reklama

Pierwsze kroki

No,właśnie,problem z "guciami" jest taki,że kupujesz " w ciemno".Mi tez się podobały i też sie na nie napalałam strasznie,ale teraz już nie wiem,czy akurat ta część przy sródstopiu będzie dla nas ok...Niby miałam je w ręku,bo córeczka brata ma,no,ale każde dziecko ma inną nóżkę i co dla jednych będzie akurat,dla innych już nie bardzo...

reklama
My mierzyliśmy w sklepie entliczek fizycznie i były to jedyne buty które Frankowi się na luzie zakłada - ma bardzo szerokie podbicie i w innych ewidentnie go cisnęło. Chciałam kupić też koniecznie sandałki i kupiłam ecco własnie - ja osobiście bardzo buty tej firmy lubie, niestety zdarły Frankowi skórke z piętki, mimo że rozmiar był dobrze dobrany. Mam nadzieje że zimowe buciki również ecco będą ok bo chyba sie zawyje jak okaze sie że lipa...
Chodzenie w guciach idzie mu nieźle, tzn stawia całą stopę ładnie (tak twierdzi ortopeda ze ładnie) a bez butów próbuje na palcach, zobaczymy jak przy dłuzszym chodzeniu będzie bo teraz to tylko takie dreptanie.

dla zainteresowanych ;-)

dziś w tvn style był Paweł Zawitkowski i mówił o pierwszych krokach dzieciaczków. Powiedział że to całkowicie normalne że dzieci na poczatku stają na palcach (wręcz by sie dziwił gdyby było inaczej ;-) ) na poczatku dzieć balansuje, poznaje swoje ciało. natomiast jeśli takie chodzenie utrzymuje sie dłużej niż miesiąc i dziecko w ogóle nie staje na płaskiej stopce to wtedy zaleca konsultacje u ortopedy dzieciecego. Podobnie gdy jedna nóżka na paluszkach a druga płasko. Dajemy dzieciowi miesiąc a później do lekarza. I nie zakładamy broń Boże na początku bucików bo właśnie przez te pierwsze tygodnie a nawet miesiace dziecko uczy sie jak stawiać stópki, jak układać ciężar ciała i zakładając mu wtedy buty utrudniamy małym mięśniom zajęcie prawidłowej pozycji, powodujemy że dziecko będzie miało problemy ze stópkami. Mówił też o chodzikach że absolutnie nie wolno ich stosować.

A nam ortopeda powiedział ze na trawie, dywanie, piasku itd jak najbardziej boso ale jesli mamy "gołą" podłoge po której dziecko chodzi to zakładać buty, poza tym, że pilnowac jak stawia stopy to zwracać tez uwagę żeby ni krzyżował kolan tylko stawiał nogi szeroko i żeby nie siadał na piętach czy na którejś z nóg podkręconej tylko z nogami na boki szeroko, lub później po turecku. I ze jak siedzi w krzesełku np do karmienia to faktycznie stopy powinny byc podparte a nie zwisać z krzesełka. A na koniec dodał ze teraz jest z milion różnych szkół co do tego jak zajmować sie dzieckiem a wynika to głównie z tego kto przez kogo ma sponsorowane wczasy na np Seszelach i zeby sie nie przejmować tym wszsytkim tylko znaleźć specjaliste do którego ma sie zaufanie i jego radami kierować a za pana zawitkowskiego dostałam opr hehe bo oczywiście wyskoczyłam z tekstem że zawitkowski w tvn cos tam i miałam wykład ze zawitkowski nie jest lekarzem tylko rehabilitantem, że rodzice słuchają rehabilitantów a potem ortopedi musza dzieci leczyć i że on jak juz słyszy od rodziców hasło "zawitkowski" to ma ochote ich wywalic z gabinetu :)

A i mówił tez że hitem wśród lekarzy jest któryś odcinek ddtvn w którym zawitkowski uczy pierwszej pomocy w zadławieniu bo ponoć podał błędnie co należy w tej sytuacji robić i że to jest po prstu kolejna "gwiazda" wypromowana przez stacje TV a innych milion azy lepszych rehabilotantów na polskim rynku medycznym jest na pęczki.
No cóż, coś pewnie w tej promocji telewizyjnej jest, aczkwoliek ja o rehabilitacji pojęcie mam blade więc nie będę sie doszukiwać. A na temat stópek i butów jednak zaufam ortopedzie :)

Ostatnia edycja:
wiesz loliszka pewnie masz racje, ja nie oceniam tego co proponuje Zawitkowski bo zwyczajnie nie mam żadnej wiedzy na ten temat więc wszystkiego próbuje na oko. Możliwe że prawdą jest że to tylko "moda na Zawitkowskiego" ale jakby na to nie patrzeć tą popularność skądś musiał wziąć, myśle że wiele z jego rad musiało odnieść pozytywny skutek bo inaczej ludzie tak pozytywnie by sie o nim nie wyrażali ;-)
ja dostałam od mojej położnej na CD taki program "co nieco o.."i tam Zawitkowski mówi o tym jak przewijać, kąpać, przebierać, nosić, karmić noworodka i młodsze niemowle i przyznaje że bardzo mi to pomogło :tak: tak więc jak dla mnie facet ma pojęcie o czym mówi, ale wiadomo, że nie jest na pewno alfą i omegą we wszystkich dziedzinach ;-) żałuje że nie mam możliwości skonsultowania sie z ortopedą, u nas czeka sie na to ponad rok :/ czad. bedziemy próbowac prywatnie...

Rok na NFZ? Alicja rany boskie....jakaś masakra.
Ostatnio byłam jak Oliwka skończyła pół roku, kazał nam przyjść w sierpniu i od razu się zapisałam więc w tym m-cu Nas czeka wizyta, sama jestem jej ciekawa. Pewnie prywatnie bym poszła, gdybym miała tyle czekać.

Ostatnia edycja:
Ale ja go nie krytykuje bo jak napisałam pojęcia o rehabilitacji nie mam, mówie tylko ze dostałam opieprz od ortopedy jak o nim wspomniałam bo on mówi że ma sporo pacjentów chowanych na radach pana Z i nie tylko on bo mówi że w środowisku rady pana Z są dobrze znane. Ja osobiście Zawitkowskiego oglądać i słuchać lubie ale zakładam że byc może jest to chwilowa telewizyjna moda. Mi ortopeda powiedział jedną ważną rzecz - zdrowych dzieci sie nie rehabilituje a wychowuje zgodnie z intuicją matki i stosowanie pewnych rad i wskazówek specjalistów jako środków zapobiegawczych może w pewnym okresie życia narobić więcej szkody niż pożytku. Dodałe że rehabilitanci maja owszem dużą wiedzę przede wszystkim na temat narzadu ruchu ale mimo wszytsko nie taka jak lekarze i że kazde dziecko powinno być ocenione indywisualnie czy chodzi prawidłowo, czy potrzebuje butów, jeśli tak to jakich itd. Ja w sumie nie chciałam do ortopedy iść ale niektóre z Was pisały ze sie wybieraja wiec i ja poszłam, w sumie dobrze o tyle że mam pewność że Franek chodzi prawidłowo, że ma zdrowe stawy, stopy itd.

reklama
Elwirka no niestety tak miałam w ptk myślałam ze to jakiś żart, pierwsze usg bioderek a oni mi mówią ze za 7 mieś, a "normalna" wizyta to ponad rok :szok: zobaczymy teraz jak tu gdzie teraz jesteśmy. mam jeszcze namiary na pryw w ptk więc jak tu sie nic nie ruszy to umówimy sie pewnie z tamtym, czekasz tydzień, max dwa i masz wizyte :]

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry