Moja żona jest farmaceutką i przestudiowaliśmy składy tych leków. Sab Simplex 69,19 mg/ml Simeticonu, Espumisan 40 mg/ml Simeticonu oraz Bobotic 66,66 mg/ml Simeticonu. W moim mniemaniu i mojej żony lek Sab Simplex jest tak skuteczny ponieważ jego dawkowanie jest bardzo wysokie, w porównaniu z pozostałymi lekami, bo aż po 15 kropelek przed każdym karmieniem ( mój synek ssie mleko z piersi około 7-8 razy na dobę więc podaję mu 105 - 120 kropli na dobę Sab Simplex), gdzie np Espumisan w początkowych miesiącach życia podaje się 4 razy na dobę po 10 kropelek, a Bobotic 4 razy na dobę po 8 kropelek. Moj syZ tego wynika, że dawka Simeticonu podawana w polskich odpowiednikach jest kilkukrotnie mniejsza niż przy Sap Simplex. Idąc tym tropem i w porozumieniu z żoną ( farmaceutką ) wiedząc, że substancja czynna w 3 w/w lekach jest całkowicie wydalana z organizmu, postanowiłem lek Bobotic o podobnym stężeniu substancji czynnej takiej jak w Sap Simplex podawać też w takiej dawce. czyli podaję do chwili obecnej lek Bobotic też po 15 kropelek przed każdym karmieniem.... Efekt taki sam jak przy Sap Simplex, mam z głowy kolki, a przynajmniej mają bardzo łagodny przebieg

)))))