reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

    Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Pierwsze Urodzinki Naszych Pociech :)

reklama
ten lukier to jak plastelina i ona jest zimna ale z bita smietana "gryzie sie" bo to nie jest polewa zwykla tylko ja mowie o tych co lepi sie figurke i jak walkujesz to okrywasz tort i masz gladka mase Gosia sie pytala bodajze jak to sie robi wlasnie

Acha, no chyba ze.
I jak ci wyszlo ciacho? Zsiadl sie juz krem? Pewnie dopiero jutro bedzie dobre:)


A ja sie dzis wkur.... na maxa, mialam plan piec sernik (na niedziele na urodzinki) a jutro tylko tort i salatke robic i caly plan poszedl do d...Kupilam do sernika wszystko oprocz 2 budyni, jeden sie w domu znalazl (bo kupilam do tortu) ale drugiego brak i nic nie upieklam. Dobrze tylko, ze najpierw nasmarowalam blache sama i zaczelam wyciagac wszystkie produkty - dopiero by mnie nerwy wziely jakbym zrobila ciasto i zobaczyla ze nie moge zrobic masy, a to sie razem piecze, musialabym wywalic wszystko:( no ale nic i sernik bedzie jutro i tort.
 
No do jutra czekam z kreme :D

Pianistka a powiedz mi przed nałozeniem go na biszkopt w lodowce musi stac?? a no i jedna warstaw ta z czekoalda taka klarowana jest ? a druga sztywna piana?? bo cos mi w trakcie niepodobało ale efekt koncowy jest ok :) ciekawe czy zesztywnieje na tyle ile bym chciala :)
 
No do jutra czekam z kreme :D

Pianistka a powiedz mi przed nałozeniem go na biszkopt w lodowce musi stac?? a no i jedna warstaw ta z czekoalda taka klarowana jest ? a druga sztywna piana?? bo cos mi w trakcie niepodobało ale efekt koncowy jest ok :) ciekawe czy zesztywnieje na tyle ile bym chciala :)

Kasiu, ubijasz kremowke ze sniezkami i wychodzi sztywny krem. Oddzielnie czekolade rozpuszczona z druga kremowka i wychodzi taka rzadsza masa. I miksujesz dalej (mikserem) ta sztywna mase, wlewajac do niej po malu ta rzadsza tak, ze wyjdzie jednolita srednio-gesta masa - no i tu jak dasz wiecej wiorek to wyjdzie masa bardziej zbita, twardsza a jak mniej wiorek to delikatniejsza.
Mase sie naklada po zrobieniu od razu na biszkopt i dopiero do lodowki.
 
Kasiu, ubijasz kremowke ze sniezkami i wychodzi sztywny krem. Oddzielnie czekolade rozpuszczona z druga kremowka i wychodzi taka rzadsza masa. I miksujesz dalej (mikserem) ta sztywna mase, wlewajac do niej po malu ta rzadsza tak, ze wyjdzie jednolita srednio-gesta masa - no i tu jak dasz wiecej wiorek to wyjdzie masa bardziej zbita, twardsza a jak mniej wiorek to delikatniejsza.
Mase sie naklada po zrobieniu od razu na biszkopt i dopiero do lodowki.
Obudziłam sie i co zrobilam odrazu ?? :d Lecialam do lodowki zobaczyc jak krem ... nie jadłam jeszcze ale taki SZTYWNIEJSZY jest :) podoba mi sie konsystencja tego kremu ze jak poleje góre to on "zlewa sie" i nie widac pociagnieć łyzka :) zobacze jak w smaku i na ten decydowac sie bede :)
 
Kasia a jeżeli się chce tego lukieru plastycznego użyć to masa nie może być w ogóle na bazie śmietany?? czy to chodzi o sama bitą śmietanę??
jak bym zrobiła masę kokosowa pianistki i na to lukier plastyczny to będzie ok czy nie będzie ok:-)
 
reklama
Kasia a jeżeli się chce tego lukieru plastycznego użyć to masa nie może być w ogóle na bazie śmietany?? czy to chodzi o sama bitą śmietanę??
jak bym zrobiła masę kokosowa pianistki i na to lukier plastyczny to będzie ok czy nie będzie ok:-)
no krem musi byc na maśle ... a co sie stanie z lukrem na bitej smietanie nie wiem chyba bedzie sie rozpuszczac ;/

chcialam wczoraj zobaczyc i zorbic ten lukier ale glukozy nie mialam :(

mozna zrobic np troche kremu na maśle zeby góre wysmarowac tu znalazlam przepis

http://www.wielkiezarcie.com/recipe7979.html i mozna zrobic porcje 1/2 badz 1/4 :D zeby tylko wysmarowac góre i boki :)

albo do próbnego zobaczyc ja nie zdaze juz bo pewnie dzis pochłoniemy go a glukozy nie zdaze kupic :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry