reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Opieka nad bobasem - o kolkach, pieluchach, ubiorach, cycuchach i innych :-)

reklama
Dziewczyny, przy problemach skórnych, warto też użyć mydełka marsylskiego

*MYDŁO NATURALNE MARSYLSKIE OLIWNE 600g (989931442) - Aukcje internetowe Allegro
jest ono droższe od naszego białego jelenia, ale też delikatniejsze i bardziej nawilża ;-)

Do tego jeszcze polecam zajrzeć na stronę mazidła.pl
tutaj są wyszczególnione naturalne emolienty:
MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI - Emolienty

Do tego jeszcze fajny jest olej kokosowy, który można dodać do kąpieli i nie jest drogi ;-)
MAZIDŁA SKLEP Z PÓŁPRODUKTAMI KOSMETYCZNYMI - OLEJ KOKOSOWY

te półprodukty nie są drogie, a większość z nich można stosować bezpośrednio, bez receptur na gotowe kosmetyki...

Swoją drogą fajna sprawa robić sobie samemu naturalne kosmetyki, to musi być niezła frajda ;-) tylko czas, akcesoria, narzędzia, ech...:sorry2:

te półprodukty nie są drogie, a większość z nich można stosować bezpośrednio, bez receptur na gotowe kosmetyki...

Swoją drogą fajna sprawa robić sobie samemu naturalne kosmetyki, to musi być niezła frajda ;-) tylko czas, akcesoria, narzędzia, ech...:sorry2:

Amelkowa niezłe linki dzięki :tak:

no fajnie by było poeksperymentować :-D no ale ten czas, czas, czas

Amelkowa dzięki za linki, muszę coś poszperać w tych naturalnych kosmetykach, bo ja po ciąży też mam jakąś wrażliwszą skórę i nic mi nie pasuje..i może dla Adasia by coś się znalazło

Dziewczyny, czasami w galeriach są takie sklepy z naturalnymi kosmetykami, gdzie są te kolorowe, glicerynowe mydełka ;)
U nas jest i są tam rewelacyjne balsamy do ciała z masła shea, kupuje się je na wagę - już zapowiedziałam M że chcę taki, magnoliowy, na urodziny ;) Bierze się tego mniej niż ziarenko grochu (suche ;) ) i świetnie się rozsmarowuje na obu dłoniach, skóra jest świetnie wygładzona i bardzo ładnie pachnie. Zapachów jest trochę więc można wybrać coś dla siebie.
No i w ogóle są tam świetne olejki do masażu, kule i pudry do kąpieli - rewelacja :)

Kiedyś sprzedawali też w tym sklepiku mydło marsylskie, ale dawno nie mieli, więc zamówiłam na Allegro.

Na jednej stronie z ekologicznymi pieluchami wyczytałam, że to mydło jest świetne dla niemowlaków, do przemywania pupki podczas zmiany pieluszki, ale też do całego ciała.
Żeby było wygodniejsze w użytkowaniu można je podgrzać w piekarniku lub mikrofali i pociąć na grube plastry ;)
Dziewczyna która o tym pisała stosuje jeszcze ten olej kokosowy do kąpieli - dodaje go odrobinę pod koniec.

Rozmawiałam dzisiaj z koleżanką o oleju kokosowym i powiedziała mi że przy alergikach trzeba z nim uważać, bo dość mocno uczula.:-(

O kurcze, nie słyszałam o takich rzeczach, nigdy jakoś nie miałam okazji wstąpić do takiego sklepu a przecież widziałam je nie raz... zaciekawiłyście mnie...

A mam pytanie z innej beczki- czy podczas codziennej kąpieli używacie szamponu do włosów dla dzieciaczków i jeśli tak to jak często? Czy powinno się myć dziecku głowę raz na czas a nie codziennie?

To chyba zależy od fryzurki. Moja Misia ma dość długie włoski i myję je szamponem hippa codziennie. W sumie od początku myłam codziennie, tyle że używałam żelu do mycia ciała i włosków

reklama
Gdzieś czytałam, że szamponem i tak nie powinno się myć główki codziennie, że co drugi dzień wystarczy, bo za bardzo wysusza się skóra głowy. My jeszcze nie używamy szamponu, bo Andzia raczej krótkie włosy ma i mało. Myję jej główkę tak zwyczajnie wodą podczas kąpieli.

Do góry