reklama

Październik 2014

A ja bylam na wizycie wczoraj,jak zwykle mialam stracha przed wejsciem czy aby wszystko jest wporzadku. Wyszlam tak wsciekla ze nie pamietam kiedy bylam taka roztrzesiona. Lekarka zrobila mi zwykle badanie ginekologiczne i tyle. Zapytalam ja o usg to mi powiedziala ze nie trzeba,ze przy nastepnej wizycie. Pomijajac sam fakt ze jak dotychczas mialam tylko usg wewnetrzne. Myslalam ze teraz bede miala pierwsze usg normalnie a ta mnie odprawila z kwitkiem. Zapytalam o prenatalne to mi powiedziala ze nie widzi powodu zebym takowe miala,a wogole juz jest za pozno na prenatalne bo to 15 tydz.
Myslalam ze jak bede chodzic na nfz to bede miala chociaz za darmo ale widze ze to nie ma sensu, czlowiek zaplaci to chociaz sie czego dowie a tak to tylko cie odprawia

Zmień lekarza, ja też chodzę na NFZ i mam USG za każdym razem nawet żeby tylko sprawdzić czy serce bije. W sumie to po co Ci ta karta z przychodni?? wydaje mi się że nowemu lekarzowi wystarczy Twoja karta ciąży.

tak sie zastanawiam czy nie zaczac po woli prac ciuszkow dla malucha bo juz 4 reklamowy mi sie nazbieraly a jeszcze wyprasowac by sie przydalo wszystko

To nie za wcześnie?? jeszcze pół roku zostało. Co zrobisz później z tą falą energii w drugim trymestrze :-D :-D

Jakie witaminy łykacie w II trymestrze? ;)

Ja nic nie łykam poza kwasem foliowym. W pierwszej ciąży lekarz mi wręcz odradził bo to chemia i nie wiadomo jak z wchłanianiem. Najlepsze naturalne witaminki :-D Teraz łykam, tylko dlatego że mama mi kupiła jak jeść przez mdłości nie chciałam i dla świętego spokoju biorę (szkoda mi wyrzucić :-) )

reklama
I ja już po wizycie. Dziś 15w0d Małe ma sie dobrze, znów podwoiło rozmiar i mierzy więcej niż 10 cm. Ile dokładnie nie wiadomo, bo już sie w kadr nie mieści. Od tej pory ważne będą długość kości udowej i rozmiar główki.
Nie wiemy czy nasz chłopiec wciąż jest chłopcem, bo zacisnął nóżki i ułożył sie bokiem, a usg było szybkie, tylko żeby zobaczyć czy żyje i rośnie.
Kolejne usg za miesiąc. To już będzie POŁÓWKOWE. Macie pojęcie? Dopiero test robiłam...
Dostałam skierowanie na drugie badanie toxo, antyciala we krwi, mimo, ze mamy z mezem to samo rh i standardowy mocz i morfologie.

Gin pokazywał mi gdzie mam malenstwo usytuowane i wyobrazcie sobie, ze sięga od pepka do spojenia!!! Przykladam linijke do brzucha i patrzę gdzie to sie mieści...brzucha prawie nie mam.

Rozmawiałam z ginem o wadze, bo ani gram mi nie przybył. Powiedział, ze na razie nie robię krzywdy dziecku, ale byłoby lepiej gdybym już coś przytyla, bo potem nagle 5 kg w miesiąc może mi sie pojawić ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie doradzał jeść więcej jeśli sie nie ograniczam. Niektóre tyja po 20 tygodniu dopiero, zależy od predyspozycji genetycznych.

judy38 ehh faceci i zakupy:D Mój dzisiaj kupił ziele angielskie i w dodatku mielone w sumie rzadziej można dostać ale on oczywiście akurat takie kupił bo twierdził że jak jest napisane ziele to jest ziele a nie wiedział że jest takie i takie a mi oczywiście chodziło o bobki do mojej zalewy do rybki:D

Madzia93 ja biorę dalej z Olimpu dla przyszłych mam i ekstra lekarz przepisał mi 2x1 MagneB6;) Jedynie to dodatkowo łykam tran dla tych "cudownych" kwasów DHA ale dlatego że moja dieta uboga w ryby:) Z młodym jeszcze nie było szału ani mody na te kwasy omega 3 a ja i tak kupowałam tran:) Ja uwielbiam suplementy diety, codziennie łykam jeszcze synbiotyk na noc - ale to wynika ze starych przyzwyczajeń i muszę w końcu zapytać gina o Revalid bo mam mnóstwo opakowań kupionych a tam nie ma info odnośnie bezpieczeństwa stosowania w ciąży a moje paznokcie to się tak rozdwajają że masakra:)

rjoanka też ostatnio myślałam nad tym że jeszcze miesiąc i już półmetek ciąży;)

Rjoanka super! Ale dzidziuś już duży :-) miałaś usg po brzuchu?
Do mnie też ostatnio dotarło ze jeszcze miesiąc i będzie pół ciąży! Ten czas tak szybko leci :-) ja w środę usg mam to też będę 15t1d więc dzidziuś będzie pewnie podobnie duży do twojego Rjoanka. Cieszę się bardzo że mąż w końcu zobaczy dzidziusia. No i ciekawe czy potwierdzi się ze synek.

witam:)

Ja wizyty mam co 1,5 mies, bo w UK częściej raczej się nie robi, w bardziej zaawansowanej ciązy juz około co mies lub trzy tyg, no i jeśli wsio jest ok usg mogą być nawet tylko dwa, 12-14 tydz i połówkowe, potem zależy co się dzieje i decyduje polożna po badaniach, jeśli są jakieś problemy albo nie można np było dobrze zbadać maluszka oczywiście jest kolejne usg, w Polsce z pierwszym dzieckiem chodziłam na nfz bo miałam poleconą fajną babkę która sama mi zaproponowała żebym do niej chodziła na fundusz i nie płaciła dodatkowej kasy, usg miałam 3 plus płatne genetyczne 3d i ie uważam że to też mało, wielu lekarzy uważa że jesli nic się zlego nie dzieje częste usg również nie są dobre, tym bardziej co mies lub co 2-3 tyg. nie mówie o sytuacjach gdzie jest jakiś problem lub ciąża zagrożona.

a mnie wzięło dzisiaj na pomidorową z ryżem, wróciłam z pracy i szybko gotuje, bo zaraz wracają małż i synkiem :-)

Właśnie w necie sprawdziłam sobie wynik testu na hiv i nie wiem co za debilne laboratorium zamiast + albo - podają tylko wartość i normy! Zanim rozszyfrowalam że zdrowa jestem to się nieźle zdenerwowałam ://

reklama
marrika - ja też miałam chwile grozy, dzisiaj robiłam morfologię juniorowi, a sobie hormony, godzina 16 i dzwonią z CM. Zanim powiedzieli o co chodzi to pierwsze co pomyślałam, że któreś z nas ma takie fatalne wyniki, a okazało się, że dzwonili, żeby potwierdzić jutrzejszą wizytę - czego wcześniej nie robili:-D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry