reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Problem z połykaniem jedzenia

reklama
Mam problem z synkiem ( zaraz prawie 10,5 msc) od 6 msc jadł słoiczki, wiadomo raz lepiej raz gorzej ale ogólnie apetyt dopisywał. Karmilam łyżeczką. Co jakiś czas podawałam ugotowane warzywa tak do rączki do nauki chwytania i celowania do buzi. Od ponad tygodnia odchodzę powoli od słoiczków tzn podaje serek z owocami ( blendowane) jajecznicę, omleta, jakieś placuszki, nie robiłam jeszcze swoich zupek). Zauważyłam ze synek ładnie gryzie, rozgryza ( idzie piąty ząbek) ale nie przelyka tego jedzenia. Problem jest tylko z jedzeniem które mu daje, zupki z grudkami ze słoiczka je. Dać czas na oswojenie się? Moze nie do końca wie co ma zrobić z jedzeniem które sam sobie do buzi wklada?

Mam problem z synkiem ( zaraz prawie 10,5 msc) od 6 msc jadł słoiczki, wiadomo raz lepiej raz gorzej ale ogólnie apetyt dopisywał. Karmilam łyżeczką. Co jakiś czas podawałam ugotowane warzywa tak do rączki do nauki chwytania i celowania do buzi. Od ponad tygodnia odchodzę powoli od słoiczków tzn podaje serek z owocami ( blendowane) jajecznicę, omleta, jakieś placuszki, nie robiłam jeszcze swoich zupek). Zauważyłam ze synek ładnie gryzie, rozgryza ( idzie piąty ząbek) ale nie przelyka tego jedzenia. Problem jest tylko z jedzeniem które mu daje, zupki z grudkami ze słoiczka je. Dać czas na oswojenie się? Moze nie do końca wie co ma zrobić z jedzeniem które sam sobie do buzi wklada?
Skoro dopiero od tygodnia dostaje kawałki to to normalne, że nie wie jeszcze do końca co z nimi zrobic. Daj czas. On jest na tym samym etapie jedzenia co 6m dziecko, ktore dostaje kawałki. A taki 6m dziamdziak to się nimi bawi, gniecie i rozciera, zjada minimum.

Jeżeli Cie to niepokoi, zawsze możesz iśc na konsultację do neurologopedy.

Właśnie tak traktuje to jedzenie, nie jako posiłek, bardziej jako trening czy zabawę, widzę ze gniecie w rączkach, memla w buzi, rzuca na podłogę i rozciera wszędzie gdzie się da. Jest to moje pierwsza dziecko wolałam podpytać doświadczone mamy;) chrupki kukurydziane czy wafelki ryżowe gryzie i połyka, idzie mu to całkiem sprawnie.
Dlaczego napisała Pani że jest na tym samym etapie co 6 msc dziecko?

Właśnie tak traktuje to jedzenie, nie jako posiłek, bardziej jako trening czy zabawę, widzę ze gniecie w rączkach, memla w buzi, rzuca na podłogę i rozciera wszędzie gdzie się da. Jest to moje pierwsza dziecko wolałam podpytać doświadczone mamy;) chrupki kukurydziane czy wafelki ryżowe gryzie i połyka, idzie mu to całkiem sprawnie.
Bo skoro nie dawałaś wczesniej kawałkow, to nie miał się jak tego uczyć, więc jest na takim samym etapie jak 6m dziecko, które dostaje pierwszy raz kawałki. Nie ma znaczenia, że jest starszy.

No skoro nie podawałaś kawałków to nie miał jak nauczyć się ich jeść.