reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Otyłość w ciąży

ja na razie pękam z dumy, bo od początku ciąży przytyłam tylko 2kg. ale też się zastanawiam co będzie pod koniec. teraz to już tylko nabieranie masy przed maleństwem właściwie, więc może być różnie (a jesteśmy w ok. 28-29 tygodniu).

marcia, trzymam kciuki, żeby Twoja waga nie rosła do góry bardziej niż musi:-)

reklama
Marcia superaśnie:)
Ja to po raz kolejny stwierdzam, że ten wątek to o wątpliwej otyłości hihi. Same laski zdjęcia wstawiają:) Marcia to my podobnych gabarytów, ale stwierdzam, że wyglądasz lepiej:) No i ten brzusio... pozazdrościć.
Dziewczynki z motywacją to jest tak, że tak szybko jak mi przychodzi tak szybko zawraca w drugą stronę.

Marciaaaa - Ty chudzinooooooooooooo!:)))
Cudnie wyglądasz, prosimy więcej zdjęć!
tigi - czekamy na Twój brzusio :)

ja do 23 tyg ze Stasiem miałam +4kg.

A u nas staranka już były;) Proszę kciuki zaciskać i fluidki od zaciążonych proszę:*

jeju marcia gdzie ty masz te kg ??
witam kochaane,
niewiem nawet c pisac heh.
Powiedzcie czy jako pulchne przyszle mamy jestes ie na diecie czy jecie nornalnie jak do tej pory?
ja mam spora nadwage a nawet otylosc i 'przypadkiem' zaszlaam w ciaze. nibymielismy sie stara, als dopiero za ok 20kg, heh. ale co teraz ?

Ps. sorry za bledy ale na tablecie pisze i ciezko z momi pazurami :-) :-)

PIETRUCHA trzymam kciuki :-) :-*

Dzieki dziewczyny az uroslam z dumy ale to tak sie ustawilam a brzusio faktycznie jest fajny az sie nie spodziewalam ale ja to nazywam brzuchem tluszczowo ciazowym jak jestem bez ubrania to tak ladnie juz nie wyglada :-(
pietrucha mocno trzymam kciuki

emotion no przy naszych gabarytach to dieta np cukrzycowa jest wskazana ale w ciazy roznie to bywa z ta dieta

Marcia pieknie:-) wcale nie musi potem sie łapac kg ja w ciazy praktycznie na ''0 ''juz nie pamietam na sam koniec 2/3 kg mi wskoczyły no ale tez popuchłam wiec mozna ;-) no ja byłam na cukrzycowej diecie z powodu cukrzycy ciazaowej :-)

Tak czytam i jestem pelna podziwu jak:-) :-)
mozna w ciazy nie przytyc /a jak juz to minimalnie/ patrzac na moje +23,5 w pierwszej ciazy, ehh musze sie przyjzec tej diecie.

Moglaby ktoras napisac przykladowy dzienny jadlospis? Tak dla orientacjii.
A i ta msze poczytac o tej diecie.
Normalnie napawalyscie mnie nadzieja

PS
Kukalam na necie i rozne rzeczy pisze, raz ze ziemniaki mozna, na innej ze ziemniaki zakazane?
Macie jakies fajne/dobre linki do opsu diety? Zasad? Albo moze ktos skrocic ?

Ostatnia edycja:
emotion ja przed ciaza schudłam ok 7 kg na diecie montignaca boona jest oparta na niskim IG nie stosowałam jej tak restrykcyjnie ale pilnowałam zeby nie jest tego co ma wysoki IG. natomiast teraz to zapłaciłam dietetykowi który ułożył mi przykladowa diete dla ciezarnej z uwzglednieniem moich preferencji zywieniowych i niskiego IG i u mnie to kosztuje 220 zł i jest to miesieczny jadłospis. tu masz przykładowy dzien: te cyferki to ilosc w g

Płatki owsiane 50
Morele suszone 30
Woda
Suma posiłku
II Sniadanie
Sałatka z selerem z kurczakiem
wedzonym 300
Chleb zytni pełnoziarnisty 35
Sok marchwiowołjabłkowy 200

Przekaska

Jabłko 350
Gruszka 300

Obiad

Ryz brazowy 50
Gulasz cielecy 210
Surówka z pomidorów z olejem 225

Kolacja

Grahamka z serem i zielonymi
warzywami 260
Sok marchwiowołjabłkowy 200

I do tego wykaz potraw na dany dzień

Wykaz potraw

(15.08 – 24.08)​
[FONT=&amp]Dzień 1:[/FONT]

[FONT=&amp]Sałatka z selerem i kurczakiem wędzonym[/FONT] [FONT=&amp]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&amp]Seler ze słoika 30[/FONT] [FONT=&amp]Mięso z wędzonych ud kurczaka 100[/FONT] [FONT=&amp]Ogórek 100[/FONT] [FONT=&amp]Jajko gotowane 25[/FONT]
[FONT=&amp]Papryka czerwona 30[/FONT]
[FONT=&amp]Jogurt naturalny 10[/FONT]
[FONT=&amp]Majonez 5[/FONT]
[FONT=&amp]Sposób przygotowania:[/FONT] [FONT=&amp]Pół gotowanego jajka pokroić w kostkę, dodać 100g kurczaka wędzonego, 3 łyżki odsączonego selera, pokrojonego w kostkę gruntowego ogórka i 3 paski posiekanej papryki. Całość wymieszać z łyżką jogurtu i łyżeczką majonezu. Doprawić do smaku. Można udekorować zielona pietruszką.[/FONT]
[FONT=&amp]Gulasz cielęcy[/FONT] [FONT=&amp]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&amp]Cielęcina łopatka 150[/FONT] [FONT=&amp]Cebula 30[/FONT] [FONT=&amp]Olej słonecznikowy 10[/FONT]
[FONT=&amp]Masło roślinne 5[/FONT]
[FONT=&amp]Jogurt naturalny 2% 10[/FONT]
[FONT=&amp]Mąka pszenna typ 500 5[/FONT]
[FONT=&amp]Sposób przyrządzenia:[/FONT] [FONT=&amp]150 g cielęciny pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dodać listek laurowy. Cielęcinę dusić pod przykryciem , aż zacznie robić się miękka. 3 krążki cebuli pokroić na połówki. Podsmażyć na łyżce oleju wymieszanym z łyżeczką masła przez 15 minut. Następnie przełożyć cebulkę do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Łyżkę jogurtu wymieszać z łyżeczką mąki, solą i pieprzem a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i gotować kilka minut do zgęstnienia sosu.[/FONT]
[FONT=&amp]Surówka z pomidorów z olejem[/FONT] [FONT=&amp]Składniki Masa [/FONT] [FONT=&amp]Pomidor 200 [/FONT] [FONT=&amp]Oliwa z oliwek 5 [/FONT] [FONT=&amp]Cebula 20 [/FONT]
[FONT=&amp]Sposób przyrządzenia: [/FONT] [FONT=&amp]Jednego dużego pomidora i dwa krążki cebuli pokroić w kostkę. Dodać trochę soli i pieprzu. Do całości dodać łyżkę oliwy z oliwek.[/FONT]
[FONT=&amp]Grahamka z serem i zielonymi warzywami[/FONT] [FONT=&amp]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&amp]Bułka grahamka 80[/FONT] [FONT=&amp]Ser Edamski 15[/FONT]
[FONT=&amp]Sałata 10[/FONT]
[FONT=&amp]Ogórek 20[/FONT]
[FONT=&amp]Chrzan 5[/FONT]
[FONT=&amp]Sposób przygotowania:[/FONT] [FONT=&amp]Bułkę rozkroić. Na jednaj części położyć plaster żółtego sera, plaster sałaty i kilka krążków ogórka. Przykryć drugą częścią bułki. Każdą warstwę można posmarować chrzanem lub zielonym sosem Wasabi.[/FONT]

reklama
Marcia fajnie dobrane jedzonko i super, że ktoś ustawia to za nas. Jednak ja nie mam zaparcia żeby sobie robić, mężowi i dzieciom inne dania. Każda wymówka jest dobra:)
Ale jakby mi to ktoś przyrządzał to ja chętnie:)

Do góry