reklama

Palce Lizac :p

Temat na forum 'Dzieci urodzone w sierpniu 2008' rozpoczęty przez Ania101281, 16 Marzec 2008.

  1. Ania101281

    Ania101281 Mamusia Kubusia!!

    WKLEJAJCIE PRZEPISY KULINARNE:-p
     
  2. SylwiaZG

    SylwiaZG Fanka BB :)

    Zaczynam:)

    pierwszy z przetestowanych przeze mnie przepisów wielkanocnych -
    by Bikont&Makłowicz.

    PLACUSZKI Z CUKINII I FETY

    3 cukinie (można użyć też kabaczków)
    1 duża cebula
    5-6 ząbków czosnku
    3 łyżki oliwy
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    300g. twardej fety (najlepiej owczej)
    1 pęczek natki pietruszki
    1 pęczek koperki
    1 pęczek mięty
    łyżeczka ostrej papryki w proszku
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    olej do smażenia


    Cukinie zetrzeć, posolić, po 30 minutach odcisnąć.
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebule i posiekany czosnek.
    Odciśnięte cukinie zeszklić.
    W misce wymieszać jajka z mąką. Do powstałego ciasta dodać drobno posiekane zioła, starty bądź drobno pokruszony ser, ostrą paprykę, ciepłe jeszcze warzywa z patelni, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i łyżką kłaść masę, formować niewielkie placki. Smażyć z obu stron na złoto.
    Podawać na ciepło lub zimno.
    (panowie polecają z sosem z pieczonych bakłażanów i jogurtu, ale to już inny przepis)


    Pyyyyyychaaaaa dla warzywojadów to mało powiedziane. Trzymałam się prawie idealnie przepisu, ze świeżą miętą włącznie. Fetę dałam light z tych najbardziej dostępnych, bo innej u mnie w sklepie nie było. Następnym razem poszukam w Piotrze i Pawle;) Podałam na ciepło z sosem czosnkowym, a kto chciał mógł zjeść z wołowinką.

     
  3. reklama
  4. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    Karkowka Doroty :)
    Składniki:
    ok.1 kg karkówki bez kości,
    2 średnie papryki,
    2 średnie cebule,
    ok. 30 dag pieczarek,
    2 małe słoiki keczupu z Włoclawka,
    vegeta,
    ok. 1/2 szkl. oleju

    Wykonanie:
    Pokroić mięso w plastry i przyprawić vegetą, ułożyć w żarootpornym naczyniu,wlać olej, następnie położyć cebulę, pieczarki i paprykę. Na to wylać keczup, przykryć i wstawić do piekarnika (200 stopni)na 1.5 godz.Pycha! Polecam na przyjęcia, rodzinne obiady.
    Wazne! jak dla mnie to pol szklanki oleju to za duzo bo karkowka i tak puszcza sok, ja daje tak na oko oleju ale z 3 lyzki, moze 4 :)
     
  5. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    Piersi kurczaka :)
    Składniki

    • 1 podwójna pierś z kurczaka

    • 5-6 pieczarek

    • 1 cebulka

    • majonez

    • 15-20 dag sera żółtego

    • sól, pieprz


    Etapy przygotowania

    1. Piersi rozbić jak na kotlety i doprawić do smaku jak kto lubi. Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową i ułożyć na niej kotlety (surowe!).

    2. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane wyłożyć na kotlety.

    3. Teraz na każdy kotlet wykładamy majonez (ok. 1 łyżka na kotlet, zależy od wielkości piersi)i posypujemy grubą warstwą serka żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
    Wazne! podobno niektore majonezy sie waza, ja mialam z winiary i jest ok :)
     
  6. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    Plesniak ;)
    * 3 szklanki mąki
    * 1 margaryna
    * 4 żóltka
    * 2 łyzeczki proszku do pieczenia
    * cukier waniliowy
    * 2 łyzki kakao
    * 3/4 szklanki cukru
    * dodatkowo do białek daje 2lyzki cukru i ubijam na piane
    * dżem pożeczkowy

    Z mąki, margaryny ,żółtek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy cześci, do jednej z nich dodać kakao. podzielone cześci zamroźic . Blaszke do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub tylko wylożyć papierem do pieczenia (ja tak robie) . Zetrzeć na tarce ciasto białe na nie wyłożyć dźem nastepnie zetrzec ciasto kakaowe i na nie wyłożyc pianę ubitą z białek na koniec zetrzeć ciasto białe (czesc 2 ciasta) i do pieca na okolo godzine w temperaturze 180 stopni.
     
  7. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    Cycki murzynki ;)
    Składniki
    ciasto:
    9 białek
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 i 2/3 szklanki wiórków kokosowych
    1 i 1/4 szklanki maku
    5 żółtek

    krem:
    1 i 1/2 paczki masła (razem 300 g)
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
    1 litr mleka (można nawet ograniczyć do 900ml wtedy krem jest bardziej zwarty)
    4 żółtka

    polewa:
    3 łyżki masła
    1 szklanka cukru pudru
    5 łyżek kakao
    1 i 1/3 szklanki mleka

    dodatki:
    1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
    1 szklanka wódki lub innego alkoholu
    1/3 szklanki wody
    rodzynki lub kropelki czekoladowe

    Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej.
    Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
    Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!).
    Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto.
    Piec przez ok. 20 min.
    Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C. Po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać ).
    Utrzeć 1 i 1/2 paczki masła z 1/3 szklanki cukru pudru. 4 żółtka, zmiksować z zimnym budyniem waniliowym. (Uwaga: budyń ugotować w 1 litrze mleka). Następnie zmiksować budyń z masłem.
    Rozpuścić 3 łyżki masła z 1 szklanką cukru pudru, 1 i 1/3 szklanki mleka i 5 łyżkami kakao.
    Gotować aż zgęstnieje.
    Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu.
    Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, trzeba tylko dobrze zorganizować czas i pracę.
    ps. ja zrobilabym na drugi raz to ciasto z jeszcze jedna warstwa - biszkoptowa :)
     
  8. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    Carbonara - pycha!

    * 500 g makaronu spaghetti)
    * 1 łyżka oleju
    * 200 g boczku
    * 3 zółtka
    * 300 ml smietany 22% lub 36%
    * 50 g parmezanu tartego (to bardzo wazne - tylko ten ser!)
    * sól
    * 2 zabki czosnku wycisnietego
    * pieprz

    Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz.
    Pokroj boczek na drobniusienkie paseczki (kosteczke) i podsmaz na patelni tak zeby byl chrupiacy i zarumieniony. Ugotuj makaron all dente w wodzie z sola i lyzka oleju, (ja wlasnie lubie taki lekko twardawy) i go odcedz. Usmazony boczek wrzuc do garnka gdzie jest makaron i wymieszaj (oczywiscie wlewasz z tym tluszczykiem).
    W miseczce mieszasz smietane, zoltka, ser parmezan,czosnek, pieprz i wlewasz do makaronu (dlatego najlepiej zeby zrobic sos i usmazyc boczek wczesniej bo makaron powinen byc cieply od razu po przecedzeniu) i mieszasz na ogniu zeby leciutko sos zgestnial :) soli do smietany nie syp bo parmezan jest slony i boczek tez, zawsze mozna dosolic na talerzu niz przesolic :)
     
  9. kasiek 121

    kasiek 121 sierpniowa mama '08

    Bena te wszystkie warzywa do tej karkowki klasc surowe, nic nie smazyc na patelni.:confused:
    Strasznie spodobal mi sie ten przepis:-)
     
  10. reklama
  11. bena25

    bena25 Fanka BB :)

    tak, surowe, ja bardzo lubie to danie;)
     
  12. Ania101281

    Ania101281 Mamusia Kubusia!!

    ja juz kupilam karkowke:tak:
     

Poleć forum