reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pożegnanie z pampersem i smoczkiem

IDA u nas nocnik stoi w salonie i jak Leane idzie na nocnik to daje jej do raczki np pileczke, ksiazeczke i mowie zeby zrobila pipi. dzisiaj dwa razy zrobila, wydaje mi sie ze zakumala o co chodzi, bo po spacerze po prostu powiedziala pipi i ja posadzilam i zrobila siku nie robiac w pielucheuprzednio. po drugim spacerze pytam ja czy chce pipi to Leane " pipi" no to potraktowalam to jako odpowiedz i posadzilam i tez zrobila pipi. dzisiaj poszly tylko w sumie 3 pampersy, jeden po nocy, potem drugi po pobudce ze siesty i trzeci po kapieli.
a w niedziele mloda sadzala lalke na nocnik i mowila ze lala robi pipi.

reklama
Ida, Mamaagusi u Nas też z nocnikiem było podobnie, nie chciała siadać, wyginanie się w łuk albo siadła i po sekundzie wstała i nie. Ale nic na siłę, ja się jej pytam siadamy na nocnik i jak wyraża chęć to ją sadzam, poza tym czasami sama woła nocnik więc idzie po niego, stawia tam gdzie chce, ściąga spodnie, czasami sama pieluchę i siada. I tak jak wczoraj siadała tak sama chyba z 10 razy a może z 2 wylądowało coś w środku. Pokaż może na lali, i może nabierze ochoty, jak jej ulubiona lala robi "siii" to Ona też może spróbuje.

Dziulka gratulacje dla leane!

My jeszcze niemamy nocnika ale chcialam raz go posadzic na sedesie to tez sie tak w luk sygiol ze nie bylo mowy!juz sie nie moge doczekac az zrobi sie cieplej zeby go uczyc na nocnik tak sobie umyslilam bo mojej kolezanki corka robi w pampersa jeszcze a ma skonczone 3 lata ze kubus pierwszy sie nauczy bo ta mala sue nie kwapi a mama zreszta tez!

my w sumie jak kupilismy nocnik to postawilismy tak zeby ciagle byl na widoku Leane, zeby sie nim zainteresowala. jak juz zaciekawilo ja co to jest to mowilam jej ze tu sie robi "pipi" i " kaka". pierwszy raz jak rpobwalismy jap osadzic to miauczala wiec dalismy spokoj. ale pozniej posadzilam jej lalke na nocnik i mowilam ze lala robi pipi (tak jak ostatnio zreszta) i Leane chyba zajarzyla do czego ten cudo przedmiot sluzy. dzis zrobila siku u niani w nocnik, w domu dzisiaj nie zrobila tylko w pieluche bez wolania. kwestia ochoty i przyzwyczajenia. czekam az zaczna sie upaly u nas to bedzie z gola dupka zasuwac:)) a wtedy pierwszy raz zrobila kupe u niani w nocnik na tzw czuja. niania ja posadzila po jedzeniu przed spaniem i bum, jest:D zauwazylam ze mloda po spacerach jest chetna na nocniczek.

Kania masz rację nic na siłę, moja Olka jak rok miała to już siadała i sama brała, a potem jakiś kryzys na dwa latka, kupa w majtach, siku w majtach, chowała się po kątach, trzeba było jej ciągle przypominać i to tak miała do 2,5 roku, ale nie ciągle, co jakiś czas był spokój i po mc znowu uciekała do pokoju i kupa w majty, albo mazała sobie nią wszystko. Ale teraz już sama chodzi i nawet nie trzeba jej przypominać, już od pół roku tak ma. A w nocy też szybko spała bez pampka a co jakiś czas nam się moczyła, a teraz wstaje sama w nocy i idzie siku. Więc na wszystko przyjdzie czas. Ja Arka tak nie sadzam jak jej, bo bym oszalała znowu jakbym musiała ciągle kupę sprzątać i siki, lata czasem bez majt, ale wtedy kanapa mokra, podłoga mokra. Raz siku udało mu się zrobić i kupę, a tak zawsze siedzi i co chwilkę sprawdza czy coś już zrobił i najczęściej to jak wstaje to wszystko mu wypada bo w trakcie jest. Widzi Olę że ta sama chodzi i on z nią idzie i sam ściąga i siada, ale nie da się posadzić, tylko on sam i wszystko ma obsikane, bo nie daje sobie nawet podciągnąć body. Tak ciągle lata z nocnikiem jak Olka idzie a ja za nim żeby mi nic nie obsikał, dobrze, że mamy tylko kafle.

Ostatnia edycja:
U Nas widzę, że z nocnikiem w kratkę bo dziś już dwa razy siedziała i siku zrobiła a wczoraj był dzień na "nie chcę".

u nas generalnie nocnik jest cacy, ale tak jak pisałam - my Isi sami nie sadzamy na nocniku tylko jak zawoła że potrzebuje ew widze że zaraz coś sie zacznie ;-) teraz walczymy z tym że Iś jak sie zajmie zabawą albo oglądaniem bajki to zapomina zawołać i sie zsiusia. Bo jak jest mniej pochłonięta to woła, a nawet sama siada, za to jak sie zajmie czymś co jej sie szczególnie podoba to często woła już po fakcie :/ nie mam na razie pomysłu co z tym zrobić, po prostu co jakiś czas sie jej pytam czy chce siku i jak odpowie tak to ją sadzam.

reklama
My nocnik mamy w pokoju stoi sobie w rogu i tam mam swoje miejsce Kamil wie ze tam sie si robi i czasem sam biegnie i wola si i siada tylko ze w spodniach w pampersie ale moze akurat robie te si nie wiem bo jak probuje go rozebrac to ucieka i placze.jak bedzie cieplej to moze sie nauczy sam sciagac majtki bo to ze robi si i kupke to wie bo jak np.sika to wola mamo si i sie lapie za spodnie jak kupke robie to tez mowi tylko ze nie da sie rozebrac na nocnik:baffled:

Do góry