Sposoby na kolkę - wypróbowałam sporo, więc się podzielę, chociaż jak wiadomo na każde dziecko działa coś innego.
Kołysanie, chusta itp. - to wiadomo - każdy ma swój patent na uspokojenie. Ja wymienię preparaty, które stosowałam, oczywiście każdy osobno, żeby zaobserwować efekt terapeutyczny.
1.
Sab simplex - kropelki, które rzeczywiście mu pomagają. Zdarza mu się pomarudzić, ale szybko zasypia. Niestety szybko się zużywają i trzeba to wziąć pod uwagę, bo można się obudzić z ręką w nocniku (jak ja-właśnie oczekujemy dostawy;-) )
2.
Plantex - herbatka bardzo lubiana przez Cypriana, działa na niego uspokajająco, ale na krótko niestety..
3.
Infacol - jako zamiennik sab simplexu, stosowałam jak się skończył ten pierwszy. Na pocz. działał, ale po kilku dniach kolki wróciły (czytałam, że organizm może się do tego preparatu przyzwyczaić...)
4.
Gripe Water - hmmm, sama nie wiem, niby był spokojniejszy, ale atak kolki się pojawił, może był nieco łagodniejszy.
NA mojego synka najlepiej działa sab simplex, klepanie w pupę i leżenie na golasa