reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Prężenie się dziecka podczas snu

Nie musisz moim zdaniem na ten moment nic robić. Tak napisałam o tych badaniach dla przykładu, ze gdyby zlecił cos to on lepiej je zinterpretuje niz inny lekarz. Normy dziecięce,a szczególnie niemowlęce sa inne (laboratoria często nie podają norm dla dzieci). Lekarz zrobi wywiad i zastanowi sie co dalej.

Na usg tez jeśli by zlecił warto wybrać radiologa, który zna sie na niemowlętach. Nie jest to jakis mus,bo takich specjalistów moze byc malo, ale... z doświadczenia powiem ze wiecej powie niz radiolog dla dorosłych. Często gastrolodzy dziecięcy pracują przy szpitalu i sa w stanie załatwić takie badania w ramach szpitala.
Dzięki.

reklama
@Uzytkowniczka2025 przeczytałam twój inny wpis
Próbowałam Delicol, espumisan, esputicon, probiotyk, odstawienie wit, D i jeszcze syrop na refluks Reflu-G Baby i NIC to nie pomogło. Też raz zmieniłam mleko choć ja podaję tylko 1 butelkę MM na dzień, bo była wysypka, a zmiana mleka też nic nie zmieniła. Chyba trzeba to przetrwać...
Pediatra zalecał te środki?

Ogolnie na refluks to chyba nie ma specjalnie środków, tzn sa rozne, ale to wszystko "zalezy", od konkretnej sytuacji - nawiązuje do tego syropu. Jeśli to nic nie pomoglo, tym bardziej przyczyna moze leżeć gdzie indziej. Zależy czy dziecko ma ten refluks fizjologiczny, czy ten tzw ukryty. Fizjologiczny - na niego za wiele nie ma rad (chociaż bylismy u jednego gastrologa, który uważał ze nam przepisze lek na to, kolejny odradził i mial rację, byl to bezsens, nie spodobało nam sie to - dlatego mówię o dobrym wyborze specjalisty). Dziecko w końcu przestaje ulewac, gdy następuje pionizacja. Duzo pomagają wizyty u fizjo, bo często to moze byc powiązane z napieciami. Refluks ukryty - jego stwierdza sie np na pdst badania usg jamy brzusznej, a sądzę po twoich wpisach, ze nic takiego nie bylo.

Dobry gastrolog wam pomoże.

@Uzytkowniczka2025 przeczytałam twój inny wpis

Pediatra zalecał te środki?

Ogolnie na refluks to chyba nie ma specjalnie środków, tzn sa rozne, ale to wszystko "zalezy", od konkretnej sytuacji - nawiązuje do tego syropu. Jeśli to nic nie pomoglo, tym bardziej przyczyna moze leżeć gdzie indziej. Zależy czy dziecko ma ten refluks fizjologiczny, czy ten tzw ukryty. Fizjologiczny - na niego za wiele nie ma rad (chociaż bylismy u jednego gastrologa, który uważał ze nam przepisze lek na to, kolejny odradził i mial rację, byl to bezsens, nie spodobało nam sie to - dlatego mówię o dobrym wyborze specjalisty). Dziecko w końcu przestaje ulewac, gdy następuje pionizacja. Duzo pomagają wizyty u fizjo, bo często to moze byc powiązane z napieciami. Refluks ukryty - jego stwierdza sie np na pdst badania usg jamy brzusznej, a sądzę po twoich wpisach, ze nic takiego nie bylo.

Dobry gastrolog wam pomoże.
Reflu-G zalecił pediatra, ale nie pomagał, a w dodatku dziecko było jakieś dziwne, "spowolnione", było trudniej uśpić. W dodatku po tym syropie kupa miała dużo gorszy zapach.

Delicol, Espumisan, probiotyk, odstawienie wit D itp. poleciła przetestować położna środowiskowa.

Pionizacja nam nie pomaga w ulewaniu. Przez ostatnie 2 dni dziecko jakoś samo mniej ulewa, nawet bez odbijania bo zasypia od razu po karmieniu piersią (ogólnie to ze 2 razy się zdarzyło, że dziecko odbiło, a tak to nie odbija w ogóle, albo coś źle robię).
Ulewanie zdarza się nawet godzinę po karmieniu, ale niedużo. Dwa razy nawet nosem poleciało. Karmiłam z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała i w takiej pozycji też potrafi ulewać.

Czytając objawy wzmożonego napięcia mięśniowego to chyba wszystko pasuje do mojego dziecka

Poza tymi problemami jeszcze dodam, że niedawno była wysypka na buzi przez 2-3 tygodnie (nie wiem czy trądzik, czy alergia) i ciemieniucha na czole i brwiach...

Reflu-G zalecił pediatra, ale nie pomagał, a w dodatku dziecko było jakieś dziwne, "spowolnione", było trudniej uśpić. W dodatku po tym syropie kupa miała dużo gorszy zapach.

Delicol, Espumisan, probiotyk, odstawienie wit D itp. poleciła przetestować położna środowiskowa.
Z ta wit D 3 to wg mojej wiedzy należałoby poprosić pediatre o inny preparat, a nie odstawiać całkowicie. Na dodatek, zależy na ile czasu nastąpiło odstawienie - jak za krótki czas, to mogło to w zasadzie nic nie dać. Co do espumisanu i reszty nie wypowiem sie. Jeśli one nic nie pomogly, to pewnie przyczyna leży gdzie indziej.
Pionizacja nam nie pomaga w ulewaniu. Przez ostatnie 2 dni dziecko jakoś samo mniej ulewa, nawet bez odbijania bo zasypia od razu po karmieniu piersią (ogólnie to ze 2 razy się zdarzyło, że dziecko odbiło, a tak to nie odbija w ogóle, albo coś źle robię).
Ulewanie zdarza się nawet godzinę po karmieniu, ale niedużo. Dwa razy nawet nosem poleciało. Karmiłam z głową uniesioną wyżej niż reszta ciała i w takiej pozycji też potrafi ulewać.
Mi chodzilo o pionizacje wynikająca z tego, ze dziecko usiądzie samo. Czyli w wieku od 6 mies lub później... Ale z tego co opisujesz, to nie jest to jakies mocne ulewanie. Moze sie zdarzać po takim czasie od karmienia jak najbardziej.
Moze ma refluks ukryty i podrażnia je cos i stąd zachowanie/rozdraznienie. Jednak mam wrażenie, ze problemem sa jakies kwestie brzuszkowe. Ale tu juz właśnie gastrolog powinien sie wypowiedzieć.
Czytając objawy wzmożonego napięcia mięśniowego to chyba wszystko pasuje do mojego dziecka
Moze tak byc, ale sprawdz u fizjoterapeuty temat.
Poza tymi problemami jeszcze dodam, że niedawno była wysypka na buzi przez 2-3 tygodnie (nie wiem czy trądzik, czy alergia) i ciemieniucha na czole i brwiach...
Wysypka mogła byc po mm. Moze to byc tez objaw alergii. A lekarz widzial wysypkę? Jeśli przeszła, to bym sie juz nad nią nie zastanawiała.

Ciemieniucha jest normalnie u niemowląt, to akurat nic zastanawiającego.

Czytając to wszystko nt karmienia, to jeszcze polecam isc do neurologopedy. Moze cos tam sie dzieje w jamie ustnej. Również moze byc nierównomiernie rozłożone napiecie.

Nie musisz odpowiadać, ale nie wiadomo, jaki był porod, czy byly komplikacje, jak dziecko przybiera itp. - To wszystko bedzie chcial wiedziec gastrolog, ale i ci pozostali specjaliści tez. Porod ma ogromne znaczenie również w temacie napięcia mięśniowego. Tak że tylko sugeruje rozne rzeczy na podstawie własnych doświadczeń, ale diagnozę czy tez zalecenia musi wydać lekarz.

Ja też na Twoim miejscu wybrałabym się do gastrologa dziecięcego:)

Ze swojej strony jeszcze dodam, że drugie dziecko od początku też karmiłam mieszanie i u nas żadnych problemów z kupa nie bylo.

A ja podajesz wlanie probiotyki czy jakieś krople to bym odstawiła na jakiś czas. Nie będę rzucać tu firmami ale przy pierwszym dziecku podawałam probiotyk, coś związanego z laktozą i tak naprawdę po odstawieniu dużo nam się poprawiła sytuacja.

Powodzenia:)

reklama
Możesz Jescze spróbować iść do osteopaty mojej szwagierki córka miała podobnie. Prężyła się płakała i osteopata pomógł.

Do góry