Cycki murzynki
Składniki
ciasto:
9 białek
2/3 szklanki cukru pudru
1 i 2/3 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/4 szklanki maku
5 żółtek
krem:
1 i 1/2 paczki masła (razem 300 g)
1/3 szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe (porcje na 3/4 l. mleka) lub 3 budynie waniliowe (porcje na 1/2 l. mleka)
1 litr mleka (można nawet ograniczyć do 900ml wtedy krem jest bardziej zwarty)
4 żółtka
polewa:
3 łyżki masła
1 szklanka cukru pudru
5 łyżek kakao
1 i 1/3 szklanki mleka
dodatki:
1 i 1/2 paczki biszkoptów okrągłych
1 szklanka wódki lub innego alkoholu
1/3 szklanki wody
rodzynki lub kropelki czekoladowe
Ubić sztywną pianę z 9 białek, dodawać stopniowo 2/3 szklanki cukru pudru i ubijać dalej.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać.
Piankę delikatnie wymieszać z wiórkami i makiem (nie mielonym i nie parzonym!).
Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tarta lub kaszą manną. Wyłożyć ciasto.
Piec przez ok. 20 min.
Podczas pieczenia postępować jak z ciastem biszkoptowym. (piec w rozgrzanym piekarniku - 160C. Po upieczeniu wyłączyć piecyk i zostawić ciasto na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Otworzyć drzwiczki i jeszcze chwilę poczekać ).
Utrzeć 1 i 1/2 paczki masła z 1/3 szklanki cukru pudru. 4 żółtka, zmiksować z zimnym budyniem waniliowym. (Uwaga: budyń ugotować w 1 litrze mleka). Następnie zmiksować budyń z masłem.
Rozpuścić 3 łyżki masła z 1 szklanką cukru pudru, 1 i 1/3 szklanki mleka i 5 łyżkami kakao.
Gotować aż zgęstnieje.
Po wystudzeniu "spodu" ciasta, wyłożyć krem budyniowy i poukładać na nim okrągłe biszkopty (zamoczone w ponczu: 1 szklanka alkoholu, 1/3 szklanki wody, nie należy ich zbyt długo moczyć aby się nie rozpadły), zalać przestudzoną polewą czekoladową, na wierzchu każdego biszkopta umieścić po jednej rodzynce. Trzymać w chłodnym miejscu.
Ciasto wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonne, trzeba tylko dobrze zorganizować czas i pracę.
ps. ja zrobilabym na drugi raz to ciasto z jeszcze jedna warstwa - biszkoptowa