reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Odchudzamy sie... Diety, cwiczenia itp.

Mama - ja bym mu dukanowskie zaserwowała ;), bo z tego co wiem nie można za dużo ich zjeść.... z racji mąki... tylko 2!!

z tym że ja znalazłam przepis z blogu mrs. dukanowej

Składniki na 3 duuże nalesniki:

2 jajka
1 łyżka skrobii kukurydzianej lub mąki z otrąb
pół szklanki mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)).Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smazyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścieła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie.

Pisze ze b. rzadkie wychodzi ciasto a jakbym dała 2 łyzki otrąb to moze bedzie lepsze. No i 2 łyzki to chyba ilość na jeden dzien no nie? Bo mazeiny to ja nie mam :-( musze kupic przez allegro :sorry2:

zreszta jeszcze nie wiem czy mi to w ogóle wyjdzie hehe.

reklama
Ja robiłam z innego przepisu, tam było 4 łyżki mąki kukurydzianej ..., ale mam i inny przepis gdzie jest 25dag mąki i też radzą 2 naleśniki dziennie, aż muszę sprawdzić...

Edit. z forum 1 łyżka mazeiny - mąki kukurydzianej dziennie dozwolona... / jakoś w książce tego nie mogę znaleźć /

Ostatnia edycja:
tak tak zgadza sie, ze jedna łyzeczka mazeiny dziennie dozwolona - na forum pisze na 100% ale zdaje się ze w ksiazce tego nie widzialam .
Ale........ja zrobie z dwóch łyzek mąki z otrąb - to bedzie dzienna dozwolona ilość ;) bo mazeiny brak.

Ostatnia edycja:
Mama - ja dukanowskie robilam z tego przepisu ktory wlasnie wkleilas, tylko ze z jakiejs innej strony, bo tam bylo wszystko podwojnie i ja sobie tez podzielilam na pol. Ciasto wyszlo rzadkie, ale na patelnia jakos roslo, nalesniki wyszly pulchne (tylko nadmieniam znow, nie sa to takie zwyczajne, beda smakowac podobnie do omleta) no i spokojnie ci wyjda 3 sztuki. 1 lyzka skrobii/maki to dawka dzienna, wiec smialo mozesz sobie zjesc na raz:)
Zaraz zgram zdjecie swoich to zobaczysz:)

Oki to czekam :))))))
aha.......doradzcie mi czym sobie wysmarowac tego naleśnika :( bo ja w lodówce z takich rzeczy to mam tylko serek wiejski, twaróg chudy, jog. nat. no i słodzika brak a chciałabym cos słodkiego :( jakie robicie nadzienia? kurde i chyba cynamonu nie lubie :( tak jak Marcel......jakiś taki gorzkawy w posmaku dla mnie jest :(

Ostatnia edycja:
Mama - to powiedz potem jakie wyszły, bo moje były bosssskie.;-) jeszcze do tego twarożek na słodko jako dodatek i ... się rozpływałam :-D sama nie wiem dlaczego nie robię tego sobie częściej ;-)

Pianistka nie robiłam z jej przepisów ani leniwych ani łososia . Kilka innych rzeczy wypróbowałam

Mama spróbuje z tymi otrebami , może się uda :)
Dozwolone są 3 łyćki otrąb :)

Mama - masz słodzik w tabletkach? to możesz go rozgnieść i dosypać
Ja robiłam nadzienie z tego:
•150 g twarogu
•2 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
•słodzik
•kropla aromatu waniliowego

reklama
Do góry