reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Porady prawne, społeczne i inne... dla Mamuś i nie tylko...

Gorące informacje z ZUS i poprawki:
1) chorobowe można dostać po 180 dniach prowadzenia działalności (opłacania regularnego składek bez dnia spóźnienia) ale w kwocie 30% od (899pln teraz) czyli 269,70pln
2) na macierzyński nie trzeba czekać, jest od razu przyznawany, ale taka sama kwota jak chorobowe
3) najgorsza informacja :-[ podane przeze mnie inf dot długości macierzyńskiego to tylko planowane poprawki do sejmu, niestety jeszcze nie przyjęte, ale moze na dniach :(...
4) macierzyńskie więc trwa 112 dni na 1dziecie, na drugie dziecie 126 dni... :D
Sorki za błędne informacje, ale poprawiam się tak szybko jak się da ;D

reklama
Hej luckymama może do naszego rozwiązania to się zmienni :laugh:, pamiętacie jak szybko było z becikowym, musimy być dobrej myśli :laugh:

Oby czekam z niecierpliwością :laugh: :laugh:
I dzieki za wyrozumiałość co do błędów (troche się obawiałam grzmotów...) ;)

ja już urodziłam miałam umowę tylko do dnia porodu teraz jestem na macierzyńskim czy jest jakiś sposób aby przysługiwał mi urlop wychowawczy abym mogła ostać zasiłek

Z tego co wiem niestety nie. Przysługuje Ci beata8422 macierzyński, a potem możesz się postarać o zasiłek. Zapytaj u siebie w UM jaki i ile. :)

Słuchajcie a jak to jest,bo ja jestem ubezpieczona w PZU indywidualnie wiec płace skladki raz na rok...czy wtedy coś wypłacają jak maluch przyjdzie na świat?czy o to trzeba spytać panią od ubezpieczenia?Dzięki za odpowiedz.

BeTi32 musisz sprawdzić w ogólnych warunkach ubezpieczenia ponieważ każda polisa jest inna i dotyczy różnych rzeczy albo spytaj osobę która Cię ubezpieczała ;D

Lucymama dzięki, że nas tu oświecasz, a wiesz może jaką skłądkę musiałabym płacić jeśli poszłabym na chorobowe w ciąży? Coś mi świta, że zdrowotne, ale nie jestem pewna. W takim wypadku prowadząc działalność musiałabym opłacać ok. 170zł zdrowotnego, w zamian zus wypłaci mi te niecałe 270 zł chorobowego, suma sumarum 100zł do przodu. Zgadza się?

reklama
Do góry