emotion ja przed ciaza schudłam ok 7 kg na diecie montignaca boona jest oparta na niskim IG nie stosowałam jej tak restrykcyjnie ale pilnowałam zeby nie jest tego co ma wysoki IG. natomiast teraz to zapłaciłam dietetykowi który ułożył mi przykladowa diete dla ciezarnej z uwzglednieniem moich preferencji zywieniowych i niskiego IG i u mnie to kosztuje 220 zł i jest to miesieczny jadłospis. tu masz przykładowy dzien: te cyferki to ilosc w g
Płatki owsiane 50
Morele suszone 30
Woda
Suma posiłku
II Sniadanie
Sałatka z selerem z kurczakiem
wedzonym 300
Chleb zytni pełnoziarnisty 35
Sok marchwiowołjabłkowy 200
Przekaska
Jabłko 350
Gruszka 300
Obiad
Ryz brazowy 50
Gulasz cielecy 210
Surówka z pomidorów z olejem 225
Kolacja
Grahamka z serem i zielonymi
warzywami 260
Sok marchwiowołjabłkowy 200
I do tego wykaz potraw na dany dzień
[FONT=&]Dzień 1:[/FONT]
[FONT=&]Sałatka z selerem i kurczakiem wędzonym[/FONT] [FONT=&]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&]Seler ze słoika 30[/FONT] [FONT=&]Mięso z wędzonych ud kurczaka 100[/FONT] [FONT=&]Ogórek 100[/FONT] [FONT=&]Jajko gotowane 25[/FONT]
[FONT=&]Papryka czerwona 30[/FONT]
[FONT=&]Jogurt naturalny 10[/FONT]
[FONT=&]Majonez 5[/FONT]
[FONT=&]Sposób przygotowania:[/FONT] [FONT=&]Pół gotowanego jajka pokroić w kostkę, dodać 100g kurczaka wędzonego, 3 łyżki odsączonego selera, pokrojonego w kostkę gruntowego ogórka i 3 paski posiekanej papryki. Całość wymieszać z łyżką jogurtu i łyżeczką majonezu. Doprawić do smaku. Można udekorować zielona pietruszką.[/FONT]
[FONT=&]Gulasz cielęcy[/FONT] [FONT=&]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&]Cielęcina łopatka 150[/FONT] [FONT=&]Cebula 30[/FONT] [FONT=&]Olej słonecznikowy 10[/FONT]
[FONT=&]Masło roślinne 5[/FONT]
[FONT=&]Jogurt naturalny 2% 10[/FONT]
[FONT=&]Mąka pszenna typ 500 5[/FONT]
[FONT=&]Sposób przyrządzenia:[/FONT] [FONT=&]150 g cielęciny pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć do rondelka. Zalać wodą tak, by zakryła mięso. Dodać listek laurowy. Cielęcinę dusić pod przykryciem , aż zacznie robić się miękka. 3 krążki cebuli pokroić na połówki. Podsmażyć na łyżce oleju wymieszanym z łyżeczką masła przez 15 minut. Następnie przełożyć cebulkę do mięsa i dusić wszystko ok. 20 minut. Łyżkę jogurtu wymieszać z łyżeczką mąki, solą i pieprzem a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i gotować kilka minut do zgęstnienia sosu.[/FONT]
[FONT=&]Surówka z pomidorów z olejem[/FONT] [FONT=&]Składniki Masa [/FONT] [FONT=&]Pomidor 200 [/FONT] [FONT=&]Oliwa z oliwek 5 [/FONT] [FONT=&]Cebula 20 [/FONT]
[FONT=&]Sposób przyrządzenia: [/FONT] [FONT=&]Jednego dużego pomidora i dwa krążki cebuli pokroić w kostkę. Dodać trochę soli i pieprzu. Do całości dodać łyżkę oliwy z oliwek.[/FONT]
[FONT=&]Grahamka z serem i zielonymi warzywami[/FONT] [FONT=&]Składniki Masa[/FONT] [FONT=&]Bułka grahamka 80[/FONT] [FONT=&]Ser Edamski 15[/FONT]
[FONT=&]Sałata 10[/FONT]
[FONT=&]Ogórek 20[/FONT]
[FONT=&]Chrzan 5[/FONT]
[FONT=&]Sposób przygotowania:[/FONT] [FONT=&]Bułkę rozkroić. Na jednaj części położyć plaster żółtego sera, plaster sałaty i kilka krążków ogórka. Przykryć drugą częścią bułki. Każdą warstwę można posmarować chrzanem lub zielonym sosem Wasabi.[/FONT]