reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Otyłość w ciąży

Marysia - to ładnie jak juz 31 tydzien :-) , oby mały jeszcze posiedzial i nie kopał mamy :-)
Z waga to super - nie masz głodu? Ja tym razem mam wieczne ssanie
:-( poprostu katastrofa. W tym tygodniu powinnam skończyć remont , wiec zacznę wiecej sie ruszać : nordic walking i basen mam w planie ...

reklama
Mi się właśnie zaczyna 19tydzień. Oj, jak chciałabym już być w końcówce. Kiepsko znoszę tą ciążę. Do tej pory wymiotuję przynajmniej 3razy w tygodniu. Nie przybieram też nic na wadze, ale to akurat dobrze. Zaczyna mnie to już martwić. Idę w przyszłym tyg do gin i zobaczymy co mi powie. Za 2tyg kolejne badania prenatalne. Oby wszystko było ok:)

19 tydzien to pol mety :-) napewno reszta szybko zleci. Ta ciąża jest tez gorsza niz popszednia , ale to dopiero początek. Wymiotów nie mam, ale mnie muli :-(

hejoooooo
przepraszam że mnie nie było ale czasu nie mam ostatnio na nic,
witam "stare" mamuśki i miło mi poznać nowe :)

ja już urodziłąm :) UFFF urodziłam w 38 tygodniu ciąży, dokłądnie 21.08.2014 roku o 9.50 poprzez cesarskie cięcie przyszedł na świat mój synek kochany Mikołaj :) punktów 10, długi na 52cm a waga 3010 :)
powiem tak, nigdy więcej ne rodzę! cesarka jak to cesarka zbyt dużo nie czułąm ale potem była masakra taki ból że myślałam że zejde z tego świata, to już była druga cesarka dlatego mam dość i węcej nie zamierzam tego przechodzić - naturalnie rodzić nie mogę.
Mikołaj urodził się z asymetrią, tzn za długi czas leżał na jednej stronie i ma nie do końća wykształcony mięsień szyi więc musimy się masować trochę, mały tego nie lubi no ale przynajmniej chwile trzeba.. potem bedą konsultacje z neurologiem.
karmię piersią tylko z czego sie bardzo cieszę, bo córka była na butli, jestem dumna że mam pokarm. ale mamy pierwszy kryzys bo mikołaj podczas jedzenia gubi sutka i się denerwuje ale tak jest tylko za dnia bo w nocy budzi się co 2-3 godziny i je normalnie, przez sen trochę ale bez złości, mam nadzieje że to niebawem nam minie i będzie okej.
czuję się teraz kiepsko bo jestem przeziębiona, ale ogólnie nie jest źle.
ogólnie jak wróciłam do domu po szpitalu, trzymali nas 5 dni po cc, to miałąm tydzień depresję, płakałam i nie wiedziałam za co sie zabrać ogólnie, dołek straszny jakaś burza hormonów, ale minęło.
ciesze sie że ta ciąża i operacja już za mną serio.
brzuch mi spadł i wisi flak, ale co sie dziwić jak doszłam prawie do 127kg w ciązy masakra ale za to stojąc i patrząc w dół widzę tylko cycki :D a nie brzuchol wielki :) karmie piersią więc jem sobie delikatnie, bez przypraw bez smażonego bez fast foodów no i nie tykam słodyczy, pizze bym wszamała ale wszystko dla dobra małego :)
co tam u was :) pozdrawiam

Gratuluje Gusiu :-)
Ja mialam tez pierwsza cesarkę ( ale ze względu o walkę o zycie małej) , druga tez bede miala cesarkę gdzieś 10-14 dni przed terminem, zeby sie nie powtórzyła historia. Najwazniejsze ze mały zdrowy :-)

Witajcie. Ja wylądowałam na zwolnieniu bo taki mnie złapał ból pleców, nie mogłam z łóżka wstać. Nie wiem czy to korzonki czy jakiś ucisk na nerw. Ktoś miała coś podobnego. A co do tych badań prenatalnyh to są jakieś wytyczne wiekowe mi zaraz stuknie 34 :) Pozdrawiam

Marieta mam nadzieje ze ból szybko przejdzie. Ty jestes 81 rocznik? Ja 80 , wiec do 34 masz jeszcze czas lol. Twoje pierwsze dziecko? I kiedy masz termin?

karina - bardzo mi przykro..z tego, co piszesz to Twoja malutka ma rozległą niepełnosprawność. A jakie są rokowania? Mam nadzieję, że będą wyraźne postępy w rehabilitacji i Twoja córcia będzie się cieszyła większą samodzielnością w przyszłości

aisha - współczuję wymiotów....no ale dla dzidziola wszystko tak więc przede wszystkim: POWODZENIA NA POŁÓWKOWYCH!!!! &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

gosianati - gratulacje!!!!!!!!!!!!!

marietta - ból pleców....ojojoj... wpółczuję... w pierwszej ciąży to była moja codzienność... ból w dolekrzyża promieniujący na pośladek i udo.... tak silny że kroku nie można zrobić - rwa kulszowa...dzidziol uciska na nerw i oto efekt... tak tak miałam to ... niestety po ciąży nadal mam problemy z plecami, czasami rwa mnie łapie ale stopniowo po porodzie zanikał problem a raczej się minimalizował...
a co do prenatalnych.... ja pisałam o USG prenatalnym które robi się do 13 t 6 d ciąży i przysługuje każdej kobiecie niezależnie od wieku!!!!!!!!! kolejne takie badanie to USG połówkowe chyba między 19 a 22 tc ale nie jestem pewna. Jeśli chodzi o bardziej dokładne badania: test PAPPA/ amniopunkcja to już przysługuje po 35 roku życia lub kobietom, które urodziły dziecko z wadą.

No właśnie mi proponowano amniopunkcję... ale nie zdecydowałam się... moja Haneczka miała kariotyp prawidłowy a mimo tego była śmiertlenie chora.. więc jak dla mnie to nie ma sensu... tzn... jeśli prenatalne wyszłoby nieprawidłowo, to pewnie bym się zdecydowała... nie wiem.. nie chcę tego rozważać bo dzięki Bogu na tym etapie wszystko jest dobrze :happy:

Prenatalne są płatne, ok 200-300zł, w zależności od gabinetu. Natomiast część badań finansuje NFZ, jeżeli zachodzą poniższe przesłanki:

. W ramach Programu Badań Prenatalnych finansowanych ze środków NFZ od 1 stycznia 2011 wykonujemy te badania nieodpłatnie dla kobiet z grupy podwyższonego ryzyka, które otrzymają skierowanie od lekarza prowadzącego zawierającego jedno z następujących wskazań:

• Wiek matki powyżej 35 lat;
  • Wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka
  • Stwierdzenie wystąpienia strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka
  • Stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową
  • Stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu

Czasem można trafić na gabinety, które robią bezpłatnie, jeżeli np uczestniczą w jakiś badaniach albo programach.

Myślę jednak, że warto iść na takie badania. Zawsze to choć trochę spokojniejsza głowa, pomimo iż nie wykrywają wszystkiego.

Ja za to zapisałam się wczoraj na szkołę rodzenia;) Zaczynamy dopiero za miesiąc, ale już nie mogę się doczekać:)

reklama
aisha ale o czym piszesz? że 200-300zł? o USG? bo to jest przecież refundowane... więc już nie rozumiem.. pozostałe dane dotycza właśnie dokładniejszych badań (pappa, amnio, kordo, biopsja kosmówki)...??

Do góry