reklama

Październik 2013:)

Dzień doberek :-)

madziarena gdybym pracowała, to pewnie do końca - ale nie pracuję w ogóle.

Co do karmienia to ja powiem tak - dla mnie pierś to przede wszystkim wygoda (jestem zbyt leniwa, żeby wstawac np. w nocy i szykować butlę), jakiekolwiek wyjazdy - nie muszę taszczyć ze sobą żadnych akcesoriów, mierzyć i td. Wyciągam cyca w każdym (no prawie) miejscu, o kazdej porze i wszystko w temacie ;-)Do tego u nas mocno kłaniają się względy ekonomiczne (jakby nie było, mleko mamy nie kosztuje tyle co mieszanki). I lubię to też, choć na początku bywało ciężko - mój od małego był straszny cycoholik :-D Bywało, że nie schodził ze mnie, ale dość szybko sie unormował
Byłam przygotowana na ból, pogryzione sutki i nie wiadomo co jeszcze, o czym się nasłuchałam i naczytałam, ale miła niespodzianka - nie było nic z tych rzeczy, poszło nam całkiem gładko. Musieliśmy się tylko nauczyć przystawiania i poszło już dobrze. Ale też miałam dużo wiedzy na ten temat z "mądrych" książek. Uważam, że wiedza i świadomość, to połowa sukcesu. Reszta i tak nie zależy od nas - niestety :tak:
Co do pojęcia "za mało pokarmu" to od kilku lekarzy słyszałam, że dotyczy on jakichś 2% kobiet - reszta to błędy w karmieniu wynikające z niewiedzy oraz zbyt łatwe poddawanie się. Ponoć nawet kobieta, która adoptowała dziecko jest w stanie wykarmić je piersią :szok: Choć to już wyższa szkoła jazdy.

plaga egipska pt "za mało pokarmu" - Karmienie piersią - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

die perle z glukozą się zmieniło ostatnio - kiedyś robili trzy badania (na początku tylko standardowy cukier, potem 24-28tc krzywa cukrowa po 50g i w 32tc 75g glukozy); teraz sprawdza się poziom cukru na początku, a potem robi się krzywą 75g ale zdaje się, że właśnie koło 26tc. Oczywiście jak to u nas - jeden lekarza zaleci wg starego systemu, inny po nowemu, jeszcze inny po swojemu ;-) Ja miałam jedno badanie w pierwszej ciązy i zdecydowanie wystarczy.
Rada co do glukozy - warto być na czczo 12h przed badaniem i raczej nie zaleca się zjedzenia dzień przed 5 tabliczek czekolady :blink:
Sama glukoza za dobra nie jest, a z tą cytryną to różnie bywa - jedne laboratoria pozwalają, inne nie - wiem, że niektóre dziewczyny po kryjomu wkrapiały ;-) Ja nie miałam tyle odwagi, ale jakoś przełknęłam - najlepszy sposób, zatkać nos i do dna; wtedy nie czuć smaku.

Jeśli o badania chodzi, to najlepiej robić wszystkie na czczo - surowica jest wtedy bardziej przejrzysta i łatwiej jest ją poddać badaniu, co z kolei przekłada się na wiarygodność badania. Badania wykonywane po posiłku trudniej wykonać i wynik może być zafałszowany (oczywiście bez przesady).
Ja będę robić badania, jakie lekarz z nfz zaleci, więc najpewniej tylko 3 usg (i dobrze - Rafał nie znosił tych badań), powinno być badanie na HIV, tokso, grupa krwi (to mam) - w przypadku ujemnej badania na przeciwciała (czyli to u mnie), różyczka (choć ja przechodziłam), żółtaczka (HCV bodajże?), WR i co tam jeszcze lekarz uzna za stosowne - nie myślę na razie nad tym ;-)

dahmarrka Twoje obawy są uzasadnione - pewnie każda z nas ma podobne w mniejszym lub większym stopniu, ale one nie pomagają. Trzeba wierzyć, że wszystko będzie dobrze - mimo, że kiedyś coś się nie udało (ja miałam straszne obawy w pierwszej ciązy - i w tej też mam - z powodu straty, jakiej doznali nasi bliscy znajomi). I pamiętaj - każda ciąża jest inna.

U nas świeci piękne słoneczko, ale wieje, że strach się bać. Idę się zająć obiadem. Do później.

reklama
Pannacota oj to nie wiem czemu taką masz wysoką cenę za tą cytomegalię. Ja za oba czynniki płaciłam 44 zł. Ja też robię tylko te badania co mi gin zleca. Muszę mu tylko powiedzieć żeby mi zaznaczył badania na nerki bo czasem mnie pobolewają a miałam 2 przygody z piaskiem na nerkach i nie chce więcej. Oj już się nie mogę doczekać wizyty a to dopiero za 9 dni...

Die perle karpatka z proszku to nie to samo, ja robię tradycyjną a zajmuje mi tyle czasu co ta z proszku (może ciut dłużej) ;-)
Ale fakt czasem jak nie mam czasu i chęci to zrobię coś z proszku, ale rzadko :)
Ja muszę płacić bo chodzę prywatnie. Refundowane są badania ze skierowaniem od lekarza na nfz (bez sensu, bo należą mi się za darmo. No ale wizyta najbliższa wolna w kwietniu :/)

Sony ja to mialam tez- ale jako odczyn antyglobulinowy
Brzuszkowy temat super- bede wstawaic regularnie nasze zdjecie- zeby bylo widac jak rosniemy! i w ogole sie nie przejmuje ze mam sadelko :) i tak jestem piękna:P :D tak mówi moj mąż- a on baaaaaaardzo mądry człek jest:P

Pannacota- nie umim robic karpatki - nigdy nie robilam;/ masz przepis jakis??? moze sama zrobie bez prszku???
a rozumiem- no tak mnie to zawsze tez doprowadzalo do biualej goraczki tyle kasy mi z pensji na nfz szlo miesaic w miesiac skladki placilam..a jak chcialm isc do lekarza na fundusz to min.3 miesiace czekania...do dupy z takim czyms!

Ostatnia edycja:
Założyłam nowy temat * Nasze Brzuszki* Zapraszam.
Ja badania dopiero będę robić. Cytomegalie już przechodziłam i mam bardzo wysoki wynik, coś ponad 2 tys. ale do tego badałam Awidność CMV i mam 76,6 % więc jest ok. Toxoplazmozy nie miałam, więc się troszkę obawiam i uważam na każdym kroku. Mam te sama badania co wy i jeszcze odczyn Coombsa, widziałam że nikt o nim nie pisał.

Sonysony powiedz mi, bo od wczoraj mi lezy na wątrobie Igg mam ponad 300 czyli dodatni, a IMg mam niewiarygodny 0,751. Rozumiem, że przechodziłam chorobę, ale jak mam IMg niewiarygodny jest możliwe że mam to cholerstwo?
Awidność CMV - gdzie tego szukać - osobne badanie czy w innym znajdę?
Badań mam w 3 i trochę zrobionych i się w nich gubię :-(. Glukozę miałam i mam poniżej normy, ale lek z lab dzwonił i mówił, że u kobiet w ciąży czasami tak jest.

Co do badań to tez robię te co lekarz zleci. Na pewno prenatalne zrobię, bo przy Oli też robiłam :-).

Mykam bo mam dziś gości, ale czytam was na bierzaco. Może wieczorkiem popisze

Cześć dziewczyny:)
ale przez jedno przed południe naskrobalyscie!!!
przepraszam ale nie bede w stanie odp na wszystkie posty....

co do badań krwi

ja byłam dzis koło 10 na badaniach. Jak ostatnio pytałam sie jak odbieralabym bete o to czy trzeba byc na czczo pani powiedziała ze tylko na glukoze. Kazała nie obciążać organizmu i zjeść coś przed. Ja dzis robiła. Toxo i na kile...w przyszły poniedziałek idę zrobic glukoze,mocz i morfologie zeby wyniki były aktualne na wizycie za 2tygodnie;)

co do badań genetycznych

jezeli lekarz mnie na jakies wysle to zrobię. Tak raczej nie mam zamiaru robić dodatkowych badapiersią

karmienie piersia
Ja mam zamiar karmić z rok. Dla mnie dłuższe karmienie dziecka nie jest dobrym pomysłem. Do tego chce dziecku wprowadzić jak najszybciej stałe pokarmu i kumam zamiaru wydziwiac i karmić dziecka tylko parowkami i gotowanym kurczaczkiem. U mnie w rodzinie dzieci szybko zaczęły jeść same, zupy, ziemniaki, kaszę ,ryż itd wiec zamierzam isc sama ta droobjawów

co do mnie i moich objawow
Mi mdłości juz tak nie dokuczaja. Czuje sie dobrze. Odczuwam jak brzuszek rośnie i sie rozciąga macica;) zmęczona jestem i chętnie w lozku długo bym leżała ale słońce daje mi ogromnego kopa dobrego humoru wiec jest fajnie:)

Dziewczyny, a nie robicie badań Tsh? Na tarczycę?
Ja może jestem przeczulona, bo nie wiedziałam, że mam z nią problemy, a dowiedziałam się przy pierwszej ciąży, którą straciłam później .. najprawdopodobniej przez tarczycę :(

pietrucha ja właśnie nie dostałam póki co skierowania na badanie tarczycy ale na pewno zapytam o nią lekarza zwłaszcza, że u mnie w rodzinie babcia na nią chorowała.

Deli Awidność to osobne badanie. A jakie są u Ciebie normy labo???
We krwi występują dwie klasy przeciwciał przeciw CMV IgM i IgG. Przeciwciała IgM są wytwarzane jako pierwsza odpowiedź na zakażenie. Pojawiają się one u większości zakażonych w ciągu 1-2 tygodni od kontaktu z wirusem. Przeciwciała IgM produkowane są przez krótki okres czasu a następnie ich stężenie spada do poziomu niewykrywalnego. Czasami dodatkowo produkowane są przeciwciała IgM w wyniku reaktywacji latentnego wirusa.

Przeciwciała IgG wytwarzane są przez kilka tygodni od zakażenia i zapewniają długotrwałą ochronę. Stężenia przeciwciał IgG narastają w czasie aktywnej infekcji i następnie po ustąpieniu zakażenia i przejściu wirusa w formę latentną, stabilizują się. Już po pierwszym zakażeniu, u osoby eksponowanej na wirusa cytomegali przeciwciała IgG będą utrzymywać się we krwi do końca życia.Badanie przeciwciał IgG razem z przeciwciałami IgM pozwala na wykrycie trwającego lub przebytego zakażenia CMV.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry