reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Przepisy kulinarne Marcowych Mamusiek

ja zawsze robie placuszki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem też pychota:tak:

ja też takie uwielbiam choć sama jeszcze nigdy takich nie robiłam :-)

zrobiłam przed wczoraj canneloni - i mój m popadł chyba pierwszy raz w zachwyt nad jedzeniem że do dziś przeżywa :-D więc podzielę się z wami moim wymyślonym na szybko przepisem:-D

farsz: na patelni podsmażyć z 2 cebulki z czosnkiem i z 3 pieczarkami, po paru min dodać z 60dkg mięsa mielonego +sól /pieprz i to podsmażać z 15 min, po 15 min dodajemy pół kartonika pomidorów pokrojonych z oliwkami i z bazylią i to wszystko jeszcze z 5 min dusimy. Farsz gotowy:-D napełniamy makaron farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu:-)

następnie makaron zalewamy: razem zmiksowałam: drugą połowę pomodorów z oliwkami i bazylią + 3/4 małego pojemniczka kwaśnej śmietany + pół puszki pomidorów + sól + pieprz

tej zalewy powinno być tyle żeby przykryła makarony w naczynku, przykrowamy folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika na ok 25-30min (na makaronie powinno byc napisane ile); na 5 min przed wyjęciem posypujemy serem żółtym

jeśli wszystkie makarony nie będą pokryte sosem to będą twarde i nie do zjedzenia ( bo nie gotuje się ich przed pieczeniem)
 
Ostatnia edycja:
reklama
futrzakowa bardzo podobnie robię, tylko zamiast zalać śmietaną robię sos beszamelowy:-) a ostatnio experymentowałąm, bo koleżanka z Włoch podała mi oryginalny przepis na cannelloni, które wcale nie robi się z makaronu tylko cieniusieńkich naleśniczków usmażonych na dużej ilość jajek( chyba było ich 7 jak się nie mylę). to je faszerujemy, zalewamy resztą sosu pomidorowego i posypujemy mozzarellą i zapiekamy. niebo w gębieeeee
 
Skarletka... podaj bardziej dokładny przepis :-D bo też chciałabym poczuć to samo niebo w gębie co ty :-D

dziewczyny...robiłyście kiedyś tartę na słodko? ja jeszcze nigdy nie robiłam...ale chętnie bym spróbowała...prosiłabym tylko o jakiś sprawdzony przepis :-D

pogma
- dawaj przepis na zupę serową :-D
 
Ostatnia edycja:
futrzakowa ja wszystko robię na oko więc ciężko z przepisem:-) zrób swoje canelloni jak robiłaś tylko usmaż sobie i nafaszeruj naleśniczki, a nie makaron:-) na pewno dasz radę - tylko muszą być cieniutkie!

a tartę na słodko często robię, zależy ile mam czasu, albo używam gotowego ciasta francuskiego, albo robię kruche. Na kruche upieczone ciacho robię domowy budyń układam owoce np. brzoskwinie i zalewam tężejącą galaretką. wrzucam do lodówki pycha!

ostatnio robiłam tartę cytrynową i pomarańczową, nic prostszego. Potrzebujesz 1 sztukę ciasta francuskiego, wylepiasz nim blaszkę na tartę, puszkę mleka słodzonego skondensowanego miksujesz z 2 jajkami, do połączenia się składników, dodajesz sok z 1-2 cytryn lub z 1 pomarańcza, a na tarce ścierasz skórkę, którą również wrzucasz i mieszasz ze wszystkim. masę wylewasz na ciasto i do piekarnika na jakieś 20 minut na ok 190 stopni. patyczkiem sprawdzamy czy jest upieczona. masa ma się ściąć i przyrumienić. można jeść taką, ale również można podawać ją z ubitą śmietaną, albo owocami
 
Ostatnia edycja:
Pierogi

Ciasto:
mąka krupczatka (będą żółciótkie i ciasto takie fajne) - ja daję na oko
ciepła woda
szczypta soli - wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.
Farsz ruski:
600g ziemniaków - ugotowane i zmielone
250g twarogu
sól, pieprz ziołowy
majeranek roztarty w dłoniach
jajko
Farsz z soczewicą:
2 szk suchej soczewicy gotujemy wg przepisu na opakowaniu - odcedzamy i studzimy
1 cebula podsmażona
2 ugotowane ziemniaki- mielimy w maszynce do mięsa
1 jajko
sól, pieprz do smaku (ja daję trochę Maggi) - wyrabiamy jak za rzadkie to możemy dosypać bułki tartej


 
A może i Wam zasmakuje tak jak mnie ...

  • makaron (rurki)

  • pieczarki

  • szpinak (Nie każdy lubi ale zapewniam, że w tym daniu prawie zupełnie niewyczuwalny, a i jaki zdrowy :-))
Proporcje wg uznania ;-)
Makaron gotujemy, pieczarki w plasterki - do nich szpinak ... łączymy, mieszamy i wcinamy :-) pyyyyycha! :-)
 
ja na sniadanie jadlam jajecznice dobrze usmazona bo tilko takie zoltka wolno nam jesc a do tego popijalam ja koktailem z jagod i truskawek:-D
 
ja zawsze robie placuszki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem też pychota:tak:
ja jem z samym cukrem a m z piepszem albo z gotowym sosem bolońskim takim z słoika

a ja dziś gotuje -polecam wszystkim zupka a dokładnie krem cebulowy
8 ziemniaków
4 cebule
troche oleju
i kostka rosołowa i pare kromek chleba

obieram ziemniaczki i kroje w kostke
wrzucam na rozgrzany olej na dznie garnka
potem obieram cebule -mieszajac co chwila ziemniaki zeby sie nie przykleiły do garnka
pokrojoną cebule wrzucam do ziemniaczków
i chwile smarze -chwile do zeszklenia cebulki-mieszając bo jak cebulka sie przypali to będze strasznie goszka-po zeszkleniu cebulki zalewam woda i dorzucam 2 kostki rosołowe
kiedy kartofellki sa mieciutkie a wody jest na tyle mało ze jest gęsto w garnku zdejmuje z ognaia i blenderem robie papke do uzyskania kremowej zupki!
chlebek wrzucam do opiekasza albo na patelence na małejk ilości masła podpiekam
9połówki kromki-danie gotowe zupke jemy zagryzajac chlebem
 
reklama
a czemu mocarella -ja jadłam ostatniej ciąży -jest z mleka pasteryzowanego -ta taka w jakby woreczkach -defakto to oryinalna włoska mozzarella nie jest -nawet smak ma troszke inny



aapropo szpinaku to znacie jakieś fanjy przepis gdze szpinak niewyczuwalny i grzybów niema ani ryb bo chciałam mężowi cos z szpinakiem zrobic -znaczy przemycić szpinak bo on nie lubi a zdrowy ale jak gdześ bede ryba lub grzyb to wogóle nietknie
 
Ostatnia edycja:
Do góry