reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Cześć dziewczyny:) Witam się poniedziałkowo :)
Marcia co do norm glikemii to ostatnio dostałam od mojej diabetolog następujące normy:
- glikemia na czczo w osoczu żylnym do 110mg/dl
- glikemia na czczo- podczas samokontroli (czyli glukometrem) - od 70 do 90 mg/dl
- glikemia 2 godz. po posiłku- podczas samokontroli - od 70 do 135 mg/dl

Klasyfikacja zakresów glikemii:
a) glikemia na czczo (po 6 - 8 godzinach od ostatniego posiłku):

- 60-110 mg/dl - u zdrowego człowieka
- 110-125 mg/dl - nieprawidłowa glikemia na czczo
- powyżej 126 mg/dl - rozpoznaje się cukrzycę

b) glikemia po 120 minutach po spożyciu posiłku:
- poniżej 140 mg/dl – u zdrowego człowieka po 60 minutach po posiłku powinna być mniejsza niż 140 mg/dl, natomiast po 120 minutach już poniżej 120 mg/dl)
- 140-199 mg/dl – nieprawidłowa tolerancja glukozy
- powyżej 200 mg/dl – cukrzyca

c) glikemia poniżej 55 mg/dl – u chorych na cukrzycę rozpoznaje się hipoglikemię; należy jednak pamiętać, że wartości określające wystąpienie stanu hipoglikemii, są kwestią niezwykle zindywidualizowaną; u zdrowego człowieka pojawiają się objawy hipoglikemii, gdy poziom cukru osiąga wartości poniżej 60 mg/dl; spadek poniżej 40 mg/dl jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia (zagrożenie śpiączką).

Uznaje się, że glikemia przed posiłkami nie powinna przekraczać 100 mg/dl, a po jedzeniu 160 mg/dl.
W celu poznania swojego dobowego profilu glikemii, pomiary należałoby przeprowadzać:

• rano na czczo
  • przed każdym posiłkiem
  • 120 minut po posiłku
  • przed snem
  • o godzinie 24.00
  • w nocy, między godziną 2 a 4
W celu rozpoznania cukrzycy muszą wystąpić: objawy hiperglikemii i glikemia przygodna powyżej 200 mg/dl lub dwukrotnie na czczo powyżej 126 mg/dl albo po 120 minutach od posiłku powyżej 200 mg/dl. W celu stwierdzenia cukrzycy przeprowadza się test obciążenia glukozą. Mierzy się glikemię na czczo i 2 godziny po podaniu glukozy (75 g). Aby rzetelnie określić przebieg po posiłkowej glikemii należałoby jeszcze przeprowadzić badanie w godzinę po spożyciu dawki glukozy. Jeżeli wyniki oscylują w przedziale 160-200 mg/dl osobę taką należy zaliczyć do grona o upośledzonej tolerancji glukozy.

reklama
Witam wszystkie Panie!
Alfa dzięki za info ale mi chodziło o normy insuliny bo cukier wyszedł ok po obciazeniu ale insulina jakaś ogromna po godzinie od podania glukozy. A jeszcze mi nie podali jaka była na czczo i po 2 h.
Pam trzymam kciuki
Klaczek współczuje i pewnie za pare dni dołącze do ciebie ale zostało mi dwa czopki z progesteronu.
Miłego dnia ja zaraz podniose Pati do szkoły a sama na silownie:-)

witam się i ja :-D
kłaczku tak mi przykro ...
pam gratulacje mamusiu :-D:-D:-D:-D witamy w gronie ciężarnych...cień cienia... skąd ja to znam .... po 2 tygodniach dopiero wyszła krecha jak się patrzy.

Ale u mnie ponura pogoda

Witam się

Marcia - Ty to masz piękny czas wstawwania :-D
Kłaczku - echhh, szkoda kurcze
Pam - ja Cię pierdziu, ale jaja i jak tu nie wierzyć w przeznaczenie i los, będzie co miało być, trzymam kciuki :tak:

redusia po prostu mam nature skowronka i najdłuzej jak dam rade spac to max 9 i musze byc na prawde zmęczona np. po weselu:-D ale sa tego dobre strony jest 9 a jauz jestem po siłowni. z rana jestem ja i 2,3 panów pakujacych.

Ujme to tak... Wkurwia mnie fakt ze znow lipa, ze znow bede sie nakrecac, kolejny miesiac stanie pod znakiem "Boze, spraw zeby sie udalo" i ... uda sie albo nie. Mam zlecone badania - gonadotropiny, antyciala, cos z hormonow (na ile sie doczytalam, to testosteron na pewno), wiec w piatek pojde sie oddac na to konto... Ogolnie mam wrazenie kichy... Od wrzesnia sie staramy i lipa.

Witam piękne panie!
Kłaczku dzisiaj mam chyba podobny nastrój bo własnie zostałam sprowadzona na ziemie pojawilo sie plamienie jak przed każdą moją @ więc z testowania w czwartek lipa tyle nadziej miałam i znów kubeł zimnej wody ,my staram się od kwietnia a ja cay czas mam poczucie winy ze to pewnie przez moje zapsy tłuszczu nic z tego niewychodzi. Dzisiaj ewnie przerycze cały dzień bo PMS wspiera mnie w tym nastroju

a ja wczoraj mialam wizyte u ginka.

a wiec- mlody ulozyl sie główką w dół, dal mi l4 do czasu porodu czyli.29listopad. i jesli nie urodze do tego czasu to mam przyjsc 3grudnia i da mi skierowanie do szpitala.powiedzial ze przewaznie czyli 6,7 grudnia mam zglosic sie. i potem 6tyg po porodzie do niego na przeglad
:-D

haha brzuch czuje na udach:-) jak spie na bokach to czuje jak boli mnie biodro raz jedno raz drugie zalezy na ktorym spie.

trzymajcie kciukasy, mam numera do dzewelajny wiec jak cos to smska wysle:-)

Izabela, pociesze Cie. Ostatnio, na owych konsultacjach, wrzucilam lekarce podczas wyliczania ewentualnych zagrozen "and my fat", a ona mi na to ze fat to problem pozniej, jak juz jest ciaza (albo i nie - vide Karol), a poki co problem musi byc gdzie indziej. My kombinujemy od poronienia, czyli od konca sierpnia...

Poki co skonczylam dlubanie na FB i na razie efekt jest taki: https://www.facebook.com/CarolsButiqueAndPhotographyProps
Oczywiscie stronka bedzie poszerzana w miare przybywania nowych "wynalazkow".

reklama
UUU kłaczek ty internautko:-)
Skoro wylewacie swoje frustracje dzisiaj to się dołączę . Mam ochotę dzisiaj kogoś pogryźć :wściekła/y: Wszystko mnie wkurza, jak narazie hormony ksiązkowe a ja nadal w ciązy nie jestem, my sie staramy od lipca. Ta insuliuna wyszła za duża bo na czczo 36,4 a norma do 28. i wogle chce mi sie krzyczec:angry:

Do góry