reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród siłami natury, sposoby łagodzenia bólu, porady i ciekawostki :)

Ja własnie na poprzedniej wizycie mialam pobrany ten wymaz, wynikow nie odebralam jeszcze. wszystko inne mialam wczesniej.

No taki poród musi być super:)
wiecie czy jest płatny i ile? i ewentualnie gdzie w wawie mozna tak rodzic?

tez wlasnie slyszalam ze cala ciąża musi przebywac bez zadnych komplikacji...

reklama
cornelka podobno te porody w wodzie to fantastyczna sprawa. tylko trzeba byc zdecydowanym i miec zaufanie do poloznej, bo w takiej wannie to znieczulenie odpada, raczej. ale pewna nie jestem. tak czy siak woda sama łagodzi ból. ja jeszcze nie rozmawiałam z położną, ale na pewno o to podpytam.

U mnie w szpitalu i tak znieczulenie odpada, tzn. niby jest, ale nie ma ;-) brak anestezjologów, jest ponoć 2, ale mają do "obskoczenia" ileś tam bloków i praktycznie szansa na znieczulenie tylko przy cc :-p

GBS czyli paciorkowiec? Jeszcze wymazu nie robiłam, ale poprzednio nie miałam, więc jest szansa, że i tym razem będzie czysto. To może jest jeszcze nadzieja :)

Tak, chodzi o paciorkowca, ja mam wynik w przyszłym tyg.

Mala.di u mnie bezpłatnie, ale nie masz gwarancji, ze na pewno tak to się odbędzie. Wszystko zależy od liczby porodów w danej chwili i dostępności położnych. No chyba, że ma się wykupioną własna położną i wanna nie jest zajęta ( jest tylko jedna ).
Nie wiem jak w Wawie :-p

Ostatnia edycja:
to i tak niedużo był płatny. w kazdym razie jakies 3 razy mniej od zzo :p
jak mi sie na usg mała odwróci to musze koniecznie sie podowiadywac:) no i spytac w ogole lekarki czy jak cos to sie kwalifikuje..

Ewa nie chcę Cię zmartwić, ale chyba na Ujastku jest tylko jedna położna, która ma uprawnienia i odbiera porody DO wody (to co innego niż poród W wodzie). Jak nie trafisz na jej dyżur, to choćbyś nawet czysta historia Ci nie pomoże ;-).
My zaraz po porodzie stwierdziliśmy, że nigdy więcej takich nerwów i strachu. Na drugi dzień jak już Lusia była z nami i wiadomo już było, że wszystko z nią OK to szybko zmieniliśmy zdanie. :-)

Porod w wodzie jest z zasady naturalny i znieczulenia sie nie dostaje (tak przynajmniej tutaj jest). Ja mialam tylko gaz ale i tak polecam, bo woda lagodzi bol, rozluznia miesnie i skore, przyspiesza rozwarcie i najczesciej kobieta nie popeka no i ja to akurat potwierdzam. Tego gazu mialam tyle ile chcialam, nawet mi butle zmieniali bo sie w trakcie skonczyl:-) I tak jak dziewczyny pisza ciaza musi od poczatku przebiegac bez zadnych komplikacji, no i u mnie to jest bezplatne. Acha, basen porodowy jest odpowiednio wyprofilowany wiec rodzaca moze sobie przybierac rozne pozycje, w ktorych najlepiej jej sie znosi skurcze. Mozna siedziec, lezec, kleczec, kucac, miejsca jest duzo wiec generanie "plywa sie" jak sie chce:tak: Moim zdaniem to jest wlasnie fajne, bo mi sie lepiej znosilo skurcze "w ruchu" ze tak powiem. W kazdej chwili jesli kobieta stwierdzi, ze jednak chce znieczulenie to z basenu sie moze wyskoczyc na lozko. Ja tym razem tez tak zamierzam rodzic i poki co nie mam zadnych przeciwwskazan i oby tak zostalo:tak:

Buu... Też bym tak chciała...
Z tego, co wiem, to na Ujastku jest wanna, a to chyba jednak faktycznie nie to samo :/
No nic, zostaje prysznic - może nie rozwalę kabiny :D

bajkowy poród normalnie :-D z tego co slyszalam ten gaz to w ogole w kilku szpitalach na całą polske jest... a zeby jeszcze znalezc taki z tym i z wanną, to nie wiem czy to mozliwe

gdybym mogla miec taki poród, to robilabym wszystko zeby mała sie obrocila głowka w dol...

Thinka czyli Lusię rodziłaś w wodzie? Mogłabyś opisać jak to się po kolei odbywało?

LeRemi ale coś ci pomagał ten gaz? Bo słyszałam, że to tylko na psychikę działa, a bóle są takie same jak bez gazu? :-D

Mala.di posprawdzaj więc sobie szpitale, w Warszawie na pewno gdzieś jest dostępne i to i to :tak:

U mnie z gazem jest tak, że jest dostępny, chyba że się skończy butla :-D

A jakieś za/przeciw rodzeniu w wannie? Bo dopiero zagłębiam się w temat, do dzisiaj nawet mi przez myśl nei przeszła taka forma porodu.

reklama
Cornelka ten gaz sie wdycha tylko na skurczu,glebokimi wdechami, i faktycznie moze ma to tez na celu skupienie uwagi na oddychaniu a nie na bolu,ale ja i tak jak na jakims haju sie czulam,leciutko i jakby obok:D Ale pare skurczy bylo bez gazu jak zmieniali butle a bol i tak byl znosny,juz chyba przez samo dzialanie wody.

Do góry