reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Odstawiamy od cycusia

Heatherku mi się też tak wydawało, że Miki tak super się wyciszał i bez cyca, to normalnie nie zaśnie a tu co? Sam zdecydował że nie chce, a jak mu daje butelke, to normalnie odjeżdża:eek:
Mleko je tylko na noc - czy to nie za mało?

reklama
Ło matko! A Miki je raz:dry: To w takim razie na sniadanko bedzie mleczko:tak:
Głuszku, a to nie ma znaczenia, że wcina w ciągu dnia dużo jogurtów i serków, generalnie nabiału?

nie wiem kurcze......

Znalazłam coś takiego

10 do 12 m-c karmienie piersią na życzenie *lub3 x 220 ml w ciągu dnia mleko modyfikowane następne jako baza do posiłków mlecznych
sok z owoców oraz deser owocowy
zupka oraz obiadek warzywno-mięsny
posiłek mleczny: np.kaszka mleczna, mleko modyfikowne, mieszanka mleczna
wprowadzenie zbóż glutenowych: kasze, bułki, chleb, sucharki
transpix.gif

od 11 mies. dodatkowo całe jajko 3-4 razy w tygodniu; twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu **​

Znalazłam to samo co Ty:tak:
Mikołaj je raz mleko - dobiliśmy do 160-180ml, kaszkę - ale coraz mniej, bo mu sie już znudziła:baffled:, serek Bakuś, Danonka... Troche tego nabiału jest.

Ale jajek na tydzień:szok:

Marysia w ogóle nie jej jajek więc isę nie przejmuj ;-)
mi isę wydaje ze tu chodzi w ogóle - o WAPŃ wiec jak je serki i jogurty to wg mnie jest ok
Ale przekleję coś jeszcze o wapniu właśnie - tylko musze to odnaleźć na majówkach bo tam to wklejałam

u nas cyc wieczorny tak jak u heatherka wydaje mi sie ze dziala na uspokojenie...Mati jest starszny nerwus i nie wiem juz jak go przed snem, i drzemkami w ciagu dnia wyciszac zeby spal...jak wy to robicie???

a w nocy nie che smoczka tylko cyca i basta, jak nie dam to taka awantura ze szok!!!!buuu wody tez nie chce...

wciaz karmie w nocy min 1 raz i rano tez sie zdarza..
ostatnio bunt i Mati nie chce kaszek, chyab jak u Ciebie Kasiu mu sie znudzily..
dobrez ze poruszylyscie temat ile mleka dziennie, bo ja tez nie wiem i sie zastanawialm...Mati nawet Bakusia nie che i nei wiem co tobic..bo mleko tylko z cyca je.
Kasiu jakie ty mleko dajesz???

no dobra znalazłam:

Zalecenia konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy określają, ile wapnia powinny zjadać dzieci w ciągu doby:

niemowlęta - do końca 6. miesiąca życia - 400 mg

starsze niemowlęta - do końca 1. roku życia - 600 mg

dwu- i trzylatki - od 800 do 1000 mg

dzieci od 4 do 9 lat - 800 mg, a od 10 do 18 lat - 1200 mg

W 100 ml Nutramigenu jest 90 mg wapnia (sprawdźcie sobie ile w wasym mleczku i w innym nabiale). Czyli Marysia przyjuje wapnia około 450 mg - niby za mało ale wapń jest jeszczew wielu innych produktach - m.in w Sinlacu, kaszkach i warzywach - ja jej na przykład ostanio badałam poziom wapnia i jest ok.

Wapń w warzywach i owocach

Co zrobić, jeśli dziecko rzeczywiście nie może pić mleka? Podawanie wapnia w postaci preparatów farmakologicznych jest najgorszym rozwiązaniem.

Lepiej dostarczać go w innym rodzaju pożywienia, ale to wcale nie jest takie proste. To prawda, że wapń występuje nie tylko w mleku, ale mleko zawiera go najwięcej, i to jest najlepiej przyswajalnego. Gdybyśmy chcieli czerpać wapń z warzyw i owoców, to aby otrzymać równowartość szklanki mleka, musielibyśmy zjeść (do wyboru):

60 dag pomarańczy, jeżyn albo malin;

40 dag fasolki szparagowej albo daktyli;

30 dag suszonych moreli, selera albo brokuł;

25 dag tofu, rodzynek albo oliwek;

20 dag białej fasoli, ciecierzycy albo szpinaku;

12 dag suszonych fig;

półtora pęczka natki pietruszki.

W dodatku z mleka i nabiału wchłaniamy aż 80 proc. wapnia, a z jarzyn i owoców - zaledwie 13 proc. Lepszym źródłem tego pierwiastka są nasiona i orzechy. Występuje on także w produktach zbożowych, ale gdybyśmy chcieli zastąpić nimi szklankę mleka, musielibyśmy zjeść aż... 15 kromek pełnoziarnistego chleba żytniego lub grahama. Dlatego - postawmy na mleko.

reklama
jeszcze coś takiego znalałam - kurde ile niektóre dzieci jedza to SZOK - i strszane ilosci tego mleka pochłaniają.... Ja jakos wole dawac warzywa i owoce i kasze bo te mleka w proszku to jak dla mnie chemia i tyle....

Gazeta.pl : Forum : Jedzenie

Do góry