Nafoczka mi też wyszło podwyższone ryzyko, niższe niż u Ciebie, ale też miałam wskazanie do amnipunkcji.
W usg u mnie było wszystko ok, natomiast wyszło mi bardzo niskie białko pappa. Lekarze powiedzieli mi wtedy że zdecydowanie nie polecają amnio bo większe ryzyko jest że po niej poronię niż że dziecko będzie chore. Dodatkowo powiedzieli, że najważniejsze jest usg a w wielu krajach od tego testu się odchodzi, bo obecnie usg są na tyle dokładne, że najczęściej wszelkie wady tam wychodzą. Na zagranicznych stronach znaleźliśmy też najnowsze badania, że niskie białko pappa coraz rzadziej wiąże się z wadami natomiast trzeba uważać bo często powoduje to że dziecko ma małą masę urodzeniową lub jest wcześniakiem, natomiast że na to pomaga acard.
W każdym razie ja zdecydowałam się na test nifty. I w nifty wyszło wszytsko ok. Cieszę się, że się zdecydowałam bo tak to cały czas bym się zastanawiała, czy z maleństwem wszystko ok.
Pamiętam że to był okropnie stresujący czas, więc bardzo mi przykro, że też przez to przechodzisz.