reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

POMOC...Roczne dziecko chce jeść tylko pierś... POMOCY

Tez mamy to samo, synek skończył rok i tylko cyc i cyc, jak próbuje czegokolwiek innego to wszystko bleee :( wyniki mamy słabe, niestety mamy anemię (otrzymaliśmy od pediatry witaminy na ubytek zelaza) nie wiem jak sobie poradzić z karmieniem.. maly idzie do zlobka za tydzień a my jeszcze nie odstawiliśmy od piersi (chciałam karmić wieczorami, bo wiem ze w żłobku bedzie ciesko). Nie wiem jak Wy ale mam poczucie bezsilności, poczucia ze robie cos zlego a przecież cały czas podsuwam mu jedzenie pod nosem... :(

reklama
Tez mamy to samo, synek skończył rok i tylko cyc i cyc, jak próbuje czegokolwiek innego to wszystko bleee :( wyniki mamy słabe, niestety mamy anemię (otrzymaliśmy od pediatry witaminy na ubytek zelaza) nie wiem jak sobie poradzić z karmieniem.. maly idzie do zlobka za tydzień a my jeszcze nie odstawiliśmy od piersi (chciałam karmić wieczorami, bo wiem ze w żłobku bedzie ciesko). Nie wiem jak Wy ale mam poczucie bezsilności, poczucia ze robie cos zlego a przecież cały czas podsuwam mu jedzenie pod nosem... :(
A ty chcesz odstawić?

Edit: Zapytałam, ponieważ wcale nie musisz odstawiać, jeśli nie chcesz @eluz94 .Moje dziecko po roku (i później po 2 latach) zamieniło sie pod wieloma względami w noworodka. Również z karmieniem. Tez poszlo do żłobka (mialo rok i 2 mies) nie robiłam nic szczególnego, nie redukowalam karmień. Same sie zredukowaly, tak jak niżej napisala @Cookie_ . Nie ma mamy = nie ma mleka.
Po zlobku dziecko "odrabialo", w ten sposob tez odreagowywalo zlobek.

Powiem ci jeszcze, ze zarówno dziecko, które samo sie odstawi ok roku, a także to, ktore po roku zamienia sie w wiszącego na cycu jest normalne, a to wszystko z czasem sie zmienia i mija.

Ostatnia edycja:
Dziecko w żłobku najpewniej poradzi sobie bez piersi. Też martwiłam się o to wracając do pracy gdy córka miała 14 mies. Wytrzymywała bez piersi i zjadała to co było w domu zamiast. Nie mam mamy nie ma mleka. ( Od małego nie tolerowała butelek czy mleka w bidonie). Jak wracałam dostawała pierś.
Obawiałam się, że nie będzie nic innego chciała jeść a okazało się że fajnie sobie radzi i zjada to co miała przygotowywane i zostawiane w domu.
Jeśli nie musisz nie rezygnuje z piersi w momencie wprowadzenia żłobka. To i tak nowa,stresująca sytuacja zarówno dla Ciebie jak i dziecka. Ona po powrocie da mu poczucie stabilności. Z czasem jak oswoić się że żłobkiem, jeśli chcesz, możesz spróbować odstawić. Piersi też na nowo dostosują się z przerwami w laktacji. Osobiście przed powrotem do pracy ograniczałam trochę dzienne karmienia.
Syn jako wcześniak też miał często problemy z żelazem. Czasami to się przytrafia i dzięki lekom wyjdziecie na prostą.

Dziecko w żłobku najpewniej poradzi sobie bez piersi. Też martwiłam się o to wracając do pracy gdy córka miała 14 mies. Wytrzymywała bez piersi i zjadała to co było w domu zamiast. Nie mam mamy nie ma mleka. ( Od małego nie tolerowała butelek czy mleka w bidonie). Jak wracałam dostawała pierś.
Obawiałam się, że nie będzie nic innego chciała jeść a okazało się że fajnie sobie radzi i zjada to co miała przygotowywane i zostawiane w domu.
Jeśli nie musisz nie rezygnuje z piersi w momencie wprowadzenia żłobka. To i tak nowa,stresująca sytuacja zarówno dla Ciebie jak i dziecka. Ona po powrocie da mu poczucie stabilności. Z czasem jak oswoić się że żłobkiem, jeśli chcesz, możesz spróbować odstawić. Piersi też na nowo dostosują się z przerwami w laktacji. Osobiście przed powrotem do pracy ograniczałam trochę dzienne karmienia.
Syn jako wcześniak też miał często problemy z żelazem. Czasami to się przytrafia i dzięki lekom wyjdziecie na prostą.

A z ciekawości, ile karmień +/- wypadało Ci w ciągu dnia w momencie wprowadzenia do żłobka a Twojego powrotu do pracy?

A z ciekawości, ile karmień +/- wypadało Ci w ciągu dnia w momencie wprowadzenia do żłobka a Twojego powrotu do pracy?
Córka nie chodziła do żłobka a zostawała w domu. Karmiłam ją z rana przed wyjściem, później po powrocie do domu w okolicy 15.30, po kolacji przed zaśnięciem i w nocy. Wychodzimy więc jakieś 4 karmienia. Miała później etap regresu snu, że w nocy wstawała na karmienie dosłownie co 2h 🫣 więc karmień było sporo, póki znów wszystko nie wróciło do normy

Do góry