reklama

Pępek noworodka

Rose.mart

Fanka BB :)
Jak powinien wyglądać pępek po odpadnieciu kikuta?
U mojego maleństwa położna na wizycie podwazyla kikut i ku mojemu przerazeniu okazalo sie ze ten pępek nie jest zagojiny tylko jakby pokryty taką jasną mazią/wydzieliną. Czy tak powinno byc?
Jak teraz pielęgnowac to miejsce?

reklama
reklama
Nie wiem czy Pani wie ze obecnie sugeruje sie tzw. sucha pielegnacje czyli nie "psikac" niczym!
Tak nam poradzili w szpitalu jak wychodziśmy do domu - sucha pielęgnacja. Po kilku dniach zaczęła zbierać się ropa, położna która przychodziła na wizyty, poleciła przemywać pępek kilka razy dziennie octeniseptem. Dopiero wtedy pępek zaczął się ładnie goić i odpadł.

Tak nam poradzili w szpitalu jak wychodziśmy do domu - sucha pielęgnacja. Po kilku dniach zaczęła zbierać się ropa, położna która przychodziła na wizyty, poleciła przemywać pępek kilka razy dziennie octeniseptem. Dopiero wtedy pępek zaczął się ładnie goić i odpadł.
Do nas jak przychodzila polozna to uzywala tylko gazikow nasaczonych spirytusem! Bylo to co prawda 3 lata ale octaniseptu nie uzywala. Natomiast w szpitalu zalecali sucha pielegnacje. Wiec teoria z praktyka nie ida w parze jak widac

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry