaje żywieniowe panujące w danym kraju czy regionie.

julio6 a ja właśnie słyszałam, że podczas karmienia piersią nie wolno jeść owoców pestkowych (śliwki, wiśnie, itp), bo to najlepszy sposób, żeby "wykończyć" dzidzię kolkami i wzdęciami...

hmmm, co lekarz to inna opinia i pewnie będziemy musiały same wszystko sprawdzić na własnej skórze - no powiedzmy, że na własnej ;-)

A ja to niewiem dużo kobiet z mojego otoczenia rodzi po terminie i to idą do szpitala bez bóli, robią im test z oxytocyny i albo poród zaczyna się albo nie i wracają na ginekologię.
Tak się zastanawiam jak ze mna tak będzie to oszaleje bo mam 3 terminy: z miesiączki 5 marzec, z 1usg 11; a z ostatniego usg 21 marca!!! Jeszcze mam taką nadzieje że jak mnie mój synek tak kilka dni pogania po schodach z góry na dół to będę miała problem z głowy

u nas ponoć jak mija termin to dość szybko biorą do szpitala i tam się jest pod kontrolą :eek: z jednej strony fajnie, bo ma się ciągły monitoring, a z drugiej można tam siedzieć i czekać na poród jak na zbawienie spory szmat czasu :sick:

a z oksytocyną ponoć skurcze są bardziej bolesne nie??
kurcze, chciałabym aby akcja sama się u mnie rozwinęła :dry:

no właśnie napisałam w rozsądnych ilościach i nie ssać pestek a kompoty czy napoje to z wcześniej wydrylowanych owoców robic - sprawdziłam na sobie i swoim maleństwu

Dziweczyny wszystko z rozsądkiem trudno żebyśmy ze względu na gluten nie jadły chleba ziemniaków; ale fakt sa produkty na które trzeba zwrócic szczególna uwagę.
U mnie była sytuacja takaże po zjedzeniu marchewki , która była pieczona z kurczakiem moje dziecko dostało biegunki najpierw myślałm że to marchew na niego tak podziaała ale później okazało sie zę to kurczak a raczej sos w którym ta marchewka była bo kolejny raz jedząc duszona marchewkę było ok!
Także każda z nas musi na sobie i swoim dziecku przetestowac -brzmi moze okrutnie ale inaczej sie poprostu nie da.

reklama
tak się zastanawiam co wogóle można jeść karmiąc piersią:confused:

ponoć niektóre kobiety jedzą wszystko i nic maluchowi nie dolega
a inne muszą strasznie uważać, bo dziecko zaraz reaguje

ja to się aż boję tej diety, bo wszystko dla mnie wydaje się takie "niejadalne" :baffled: ciągle wszędzie piszą, że tylko gotowane, gotowane, gotowane :sick:

Do góry