reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Palce Lizac :p

Sylwia ja zdejmuje skórkę z papryki całkiem prosto się ją ściąga jak papryke na chwilę do rozgrzanego piekarnika wsadzisz.
 
reklama
A dzis na obiad mialam zupe ogorkowa, niby prosta zupka a taka pyszna :)
Zupa ogorkowa ;)

Skladniki :

- włoszczyzna, a dokładnie: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 1 por;
- 1,5 łyżki vegety;
- 3 skrzydełka kurczaka;
- 40 dkg ogórków kiszonych kwaśnych dobrych;
- 4-5 ziemniaków;
- śmietanka 18%;
- łyżeczka mąki;
- łyżka masła.

Jak przyrzadzic:
Do garnka wlewamy wodę, zanurzamy w niej włoszczyznę oraz kurczaka, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po tym czasie warzywa i kurczaka. W międzyczasie ścieramy ogórki na grubej tarce, wrzucamy je wraz z łyżką masła do rondelka i podlewamy łyżką wody - dusimy na małym ogniu. W czasie gotowania się tego wywaru kroimy 4-5 ziemniaków w kostkę i wrzucamy do wywaru - rosołu po wyjęciu warzyw i kurczaka, gotujemy 15 minut aż zmiękną. Na koniec wrzucamy uduszone ogórki. Robimy w szklance zaprawę: pół śmietanki wymieszać z łyżeczką mąki i łyżką wody - tak, żeby nie było grudek i zabielamy zupę. Gotowe.

Uwagi:
Zaprawę dobrze jest robić w następujący sposób: wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i na koniec śmietaną. Zanim wlejemy to do zupy, wyłówmy kilka łyżek zupy i wlejmy do tej zaprawy w kubeczek, unikniemy zważenia śmietany.
 
Filet z Indyka/Kurczaka w sosie brokułowym (danie dla leniwych)

Filet z indyka lub kurczaka
1 opakowanie sera feta
1 brokół
2 ząbki czosnku
pieprz, papryka, chili, może być dowolna mieszanka ziół

Mięso pokroić w drobne kawałki, podsmażyć z przyprawami (uwaga nie solić!!)
Brokuła ugotować. Do podsmażonego mięsa dodać ser feta, przeciśnięty czosnek i chwilę dusić aż do rozpuszczenia się sera. Dodać rozdrobnionego brokuła. Dusić jeszcze 3 minuty. Podawać z makaronem.

PS. Ja często używam mieszanek kamisa do kurczaka, do gyrosa lub włoskiej wtedy tylko dodaję pieprz i trochę papryki do smaku
 
A ja napisze przepis na SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ jakby któraś z was miała zachciankę na śledzie:tak::-D (Ja wam powiem, że śledzi nie lubie raczej i nie jadam, ale ta sałatka mi posmakowała:-))

Składniki:
-śledzie,
-ziemniaki,
-groszek,
-por,
-szczypior,
-ogórek (chyba kwaszony),
-majonez

Sposób przygotowania:
Ugotowane, wystudzone ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Łączymy ze śledziem (wczesniej wymoczonym żeby nie był zbytnio słony). Łaczymy również z resztą składników (ogórek kroimy w drobną kostke), doprawiamy pieprzem i majonezem. Nie solimy, gdyż śledzie dają już słony posmak sałatce.

SMACZNEGO!
 
Schab z jabłkami w ziołach prowansalskich

Kawałek schabu bez kości w całości
1-2 jabłka kwaśne
mieszanka ziół prowansalskich
2-3 ząbki czosnku (można i więcej jak ktoś lubi)
sól
szklanka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kostka rosołowa,
pieprz, papryka

Schab naciąć jak na kotlety schabowe nie przecinając jednak mięsa do końca.Plastry około 0,5 - 1cm. Mięso natrzeć solą i rozgniecionym czosnkiem. Jabłko umyć pokroić w plastry około 0,5 cm.
Do powstałych kieszeni włożyć po kawałku jabłka. Mięso obsypać dużą ilością ziół z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wlać wino - odstawić na godzinę aby mięso przeszło ziołami. Dolać szklankę wody oraz 1/2 kostki rosołowej. Włożyć do piekarnika.
Podczas gotowania co jakiś czas polewać mięso powstałym sosem. Piec około godziny. jeżeli zbyt dużo sosu wyparuje dolać wody lub wina.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem i sałatką.
 
Zapiekanka z kurczakiem

składniki:
-filet z kurczaka
-pieczarki
-2 pory (część sałatkowa biała)
-kukurydza
-ser

składniki do sosu:
-majonez
-jogurt naturalny
-vegeta
-3 ząbki czosnku


Kurczaka pokroić w kostke nie za duza, posypac Vegeta i plozyc w zaroodponym naczyniu .Na to polozyc por pokrojony .Nastepnie poktoic pieczarki mozna je polzyc surowe ja jednak je podsmazam (bo pozniej za duzo wody puszczaja).Nastepniewysypac kukurydze na to przygotowany wczesniej sos i posypac serem .Tak przygotowana miche wkladamy do mikrofali(jesli mamy takie male naczynie i nam sie zmiesci) na jakies 15 -20 min wazne zeby mieso nie bylo surowe.Jesli macie tylko duze naczynie jak ja wstawiamy do piekarnika na 190 stoni na ok h i tez obserwujemy jak sie ma kurczak.WAZNE!!! naczynia nie przykrywamy zeby woda mogla odparowac pieczemy odkryte.

Smacznego :-)mi to bardzo smakuje polecam:-)​
 
Sałatka z ravioli



Składniki:
-2 paczki pierogow ravioli z miesem
-2 kostki rosołowe
-3 lyzki majonezu
-puszka ananasow
-2 pory salatkowe
-2 peczki kopru

Przygotowanie:
Pierogi ugotowac z kostkami na al'dente wyjac z wodu i ostudzic .Koper ,por i ananasa pokroic.Dodac wszystko do pierogow razem z majonezem z nim nie przesadzac ja daje tak na oko 3 lyzki .Odstawic na jakis czas zeby ladnie przeszlo koperkiem i mozna jesc z apetytem​
 
Sałatka Kebab

składniki:
-filet z kurczaka
-kapusta pekinka
-przyprawa do gyrosa
-kukurydza
-groszek
-ogorki konserwowe lub salatka szwedzka
-marchewka
skladniki do sosu:
-ketchup
-majonez
-2 zabki czosnku
-vegeta
Przygotowanie:
Kurczaka pokroic w drobna kostke i smazyc w przyprawie do gyrosa ja daje duzo zeby kurczak byl caly obklejony w niej.
marchewke zetrzec na tarce na grubych oczkach , pekinke pokroic jak do salatki raczej drobno.
Do miski wsypac ostudzonego kurczaka nastepnie pozozyc ogorki pokrojone w plasterki jak w salatce szwedzkiej na to marchewke ,kukurydze i groszek.Wylac sos a na niego polozyc kapuste pekinska.
Wazne zeby wszystko bylo polozone warstwami.

Smacznego:-)
 
hmmm, ta salatke kebab znam - jest super... teraz czaje sie na zapiekanke z kurczakiem:)))) oczywiscie zdam relacje z rezultatow!!
polecam tez zupe gulaszowa Beny. Maz byl w niebowziety i pyta kiedy bedzie znowu!!!!!

Asioczek a ten schab pieczemy odkryty??? To tez bedzie moj nastepny wypiek:) musze tylko wyposazyc sie w ziola:))
 
reklama
Koleciki z kalafiora

Była dzisiaj mowa o kotlecikach z kalafiora. Więc podaję jak ja je robię. Tak naprawdę robi się je jak zwykłe kotlety mielone tylko zamiast mięsa jest kalafior lub brokuł

skłądniki
- klalafior/brokuł
- przyprawy: sól, pieprz, paprka słodka do smaku
- jajko surowe
- bułka tarta

Gotujemy kalafiora aż będzie miękki rozgniatamy na masę aby łatwo się lepiło. Dodajemy przyprawy, próbujemy i jak jest ok to wkładamy jajko troszkę bułki ( łyżkę lub dwie ) mieszamy wszystko. Lepimy kotlety, obtaczamy w bułce i rzucamy na patelnię. Rumienimy z obu stron a potem zjadamy ze smakiem :-)

Smacznego

Polecam do tego mizerię i ziemniaki z koperkiem PYCHOTKA taki wiosenny obiadek.
 
Do góry