reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród siłami natury, sposoby łagodzenia bólu, porady i ciekawostki :)

mala.di mi na szkole rodzenia mówili że w warszawie jest jeden szpital w kótrym odbierane są porody w wodzie. Tylko sobie nie mogę przypomniec który:-(

reklama
Przeleciałam tak na szybko ten temat i widzę, że jest zainteresowanie porodem w wodzie... ewa86, pytałam o to na Ujastku bo w zasadzie ten sposób w ogóle skierował mnie na zainteresowanie się Ujastkiem. Ale u mnie odpadło jeszcze zanim było pewne, że muszę mieć cc. Trzeba być nieskazitelnym jak łza - to raz. Żadnych problemów w ciąży: czyli żadnych infekcji, żadnych złych wyników badań, żadnego wspomagania się lekami (nie chodzi o witaminy tylko lekarstwa). Dwa - trzeba mieć trochę szczęścia, bo faktycznie na Ujastku jest tylko jedna położna z uprawnieniami do tego typu porodów. Przypuszczam, że wtedy trzeba się już umawiać konkretnie z tą położną na telefon...

Ostatnia edycja:
mala.di mi na szkole rodzenia mówili że w warszawie jest jeden szpital w kótrym odbierane są porody w wodzie. Tylko sobie nie mogę przypomniec który:-(

teraz jak tak grzebałam w necie to natknelam sie na informacje że na żelaznej jest on mozliwy...ale ze tam mają tylko jedną taką wanne, wiec jesli akurat nie jest zajeta to moze sie udać:-D
ale tak na serio, to bardzo niefajne ze sa takie super sposoby na łagodzenie bólu, ułatwianie porodu a my nie mamy do tego dostepu....

no i też szpital w międzylesiu proponuje taką opcje...o ile dobrze zrozumialam
http://www.mssw.pl/1/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=8
, ale to juz w sumie pogranicze w-wy... i to z drugiej strony niz ja, wiec mialabym tam z 80km

Ostatnia edycja:
Mi się osobiście wydaje że to przez to że to droga sprawa jest żeby wyszkolic personel, kupic specjalną wannę itp. No i jak pisała dzag82 nie każdy się nadaje w sensie zdrowotyn do takiego porodu. Wiec skoro jedna na kilkanaście rodzący miałaby łatwiejszy poród to kogo to obchodzi niech się męczy... Niestety cała służba zdrowia ma takie podejście do pacjenta :no:

mala.di zdaje mi się czy ty chcesz rodzic na inflanckiej?? Bo tam mają koło porodowe:tak: to też zajebista sparawa i napewno wygodniejsze niż łożko ;-)

Porod w wodzie jest z zasady naturalny i znieczulenia sie nie dostaje (tak przynajmniej tutaj jest). Ja mialam tylko gaz ale i tak polecam, bo woda lagodzi bol, rozluznia miesnie i skore, przyspiesza rozwarcie i najczesciej kobieta nie popeka no i ja to akurat potwierdzam. Tego gazu mialam tyle ile chcialam, nawet mi butle zmieniali bo sie w trakcie skonczyl:-) I tak jak dziewczyny pisza ciaza musi od poczatku przebiegac bez zadnych komplikacji, no i u mnie to jest bezplatne. Acha, basen porodowy jest odpowiednio wyprofilowany wiec rodzaca moze sobie przybierac rozne pozycje, w ktorych najlepiej jej sie znosi skurcze. Mozna siedziec, lezec, kleczec, kucac, miejsca jest duzo wiec generanie "plywa sie" jak sie chce:tak: Moim zdaniem to jest wlasnie fajne, bo mi sie lepiej znosilo skurcze "w ruchu" ze tak powiem. W kazdej chwili jesli kobieta stwierdzi, ze jednak chce znieczulenie to z basenu sie moze wyskoczyc na lozko. Ja tym razem tez tak zamierzam rodzic i poki co nie mam zadnych przeciwwskazan i oby tak zostalo:tak:

W szpitalu w Policach, czyli tym który wybrałam właśnie tak jest. Jest jednak tylko jeden basen i akurat jak sala jest zajęta, to niestety nie jest dostepny. Ale jeśli mi się trafi sala z basenem, to chetnie do niego wskocze :) No i jest to zupełnie darmowe, a położnych jest kilka, które taki poród mogą odebrać.
Mówiła mi tylko jedna położna, że generalnie nie ma się co nastawiać, że zwykle najlepiej te porody wychodzą, jak są spontaniczne :)

Ostatnia edycja:
pamelcia, wiesz, mi sie nie wydaje by ten międzyleski szpital był jakiś bogaty, najlepszy.. a jednak bylo ich stać. to kwestia chęci chyba bardziej. zreszta gdyby to byla kwestia kasy mogliby przeciez pobierac opłate za poród do wody...zwróciłoby się im z nawiązką
Miejmy nadzieje, ze to podejscie im sie zmieni...i ze jak nie ja, to chociaz moja córka bedzie miała łatwiej.

ja chcialam rodzic do tej pory na madalinskiego :p rozwazalam rowniez inflancja ze wzgledu na darmowe zzo. no i te fajne pokoje wlasnie i ich wyposazenie :) ale na dzisiejsza chwile wygrywa żelazna, i jesli bede miala rodzic naturalnie, to w pierwszej kolejnosci tam wlasnie pojade, bo tam tez maja te wszystkie piłki, fotele... no i wanne :p
madalinskiego chyba wyklucze bo nie maja pojedynczych sal do porodu :baffled:
no ale u mnie byc moze skonczy sie cesarka

Ostatnia edycja:
ja chciałam od początku rodzic w bielańskim i tam chodzę na szkołę rodzenia. Ale poźniej myślałam właśnie o żelaznej ale tam jest płatne znieczulenie :-( i chyba poród rodzinny też :-( a do tego 2 miesiace temu szkołe rodzenia mieli pełną już do października:szok: ale i tak kusi mnie ten szpital ze względu na walory estetyczne :-p

no wlasnie... tamte ich sale są bajkowe po prostu :-D moja kolezanka dopiero co tam rodzila, jest mega zadowolona. mnie poród rodzinny nie interesuje, wiec nawet nie wiem. a zzo no to owszem, na zyczenie pacjentki jest platne... ale chyba jednak mnie troche ono przeraza, a maja tam tak mile, pomocne, polozne i te wszystkie sprzety ze chyba dam rade bez tego znieczulenia

reklama
mala.di a ta twoja koleżanka to tak z marszu się tam dostała?? z ulicy że tak powiem:-p bo słyszałam że bardzo cieżko tak przyjechac i odrazu zostac przyjętym bo mają prawie zawsze przepełnienie i dużo chętnych do rodzenia wiec czesto odsyłają gdzie indziej:-( a tego bym nie chciała

Do góry