reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Palce Lizac :p

reklama
Zaczynam:)

pierwszy z przetestowanych przeze mnie przepisów wielkanocnych -
by Bikont&Makłowicz.

PLACUSZKI Z CUKINII I FETY

3 cukinie (można użyć też kabaczków)
1 duża cebula
5-6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
3 jajka
3 łyżki mąki
300g. twardej fety (najlepiej owczej)
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperki
1 pęczek mięty
łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia


Cukinie zetrzeć, posolić, po 30 minutach odcisnąć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebule i posiekany czosnek.
Odciśnięte cukinie zeszklić.
W misce wymieszać jajka z mąką. Do powstałego ciasta dodać drobno posiekane zioła, starty bądź drobno pokruszony ser, ostrą paprykę, ciepłe jeszcze warzywa z patelni, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i łyżką kłaść masę, formować niewielkie placki. Smażyć z obu stron na złoto.
Podawać na ciepło lub zimno.
(panowie polecają z sosem z pieczonych bakłażanów i jogurtu, ale to już inny przepis)


Pyyyyyychaaaaa dla warzywojadów to mało powiedziane. Trzymałam się prawie idealnie przepisu, ze świeżą miętą włącznie. Fetę dałam light z tych najbardziej dostępnych, bo innej u mnie w sklepie nie było. Następnym razem poszukam w Piotrze i Pawle;) Podałam na ciepło z sosem czosnkowym, a kto chciał mógł zjeść z wołowinką.

 
Karkowka Doroty :)
Składniki:
ok.1 kg karkówki bez kości,
2 średnie papryki,
2 średnie cebule,
ok. 30 dag pieczarek,
2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
vegeta,
ok. 1/2 szkl. oleju

Wykonanie:
Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4 :)
 
Piersi kurczaka :)
Składniki

• 1 podwójna pierś z kurczaka

• 5-6 pieczarek

• 1 cebulka

• majonez

• 15-20 dag sera żółtego

• sól, pieprz


Etapy przygotowania

1. Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!).

2. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.

3. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
Wazne! podobno niektore majonezy sie waza, ja mialam z winiary i jest ok :)
 
Plesniak ;)
* 3 szklanki mąki
* 1 margaryna
* 4 żóltka
* 2 łyzeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 2 łyzki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* dodatkowo do białek daje 2lyzki cukru i ubijam na piane
* dżem pożeczkowy

Z mąki, margaryny ,żółtek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy cześci, do jednej z nich dodać kakao. podzielone cześci zamroźic . Blaszke do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tylko wylożyć papierem do pieczenia (ja tak robie) . Zetrzeć na tarce ciasto białe na nie wyłożyć dźem nastepnie zetrzec ciasto kakaowe i na nie wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto białe (czesc 2 ciasta) i do pieca na okolo godzine w temperaturze 180 stopni.
 
Cycki murzynki ;)
Składniki
ciasto:
9 białek
2/3 szklanki cukru pudru
1 i 2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/4 szklanki maku
5 żółtek

krem:
1 i 1/2 paczki masła (razem 300 g)
1/3 szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
1 litr mleka (można nawet ograniczyć do 900ml wtedy krem jest bardziej zwarty)
4 żółtka

polewa:
3 łyżki masła
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kakao
1 i 1/3 szklanki mleka

dodatki:
1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
1 szklanka wódki lub innego alkoholu
1/3 szklanki wody
rodzynki lub kropelki czekoladowe

Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!).
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto.
Piec przez ok. 20 min.
Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C. Po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać ).
Utrzeć 1 i 1/2 paczki masła z 1/3 szklanki cukru pudru. 4 żółtka, zmiksować z zimnym budyniem waniliowym. (Uwaga: budyń ugotować w 1 litrze mleka). Następnie zmiksować budyń z masłem.
Rozpuścić 3 łyżki masła z 1 szklanką cukru pudru, 1 i 1/3 szklanki mleka i 5 łyżkami kakao.
Gotować aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu.
Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, trzeba tylko dobrze zorganizować czas i pracę.
ps. ja zrobilabym na drugi raz to ciasto z jeszcze jedna warstwa - biszkoptowa :)
 
Carbonara - pycha!

* 500 g makaronu spaghetti)
* 1 łyżka oleju
* 200 g boczku
* 3 zółtka
* 300 ml smietany 22% lub 36%
* 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
* sól
* 2 zabki czosnku wycisnietego
* pieprz

Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz.
Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial :) soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic :)
 
reklama
Do góry