reklama
Zupa wiśniowa
Wlewam duży kompot z wiśniami bez pestek i trochę wody dla rozrzedzenia i zwiększenia ilości zupki, można osłodzić do smaku, wsypuję kilka suszonych śliwek, żeby dały fajny świąteczny posmaczek
Przygotowuję masę do klusek: mąka, jajko, cukier, sól, woda.
I na gotującą się zupkę wlewam masę łyżkami.
Jak ktoś lubi małe kluseczki to może wlewać ciurkiem i od razu mieszać a duże kluski to najlepiej włożyć łychą do wrzątku i chwilę odczekać aż się ssiądzie
Mega komplikejted (
Podobnie robię czasem z jagód zupkę tylko bez śliwek 
Wlewam duży kompot z wiśniami bez pestek i trochę wody dla rozrzedzenia i zwiększenia ilości zupki, można osłodzić do smaku, wsypuję kilka suszonych śliwek, żeby dały fajny świąteczny posmaczek
Przygotowuję masę do klusek: mąka, jajko, cukier, sól, woda.
I na gotującą się zupkę wlewam masę łyżkami.
Jak ktoś lubi małe kluseczki to może wlewać ciurkiem i od razu mieszać a duże kluski to najlepiej włożyć łychą do wrzątku i chwilę odczekać aż się ssiądzie
Mega komplikejted (
papcia
Mamunia Lenuśki
- Dołączył(a)
- 29 Lipiec 2010
- Postów
- 2 033
Ryba po japońsku ( mogą być płate śledziowe lub jak kto woli)
Sos:
zagotować 2 szkl wody dodać mały koncentrat pomidorowy cały słoiczek keczupu pikantnego 3łyżki cukru 3łyżki octu wyłączyć dodać1/2szkl oleju
Rybe przyprawić wegeta odstawić
pokroić dość dużo cebuli ogórków konserwowych i papryki konserwowej
Rybe uśmażyć w dowolnej panierce układać w naczyniu warstwami ryba warzywa ryba zalać sosem najlepsze są tak po4 dniach
Ryba po grecku
sos taki sam jak po japońsku tyle że przekładamy pokrokoną drobniutko włoszczyzne i wszystko tak jak w/w
Ryba w sosie musztardowym
Rybe ( najlepiej filet) gotujemy w rosole z dużą ilością włoszczyzny ok godzine póżniej zostawiamy w tym rosole najlepiej na noc rybe kroimy na kawałki wedle uznania układamy w naczyniu zalewamy sosem
Sos
1/2 SŁOIKA MAJONEZU
1/2 JOGURTU NATURALNEGO MAŁEGO
4ŁYZKI MUSZTARDU FRANCUSKIEJ
4ŁYŻKI MUSZTARDY ROSYJSKIEJ
PIEPRZ SÓL DO SMAKU
Ryba w Sosie tatarskim
Rybe przygotowujemy tak jak do sosu w musztardzie
Sos
Majonez i Jogurt po1/2 opakowania
MARYNOWANA CEBULA PIECZARKI OGÓREK KONSERWOWY
SÓL PIEPRZ DO SMAKU
SMACZNEGO RYBKI SMAKUJA NAJLEPEIJ 3-4 DNI PO ZROBIENIU
Sos:
zagotować 2 szkl wody dodać mały koncentrat pomidorowy cały słoiczek keczupu pikantnego 3łyżki cukru 3łyżki octu wyłączyć dodać1/2szkl oleju
Rybe przyprawić wegeta odstawić
pokroić dość dużo cebuli ogórków konserwowych i papryki konserwowej
Rybe uśmażyć w dowolnej panierce układać w naczyniu warstwami ryba warzywa ryba zalać sosem najlepsze są tak po4 dniach
Ryba po grecku
sos taki sam jak po japońsku tyle że przekładamy pokrokoną drobniutko włoszczyzne i wszystko tak jak w/w
Ryba w sosie musztardowym
Rybe ( najlepiej filet) gotujemy w rosole z dużą ilością włoszczyzny ok godzine póżniej zostawiamy w tym rosole najlepiej na noc rybe kroimy na kawałki wedle uznania układamy w naczyniu zalewamy sosem
Sos
1/2 SŁOIKA MAJONEZU
1/2 JOGURTU NATURALNEGO MAŁEGO
4ŁYZKI MUSZTARDU FRANCUSKIEJ
4ŁYŻKI MUSZTARDY ROSYJSKIEJ
PIEPRZ SÓL DO SMAKU
Ryba w Sosie tatarskim
Rybe przygotowujemy tak jak do sosu w musztardzie
Sos
Majonez i Jogurt po1/2 opakowania
MARYNOWANA CEBULA PIECZARKI OGÓREK KONSERWOWY
SÓL PIEPRZ DO SMAKU
SMACZNEGO RYBKI SMAKUJA NAJLEPEIJ 3-4 DNI PO ZROBIENIU
futrzakowa
yea! to ja!
ja na pierogi preferuję jeszcze łatwiejszy przepis: mąka plus woda :-)
pytanie: czy jak robicie zupę krem np brokułową to czy miksujecie tylko brokuły czy brokuły z marchewką, pietruszką itp? bo wszędzie w necie miksują tylko brokuły... a co ja mam zrobić z pozostałymi warzywami? :-)
pytanie: czy jak robicie zupę krem np brokułową to czy miksujecie tylko brokuły czy brokuły z marchewką, pietruszką itp? bo wszędzie w necie miksują tylko brokuły... a co ja mam zrobić z pozostałymi warzywami? :-)
reklama
katjusza77
szczęśliwa mama :-)
Futrzaczku ja jak kiedyś zmiksowałam wszystkie warzywa to mi się jarzynowa z tego zrobiła a nie brokułowa no i zmieniła zupełnie kolor z zielonego na brązowy..
Podziel się: