reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

PILNE chore Dziecko

Tygrysek1985

Fanka BB :)
Moja Córka dostała dzisiaj ospę. Mąż pracuje na umowę o pracę, ja na zasadzie umowy aktywizacyjnej. Nie wiemy kto ma być z dzieckiem żeby wyszło to nas korzystniej finansowo.

1.Jeżeli mąż weźmie chorobowe na dziecko to ile będzie je miał płatne i po jakim czasie będzie ono wypłacone?

2.Ja będę miała opłaconą dopiero trzecią składkę chorobową 15ego stycznia. Czy po 15tym będę mogła wziąść chorobowe na dziecko? Czy może już mogę?

reklama
Moja Córka dostała dzisiaj ospę. Mąż pracuje na umowę o pracę, ja na zasadzie umowy aktywizacyjnej. Nie wiemy kto ma być z dzieckiem żeby wyszło to nas korzystniej finansowo.
Zatem głównym elementem jest tu porównanie płac, a tych nie znam.

1.Jeżeli mąż weźmie chorobowe na dziecko to ile będzie je miał płatne i po jakim czasie będzie ono wypłacone?
80%, wypłacane z pensją za dany miesiąc, w roku można być na zwolnieniu na dziecko do 60 dni.
2.Ja będę miała opłaconą dopiero trzecią składkę chorobową 15ego stycznia. Czy po 15tym będę mogła wziąść chorobowe na dziecko? Czy może już mogę?
Ważne od kiedy jest Pani ubezpieczona a nie moment opłacenia skłądki. Nabywa Pani prawo do zasiłku chorobowego po upływie 90 dni od dnia objęcia ubezpieczeniem (czyli zapewne od momentu rozpoczącia zlecenia).

zlecenie rozpoczelam 1 listopada, czyli jeszcze nie moge? A na kogo pisze sie w takim przypadku chorobowe na zus czy na rodzicow mojej podopiecznej? I kto za nie placi zus czy rodzic oraz kto zaplaci mezowi za l4 pracodawca czy zus

zlecenie rozpoczelam 1 listopada, czyli jeszcze nie moge?
Może Pani pójść na L4, ale nie będzie ono płatne.

A na kogo pisze sie w takim przypadku chorobowe na zus czy na rodzicow mojej podopiecznej?
W jakim "takim przypadku"? Jesli ma Pani na myśli chorobę dziecka, w zwolnieniu są dane osoby korzystającej ze zwolnienia i pracodawcy.

I kto za nie placi zus czy rodzic
Za co płaci?

oraz kto zaplaci mezowi za l4 pracodawca czy zus
Mąż dostanie zasiłek z pensją, pracodawca rozliczy sobie to potem z zus.

Jezli ja bede szla na zwolnienie lekarskie to na druku l4 maja byc wpisane moje dane i rodzicow mojej podopiecznej z ktorymi mam podpisana umowe aktywizacyjna?

Rozumiem, ze teraz bedzie bezplatne, ale po uplywie 3 miesiecy od zawarcia umowy aktywizacyjnej, kto zaplaci mi za pobytna l4, rodzice z ktorymi mam podpisana umowe czy zus?

Do góry