reklama

Pierwsze kroki

Elusia moja też stawała na paluszkach, teraz też zdarza się, ale już częściej stoi na całej stopie i tak jak Pudzianek Natolin chodzi przy meblach, stole, fotelach, kaloryferach, drzwiach po prostu wszędzie, puszcza się raz na jakiś czas i po chwili siada na swoje 4 literki.

reklama
u nas tez zaczyna sie chodzenie przy meblach. Boczkiem:)
Ja chcialam ostatnio kupic buciki, ale Maura ma za mala stopke na takie porzadne do chodzenia. Zaczynaja sie od rozmiaru 18-19, a ona dopiero 16 ma. Pierwsze buciki dostanie wiec na jesien-zime. Jak juz zacznie sama chodzic. Na dworze staram sie jej nieumozliwiac chodzenia, a w domku na boso:)

no własnie tak jest z tymi rozmiarami,ja się bardzo cieszę bo jak pojechaliśmy do tego sklepu to trafiliśmy na fajna panią która dokładnie wypytała mnie co mały juz potrafi robić i czy buciki juz trzeba na pewno kupić,wymierzyła dokladnie stopkę,dobrała nr,pokazała mi jak ubierać i tak oto mamy pierwsze buciki nr 19:-)

Renata , a jakie macie buciki? możesz je polecić?ja też mam zamiar kupić , ale sama niewiem jakie:confused:
Dziś wypowiadał się w tv ortopeda, i mówił , że nie zaleca się trzymać dziecka w chodziku , że jeśli już to do max 30min, i najlepsze dla dziecka są bose stopki, a podłoże to trawka, piasek
No i zwrócił uwagę, by korygować postawę w jakiej dziecko siedzi ,tzn. aby siedziało z wyprostowanymi nóżkami albo lekko zgiętymi stopami do siebie, a nie siadało np na nodze pośladkiem, czy też z jedną nogą zgiętą do tyłu:szok: a moja czasem sobie tak siadała. To chyba tyle, jak sobie przypomnę coś jeszcze to dopisze.

Elusia moj tez siada w tak roznych pozycjach,ze tylko smiac sie chce ale ja nie widze w tym niczego zlego.Butow narazie nie mamy, bo poki jest cieplo ,to boso ile sie da:-).Jeszcze sie nachodzi w butach

a no takie mamy:-)

DSC02927.jpgDSC02928.jpg

ja tez wolalabym boso ale naogladalam się jak u mojej szwagierki mala boso caly czas i pierwsze buty to byly niestety już buty ortopedyczne:-(

ja na cały dzien nie ubieram,jak jetseśmy na ogrodzie na trawie to bosak,jak w domu jest czworakowanie i wiem że jak tylko sie znajdzie jakaś podpórka to zaraz jest wstawanie to wtedy w butach żeby ładnie uczyl sie stópki stawiać.

Ostatnia edycja:
Renatka no to nieciekawie z tą córką szwagierki, nam dziś rehabilitantka zaproponowała, że za miesiąc możemy śmiało skonsultować się z ortopedą, żeby zobaczył małą , jak aczyna okres pionizacji i stawia pierwsze kroki.
Tylko chyba będziemy musiały prywatnie, bo z tego co pisała Ladygab na ogólnym, to się bardzoooo długo czeka:tak:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry