reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

    Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

reklama
My z mężem zdecydowaliśmy zrobić urodzinki małego w lokalu. Mamy sprawdzone miejsce. Ale tort zrobimy sami. I tu naszym faworytem są świnki:)
 
biszkopt z galarektką!!!
gdzieś mam przepis na tort dla alergika, ale to juz nie dzisiaj, jutro sie postaram (jakby nie to mnie molestuj)

mmam taki pomysl na polewę - a jakby tak zrobić polewę z białej czekolady i dodać barwnik? myslicie, ze to by wyszlo??
No to ja bardzo poprosze ten przepis w wolnej chwili... ;)
 
Zrobilam tort probny, wyszedl pyszny, oczywiscie nie przybieralam, bo to byl taki z pol porcji dla nas na spr. czy dwie masy do siebie pasuja. Biszkopt pieklam z przepisu Eweliny, dalam mniej cukru (200g) i wyszedl super, ale ja zawsze daje mniej cukru.
Jedna mase robilam rafaello (bita smietana, biala czekolada, wiorki) a druga brzoskwiniowa (brzoskwinie z puszki z dodatkiem cytryny), zeby ciasto nie wyszlo za mdle:) no i tak bede robic na urodzinki, nie wiem jeszcze czy na wierzch pojdzie bita smietana, czy masa rafaello, nie wiem w jakiej formie bede piec biszkopt.
Jakby ktos chcial przepisy na mase ktoras to piszcie i wstawie jak bede miala chwile:)
 
Wiolonczelistka :D:D:D:D wrzucaj wrzucaj bo ja wlasnie nie wiem jak przekladac:-) a pomysl na ubranie mam ale niech pozostanie niespodzianką bo nie chce zapeszać :-)
 
Specjalnie dla was:

Masa Kokosowa
2 biale czekolady
2 smietany kremowki 30% (po 250g)
2 sniezki w proszku
ok. 1 op. wiorek kokosowych
1,5 lyzeczki zelatyny (rozpuscic w 2 lyzkach goracej wody)

Czekolady rozpuscic w niwielkiej ilosci wody, dodac 1 kremowke - zmiksowac. Druga kremowke ubic z 2 sniezkami. Masy polaczyc, dodac rozpuszczona zelatyne i 1 p. wiorek, opcjonalnie troche alkoholu, wymieszac.


Masa brzoskwiniowa
1 Puszka brzoskwin
1 budyn smietankowy/ brzoskwiniowy
1/4 szkl soku z cytryny
Skorka starta z 1 cytryny (mozna z pol jesli chcecie mniej goryczy:)

Broskwinie odcedzamy i kroimy na dosc drobna kostke.
2/3 syropu z pokrojonymi owocami gotujemy w sredniej wielkosci garnuszku.
1/3 syropu z sokiem z cytryny i skorka cytrynowa laczymy z proszkiem budyniowym (trzeba dobrze wymieszac zeby nie bylo grudek!). Kiedy syrop zacznie wrzec dolewamy budyn i gotujemy jeszcze chwile ciagle mieszajac do uzyskania konsystencji gestego kisielu. Zostawiamy do ostudzenia.


Ja robilam biszkopt nasaczony ponczem (szklanka slabej herbaty, lyzka cukru, 2 lyzki soku z cytryny, mozna dodac troche alkoholu) i przekladalam tymi dwiema masami - torcik probny wyszedl super. Tort chce udekorowac czekoladkami kupionymi Rafaello i kupionymi ozdobami - moze jakies koraliki itp. duzy wybor w sklepach. A pierwsze ur. dla kolezanek chce zrobic juz w ten weekend, jeszcze jutro obdzwonie, bo kobitki pracuja:) a drugie ''pierwsze urodziny'' dopiero jak przyleca mama i tesc, czyli ok. 9.10.
No i jutro musze isc wybrac ozdoby do tortu:) bo czasu malo a w piatek bede pewnie juz piec:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Pianistka a jakie te czekoaldy białe ??jakiej firmy?jakieśkonkretne czy obojętne? no i jaka śmietana bo to już musi być domyslam się jakaś dobra co ? to ja w week zrobię tez próbny :-))))))
 
Do góry