reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

Wstepny plan mamy taki:
21.11.10 (TYDZIEŃ PO URODZINKACH) ;
13:00 - obiad - pewnie skończy sie na rosole i nogach z indyka w ziołach z kluchami i jakąś surówką(hmm)
15:00 - kawa i tort (w końcu zamawiam u takiej babki)
17:00 - wszyscy jedziemy na pl msze w intencji Soni - niestety wcześniej nie ma no ale trudno
19:00 - kolacja - babcia się zaoferowała ze zrobi leczo - mniammm :)

Łącznie 12os dorosłych +dwójka maluchów

reklama
Tort prosty:
nasączałam sokiem z puszki, ananas bądź brzoskwinki
przekładałam następująco : np. krem tiramissu do tego ananasy z puszki, w środek ananasów np. porzeczki, aby przełamać słodycz, druga warstwa to bita śmietana ( śmietana do ubicia z cukrem pudrem ) na to brzoskwinki albo wcześniej była wersja z nutellą , na wierzch bita śmietana i ozdoby wg uznania - np. na roczek Hanki był ułożony napis z czekoladowych literek.
Nie wiem jakie będzie menu bo jeszcze nie wiemy, gdzie będziemy ;)

anawawka prosimy daj przepis na krem :) jak na "beztalencie" wyszedł Ci ładny tort :)
gieoska u nas w zaleznosci od kasy- albo robimy w restauracji mała kolacje dla rodziny i nastepnego dnia w domu małe kinder party, albo zapraszamy rodzinke do nas na kawe i ciasto , a nastepnego dnia dziecaczki. Mamy małe mieszkanko i nie mam gdzie 15 osob posadzic- a to takie minimum u nas.

mysle , ze pieczone kurczaki, kotleciki mielone z pieczarkami i serem , wedliny , pomidorki , ogórkisałatki - to taki standard i chyba najlepiej sie sprawdza
o zaintrygowąłś mnie! poproszę przepis :D

Banana szukam posty tym co pisalas jak robic listki na tort przypomnisz ? ;/
rozpuscic czekolade w mikrofali 30 sek-1min, posmarowac listek od spodu (listek musi miec wyraznie zaznaczone zylki), zostawic do zastygniecia w temp pokojowej. nie wkladac do lodowki, po wyjeciu bedzie sie skraplac na nim para. powinno byc gotowe po ok 1h, delikatnie sciagnac zielony listek

rozpuscic czekolade w mikrofali 30 sek-1min, posmarowac listek od spodu (listek musi miec wyraznie zaznaczone zylki), zostawic do zastygniecia w temp pokojowej. nie wkladac do lodowki, po wyjeciu bedzie sie skraplac na nim para. powinno byc gotowe po ok 1h, delikatnie sciagnac zielony listek
ale to tak tylko z 1 strony się ten listek smaruje?

tak, od spodu, tak na ok 2mm grubosci, i jak czekolada zastygnie to sciagasz zielony, a te zylki sie tak fajnie odbijaja w czekoladzie

POTRZEBUJĘ POMOCY, BŁAGAM!!!

Ponieważ w sobotę zapraszam na urodzinową kawę na godz 16 to wypada zrobić kolację. Zaprosiłabym na 12, ale wszyscy pracują, mój A kończy zresztą też pracę o 14.
No i o ile ciasta mam ustawione, to mam problem z tą kolacją.
Nie chcę robić jej jakiejś wystawnej, ale coś na stół chcę położyć.

Na razie menu przedstawia się tak:

1. 2 sałatki, jedna gyros, druga jakaś inna , to się wymyśli,
2. bigos
3. pieczone w rękawie udka kurczaka (jak doprawić żeby były pycha?)
4. jeszcze jedno danie - POMÓŻCIE, żeby to było jakieś mięcho na ciepło, ale bez potzreby podawania ziemniaków czy frytek
5. jajka na twardo z majonezem (bez nich nie ma imprezy :d )
6. wędliny, sery, pomidory i ogórki w plasterkach, chleb
7. co myślicie o rosole lub barszczu do popicia?

Osób będzie ok. 20 ( w tym dzieci). Ile tych pałek z udkami kupić żeby starczyło? A ryby?

Rzućcie jakieś pomysły, pierwszy raz w życiu kolację robię.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Moje menu na urodzinki

TORT - własnej produkcji ;-)
śledziki salsa
sałatka kukurydzianka ( inna)
rosołek ( uniwersalnie)
podudzia z kurczaka ala kfc pieczone ( ziemnaczki sałatka,pomidor, ogórki..)
lody z bitą smietaną

i tyleeeeeeee z jedzenia :D

tesciowa ma przyjechac ze swoim tortem z niedziele i jakimis ciachami i Bóg wie co tam jeszcze znając ja i prababcię

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry