reklama

OPIEKA NAD DZIDZIA

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Marta a po czym lekarka stwierdziła, ze Mała ma kręcz szyjny ?Co to jest? bo nam narobili w szpitalu stracha, ze maly ma poranienie mięśnia barkowego, ale następnego dnia już było oki, poprostu w moim brzuchu żle "leżał" i prawa łapka była ciut niesprawna a potem tak mocno zaciskał i wymachiwał. Ale stracha narobili.

reklama
Mi lekarka w przychodni też powiedziala że mała ma kręcz... i wypisała skierowanie na rehabilitację, ale moja prywatna lekarka powiedziała, że nic takiego nie ma! jest to gdzu dziecko przechyla głowę i cały czas trzyma w jedną stronę, może dojść do zaniku drugiego mięśnia i skrzywienia twarzy itp. Ale gdy taka sytuacja ma miescje wystarczy dziecku wszystkie rozrywki sprawiac po odwrotnej stonie tak, żeby zaczęło wykręcac głowkę i wtę drugą - my zmieniliśmy stronę gdzie Oliwka ma główkę w łóżeczku - więc jak chce na nas patrzeć a nie na ścianę to musi odwrócić się w lewo.

Cześć dziewczyny - ja z majówek ( choć rodziłam w kwietniu) chciałabym was popytać o ten kręcz szyjny.
Ja ze swoim synkiem byłam w tej sprawie u neurologa - mały ma po prostu ćwiczyć odwracanie główki w drugą stronę ( nie zapisywała nas na rehabilitację) - w ciągu dnia jak go zmuszam to ma odwrócona główkę w drugą stronę - ale w nocy układa niestety w prawo i gdy siedzi w leżaczku lub leży na macie - to też automatycznie kieruje głowę w prawo. Mam sie zgłosić na wizytę z początkiem września i jak to co robie nie pomoże to - rehabilitacja. Obawiam się czy to nie będzie za pożno ( wy chodzicie na masaże). Po drugie nie widzę zbyt dużych postępów u niego ( a może jestem za bardzo wymagająca). Acha ćwiczymy go od początku czerwca. Łóżeczko przestwiliśmy w połowie maja.
Czy mały juz powinien próbować sam odwracać głowę w drugą stronę? ( tylko do karmienia układa w drugą stronę i czasami podczas snu - jak jest u mnie w lóżku i się odwraca w moją stronę.)
Czy ja po prost przesadzam a mały ma jeszcze czas. Czy może załatwiać sobie skierowanie na rehabilitacje i nie czekać na następną wizytę u neurologa?

Ach to o to chodzi z tym kręczem. Już mi mówili o tym, zeby główka do snu była raz w jedną raz w drugą, tylko chyba kazde dziecko lubi spać z główką na prawa stronę. Hm... Mati w czasie snu przewraca sobie główke zazwyczaj na prawo ale jak się obudzi i w czasie zabawy, a nawet jak sobie sam leży to kręci główką w ta i w tamtą, robi to bardzo szybko.

Hmmm, a ja nawet nie zauważyłam, żeby Misio bardziej wolał którąś stronę. Czasami mnie przeraża jak kręci główką z lewa na prawo (w czasie snu i jak jest na rękach). To normalne??

Za to moja Natalka przekręca wiecznie główke na lewo :) chyba jakiś opozycjonista mi rośnie ;) a tak na prawde to ja jej tą główke oczywiście odwracam w druga strone, jak śpi mocno to się udaje, a jak nie to czasami sama sobie awanture stwarzam, bo jest oczywiście ryk. Ale w czasie zabawy wydaje mi się, że główkę obraca w obie strony. W sumie to nie byłam z tym u lekarza, a powinnam? Jesteście w stanie opisać jak wyglada taki masaż na tą główke ?

Dziewczyny, a co najlepsze na ciemieniuszkę? Może już któraś z Was znalazła dobry sposób, bo właśnie nas dopadła i od 2 dni borykamy się z ciemieniuchą. Już próbowałam oliwkować łepetynkę Tymusia, ale jak narazie niewielkie rezultaty... może macie sprawdzone sposoby? Proszę o rady,
Pozdrawiamy

Ja zamiast oliwki stosowałam białą wazelinę i też pomogło ale to prawie to samo co oliwka bo też tłuste.

Co do obracania główki to na wizycie w 3 tyg życia Klaudii pediatra poradziła nam żeby przez 2 następne tygodnie układać Klaudię tylko na przeciwnym boku niz jej ulubiony lewy (też widze że jest na bakier). Tak zrobiliśmy i teraz nie ma problemu z żadną ze stron.

reklama
Dziewczyny-spokojnie,nasze dzieciaczki na pewno nie maja kręczu bo polega ona na tym że dziecko ma główkę odwrócona tylko na 1 stronę i nie jest w stanie samo przekręcic jej na 2 stronę. To, że maluszek woli ktorąś ze stron (Wiki zdecydowanie woli lewą) ma to związek z ułożeniem w brzuszku-najprawdopodobniej taką pozycję przyjął nasz maluszek w brzuszku i z wiekiem mu to minie.Ja chyba też sie zle wyrazilam, bo lekarka nie mowila ze mała ma kręcz ale widziala ze ja sie tym martwie to dala nam to skierowanie na masaze zebym sie uspokoila i zeby masazystka powiedziala ze beda masaze potrzebne czy nie. teraz jak cos robie to klade mala w lozeczku glowa w druga strone zeby patrzyla na mnie, lub tez siadam z drugiej strony lozeczka by patrzyla w prawa strone. a jak lezy na brzuszku to przewaznie wlasnie kreci glowa na prawo i spi tez ze skierowana na prawo lub kreci na boki bardzo szybko.A masaze to sa przyjemne i dzis chyba idziemy 2 i ostatni raz bo to polega tylko na masowaniu paluszkami okolic szyi i barkow jak maluszek lezy na plecach,na brzuszku i na bokach-najelpiej to sie robi po kapieli jak i tak smarujemy maluszka.ja tez jak mala klade na brzuszku to zawsze wtedy masuje jej szyjke, przy przewijaniu tez tak robie,gorzej z lezeniem na boku bo Wiki zupelnie nie chce lezec na zadnym,tylko na plecach i glowa skierowana w ktorąś ze stron.
Klara-ja walczylam z ciemieniucha miesiac czasu i oliwka nie pomagala, w koncu kupilam olejuszke i po 2 dniach zniknela.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry